Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer
"umoristic este singurul mod cinstit de a spune o poveste tristă" (p.72)
Totul este iluminat, romanul de debut al lui Foer - și a doua carte pe care am lecturat-o eu dintre scrierile lui ( despre prima aici) - îl are ca protagonist pe însuși autor plecat într-o călătoir în Ucraina pentru a-și descoperi rădăcinile.
Evreu de origine ucraineană, Foer pleacă pe pământul strămoșesc cu o fotografie îngălbenită în mână și cu speranța că o va găsit pe femeia care i-a salvat viața bunicului său în urmă cu cincizeci de ani.
Pentru călătoria sa, Foer apelează la agenția turistică numită Călătorii la origini - ghid îi va fi un bătrân antipatic, un pic senil și încă traumatizat după decesul soției, iar translator va fi Alex, nepotul acestuia - un tânăr plin de viață, binevoitor și cu o engleză ce stârnește amuzamentul cititorilor. Cei trei sunt însoțiți și de cățeaua tembelă a bătrânului, numită Sammy Davis Junior Junior.
Traducătoarea cărții a avut de lucru când a fost vorba să păstreze poantele și să le adapteze din engleză în română - cinste ei!
Discuție dintre Jonathan Foer și Alex:
"(..) - Demodate. Hârtia e anostă.- Ce înseamnă anost?- Plictisitor.- Înțeleg ce-mi spui și sunt în conformitate. Altă întrebare. Tinerii, au în majoritate mașini impresionate în America? De genul Lotus Esprit V8 Twin Turbo?- Nu prea. Eu nam. E am o Toyota absolut de rahat.- Adică e maro?- Nu, e o expresie.- Cum poate să fie mașina ta o expresie?"(p.101)
Dincolo de comicul de situație care face din lectură un adevărat deliciu literar, se țes și istoriile strămoșilor lui Foer care pot atinge un absurd și un tragism înțepător.
Aflăm astfel despre Brod, fetița găsită într-un râu și crescută de un bătrân evreu văduv - Iankel. Dragostea platonică dintre cei doi, decesul lui Iankel, căsătoria lui Brod cu un tânăr din localitate.
Trista lor poveste de dragoste, duplicitatea soțului după accidentul suferit la cap, văduvia lui Brod, războiul, venirea Holocaustului și multe alte astfel de istorioare inter-conectate.
"- Dar dacă vi se pune credința la încercare? am rostit eu.- N-aș putea să cred într-un Dumnezeu care-ți pune astfel credința la încercare.- Dar dacă nu stă în puterea lui?- N-aș putea să cred într-un Dumnezeu care n-a putut să oprească ce s-a întâmplat.- Dar dacă omul, iar nu Dumnezeu a făcut toate astea?- Eu nu cred nici în om." (p. 251)Dincolo de ceea ce aflăm legat despre drama evreilor din anii '40, viața lui Alex și a familiei sale în Ucraina este de asemenea grea. Condamnați să trăiască alături de un tată netrebnic și agresiv, Alex și fratele său Micul Igor cad frecvent victime ale violenței acestuia. Visul lui Alex este să scape de acasă alături de fratele său - să se stabilească amândoi în america.
Foer moștenește talentul și dragostea de scris de la strămoșii săi, de la bunica sa, mai precis, despre care spune la un momentdat că vorbește engleză și idiș. Aceștia sunt atașați unul de altul și petrec timp împreună în America, unde crește autorul. Este adesea luat în brațe și cântărit de bunica sa, care se asigură că nepotul este hrănit suficient și nu va trece prin foametea prin care a trecut ea când a fugit din Europa.
"Cred că amândoi eram îndrăgostiți în taină de cuvinte." (p.212)Totul este iluminat vorbește despre trecut, despre război, Holocaust, prietenie, iubire, istorii regăsite și mai ales despre speranță.
Ruptura de rădăcini, descoperirea propriei identități literare, nesiguranța, maturizarea și dorința aprigă de a afla adevărul despre trecutul și strămoșii săi sunt doar câteva dintre dilmele pe care Jonathan Safran Foer le prezintă în carte.
Vă recomand să citiți romanul și să vă bucurați de toate surprizele pe care vi le oferă.
Voi ce mai citiți?
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)