Povestea Sfântului Gheorghe


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.

Legenda Sfântului Gheorghe

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.
Martorii suferințelor Sfântului Gheorhe, uimiți de puterea sa de a rezista la durere, au renunțat la credința în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul. O dovadă a sfințeniei sale o reprezintă o minune săvârșită de Sf. Gheorghe în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale.

Sf. Gheorghe este sărbătorit în Biserica Ortodoxă în data de 23 aprilie, adică azi. Cu acest prilej țin să le urez tuturor cititorilor care poartă acest nume sau derivate ale acestuia un călduros La Mulți Ani!

Sf. Gheorghe și balaurul

În icoanele creștine Gheorghe este înfățișat călare, ținând o suliță cu care ucide balaurul în mână. În unele icoane, ca și în cea dată exemplu în post, este înfățișată și o femeie care privește lupta de la depărtare, aceasta ar fi Alexandra. Se consideră că blaurul îl înfățișează pe Satan sau chiar Imperiul Roman și lupta lui împotriva  creștinilor. 
În una din legende se consideră că un balaur, dragon sau crocodil și-a făcut bârlog deasupra unui izvor ce furniza apa orașului Silene. Pentru a le oferi apa din izvor oamenii îi aduceau balaurului jertefe, animale (oi) ba chiar și fete prin tragere la sorț. Într-o zi soarta a hotărât ca jertfită să fie o prințesă. A fost dusă la balaur, însă chiar atunci a apărut Sfântul Gheorghe care arătându-i balaurlui semnul crucii l-a înfrânt. 
Văzând această faptă miraculoasă, cetățenii din Silene s-au convertit la creștinism. 
Voi ce alte variante ale legendei Sfântlui Gheorghe cunoașteți? 
În tradițiile populare românești există tot felul de superstiții legate de ajunul acestei sărbători:
noaptea de 22 spre 23 aprilie este considerată una de temut. Este bine ca în această noapte să stai în casă și să pui la ușa grajdului spini sau plante de măceș pentru a împiedica strigoii să ia mana animalelor. 
În unele regiuni fetele sunt stropite cu apa proaspătă, la fel ca de Paște. Acest obicei se crede că ar avea efecte benefice cu dubla semnificație în purificare și fertilitate. Aici găsiți mai multe datini și obiceiuri   legate de această sărbătoare. 
Vă doresc o săptămână minunată!


Comentarii

  1. Singurul lucru care nu îmi place în tradiţia cu Sfântul Gheorghe este udatul fetelor.Chiar nu cred că are niciun sens.Este frumoasă srăbătorea şi Sf. Gheorghe îmi este foarte drag,deoarece biserica tatălui meu are hramul ,,Sfântul Mare Muceninc Gheorghe" :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)