Comedianta- Wladyslaw Reymont

Wladyslaw Reymont  a fost un romancier polonez care a trăit între anii 1867-1925. A fost premiat cu Premiul Nobel pentru Literatura. Motivația juriului: "Pentru grandioasa sa epopee Ţăranii".
 Acum voi scrie despre alt roman al autorului, Comedianta, publicat la Varșovia în 1896, deși autorul se stabilise  în Franța până în 1899.
Despre Comedianta  pot spune că e o frescă socială, o ilustrare de moravuri, gândiri și probleme ale artiștilor de final de secol XIX.
 Am avut așteptări ceva mai mari de la acest roman, dar din păcate nu mi le-a atins..
 Acțiunea romanului este plasată pentru început într-o gară undeva în Polonia, acolo trăia împreună cu tatăl său tânăra Janina Orlowska, abia întoarsă de la pension. Cei doi locuiau într-o căsuță nu departe de liniile de tren, tatăl ei fiind angajat al gării.
Viața e frumoasă, pentru a se simți bine Janina (poreclită Janka)  se relaxează plimbându-se prin pădure sau jucând în piese într-un teatru de amatori.
Într-o zi un tânăr din vecini hotărăște împreună cu tatăl Jankăi ca acesta să o ia de nevastă. Când băiatul vine să-i ceară mâna fata îl refuză. Tatăl foarte enervat o alungă pe Janka din casa lui pentru rușinea pe care i-a adus-o.
 Tânăra rămasă acum pe drumuri hotărăște să ia trenul până la Varșovia unde se va angaja drept coristă într-un teatru de vară.
 De aici începe romanul în sine, Janka ajunge să-i cunoască pe oamenii teatrului, pe actrițe, actori, sufleori, directori și pe toți cei din jurul lor. Nu este o lume magică așa cum se așteaptă mulți dintre noi, în schimb  este o lume disgrațioasă plină de intrigi, invidie și ură.

Portretul fizic al eroinei nu este foarte bine conturat, accentul este pus pe psihic, este descrisă ca fiind o fată rămasă orfană de mama la zece ani, crescută de tatăl ei care o ura. Și-a petrecut copilăria la pension, fiind alături de tatăl ei doar în vacanțe. " Janka se înălţase repede, se dezvoltase de minune, dar zămislită, născută și crescută în scandaluri și certuri neîntrerupte, hrănită cu plânsul și văicarerile mamei ei, începuse să-l urască și să se teamă de ironiile lui. De aceea devenise atât de ascunsă și de îndârjită (...) Fetele de la pension râdeau de ea și o umileau cel mai mult.După câțiva ani începuseră să se teama de ea, până și îndrumătoarele de clasă îi cedau adesea, fiindcă avea firea impulsivă a tatălui, care nu suporta nici o zăbală. Nu plângea niciodata și niciodată nu se plângea de nimic, dar era gata oricând să plătească nedreptatea cu pumnul, fară să se gândească la ce i s-ar fi putu întâmpla, pe deasupra, era și cea mai înzestrată elevă."

Este un roman greoi care privește viața dintr-un unghi foarte pesimist. Romanul nu are pic de romantism, din fata naivă și dornică de a evada într-o lume mai bună, Janka se transformă într-o persoană dură, o observatoare  sceptică și înverșunată. Nu vreau să cred că viața într-un teatru e chiar atât de rea precum spune Reymont în acest roman. Finalul cărții e unul deschis, se încheie cu replicile unui personaj consternat de ce citește în ziar despre Comediantă.
 "Comedianta, comedianta!  șopti el cu dispreț mușcându-și buzele."
Mai multe nu vă spun despre soarta ei.
Așa e când omul dă pasărea din mână pe cioara de pe gard, caută o viață mai bună și ajunge să fie pedepsit de soartă.
Cărții îi acord nota 7 din 10. !!!Nu vă lăsați induși în eroare de subiectivismul meu, citiți cartea și formați-vă propriile opinii. :)!!!

Comentarii

  1. Foarte buna recenzia :) N-am citit cartea, dar imi place coperta, desi nu stiu daca e un motiv destul de bun pentru a ma determina sa citesc aceasta carte :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai cartea la indemana sau ti-o poate imprumuta cineva eu zic sa o citesti. merita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E interesant subiectul acestei cărți. Ar fi bine dacă nu am mai da pasărea din mână pentru cea de pe gard, dar sufletul omului e nehotărât, nu încetează să facă presupuneri despre ce s-ar întâmpla dacă lucrurile ar fi altfel. Uneori din rău ajungem în mai rău, totuși sunt de admirat cei care au tăria de a-și urma visurile. Probabil că decizia Jankăi de a refuza o căsătorie aranjată a fost una firească.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea e bunicica, dar m-a enervat ideea ca intr-un teatru e viata chiar atat de rea, ma enerveaza ideea de a prezenta doar defectele artistilor. Si da, probabil ca si eu voi da "pasarea din mana pe cioara din gard" toti facem asta cand speram sa realizam ceva peste statutul nostru social. Unora le reuseste, altora nu. :)

      Ștergere
    2. Eu zic să dai înainte fără regrete.
      Mi se pare o chestie super să faci ceva diferit față de tradiționala muncă de birou. Chiar dacă nu toate lucrurile vor fi așa cum ți-ai dori, vei avea totuși satisfacția de a face ceva ce îți aduce bucurie atât ție, cât și altora. :)

      Ștergere
  4. Frumoasa recenzia, dar nu stiu daca pot citi ceva cu aceasta atmosfera, imi trebuie o stare de spirit speciala...

    RăspundețiȘtergere
  5. Din ce punct de vedere sa nu dai pasarea din mana pt cea de pe gard? Trebuia sa ramana sluga acasa si nu sa isi urmeze visul?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)