Brida-Paulo Coelho



Paulo CoelhoRomanul lui Coelho este mai mult decât o simplă poveste despre dragoste și inițiere. Brida ne învață că și alte religii sau culte, precum Wicca (vrăjitoria), pot avea părți bune. Ne arată că toate religiile și cultele au la bază un Dumnezeu ce pune în mișcare tot. E strict problema oamenilor faptul ca ponegresc și înjosesc alte credințe care nu sunt conforme cu ale lor și pe care nu le înțeleg.Chiar și în ziua de azi aceste practici sunt privite cu scepticism, până să citesc acest roman aveam și eu impresia că lucrează cu necuratul...dar pare să nu fie deloc așa.Acuma, sinceră să fiu, nu știu cât reinventează Coelho această religie în roman și cât e real din practicile și concepțiile despre divinitate descrise, dar tind să cred că romanul are la bază un oarecare fond pentru care s-a documentat. 
Oricum, cartea este plină de înțelesuri profunde și motivaționale de la grija față de lume până la rugăciune.

Subiectul cărții pe scurt

"-Vreau să învăț magie, spuse fata (....)-De ce vrei să înveți magie? întrebă el.-Pentru a găsi răspunsul la întrebările din viața mea, pentru a cunoaște puterile oculte și, poate, pentru a călători în trecut și viitor."

Acesta este răspunsul dat de Brida la întrebarea Magului, cel care va urma să-i fie maestru.
Brida este o tânără de 21 de ani, din Irlanda, ce simte că are un Dar, pentru asta îl caută pe Mag, un maestru în vrajitorie, și îi cere să o inițieze. Cu acestă ocazie o va cunoaște și pe Wicca, o femeie ce o va iniția pe tânără în tainele vrăjitoriei...și nu numai. 

"Când cineva își întâlnește drumul, nu-i mai este frică. E nevoie de mult curaj pentru a face pași greșiți. Decepțiile, înfrângerile, descurajarea, sunt instrumente pe care Dumnezeu le folosește pentru a-ți arăta drumul. " 
De asemenea, Brida află că dragostea este foarte importantă în viața unui om. 
Esența Creației este una singură spuse ea. Iar această esență se numește Dragoste. Dragostea este forța care ne reunește (...)
 De asemenea, am găsit un citat ce seamănă cu concepția eminesciană din poezia  La steaua, citatul sună cam așa: "Multe din aceste stele s-au stins deja și totuși luminile lor încă străbat Universu. Altele s-au născut în depărtări, iar luminile lor încă n-au ajuns la noi."


Acum la o analiză mai amplă, îmi dau seama că în carte nu e importantă acțiune, e important mesajul. Aproape fiecare replică rostită de cei doi inițiatori poate fi considerată o pildă menită să încurajeze orice cititor, indiferent de religie sau credință. 

"Suntem eterni pentru că suntem manifestări ale lui Dumnezeu, continuă Wicca. Din cauza asta trecem prin multe vieți și prin multe morți, ieșim dintr-un punct pe care nimeni nu-l cunoaște și ne îndreptăm către un alt punct pe care de asemenea nu-l cunoaștem. (...) Dumnezeu a ales să facă lucrurile într-un anume fel, și motivul pentru care le-a făcut așa este un secret pe care numai El îl știe."

Cam atât despre carte...nu pot da spoillere, e un roman mai mult filosofic iar acțiunea trece pe plan secund (ceea ce m-a deranjat puțin), dar îmi dau seama că nu e neapărat important locul în care trebuie să ajungi, de o mare importanță poate fi și drumul. 
Am împrumutat cartea de la bibliotecă și era plină de sublinieri, lucru ce poate fi util, mai ales când aproape pe fiecare pagină găsești câte o pildă. 
Din cauză că acțiunea e destul de ciudată, predomină descrierile, iar acestea nu sunt descrieri de personaje. Nici măcar despre Brida nu aflăm prea multe...ne lasă pe noi să o construim pe tânără după bunul plac. În felul acesta ne putem și noi regăsi și transpune mai ușor în pielea personajului.
Pe goodreads a fost o discuție cu autorul despre opera lui, în general. Dar sunt dezamăgita, au fost foarte multe mesaje, iar acesta a răspuns la puține...și de obicei nu transmitea foarte mult prin ce a scris cititorilor. 
Puteți cumpăra cartea de aici. Eu îi acord un -8. 

Comentarii

  1. sincer, cartea asta mi-a schimnat gandirea. niciodata nu am fost de acord cu alte practici,gandindu-ma ca acestea lucreaza cu altfel de forte insa, dupa ce am citit cartea am realizat ca eu sunt cea care gresesc, "punandu-i la colt" pe cei familiarizati cu astfel de practici. dupa cum m-am documentat eu, cartile lui paulo coelho sunt scrise pe baza unor trairi ale acestuia, majoritatea fiind adevarate, cartile continand doar cateva pasaje de fictiune.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)