Colţ Alb de Jack London



Scuzați absența...am fost ocupată cu școala și teatrul și n-am prea avut timp nici de blog, nici de citit. Dar m-am întors sănătoasă și cu cartea citită. :))
Să purcedem deci în poveste...

Despre autor

JackLondon02.jpegJack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California), scriitor și jurnalist american.
Opera sa (care constă în special din romane) are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii, de o forță fizică și morală supraumană, sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire. În plan literar, a fost influențat de Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, iar în cel ideologic de Charles Darwin, Herbert Spencer, Karl Marx și Friedrich Nietzsche. (sursă, wikipedia)
Romanul de față a fost publicat în anul 1906.

Rezumat

Romanul de față este unul despre agresivitatea și compasiunea față de animale. Colț Alb este un pui de lup, un sfert câine, restul lup, care crește în sălbăticie iar apoi este oarecum domesticit de un trib de indieni. 
Lupul îi privește pe oameni ca pe niște zei și asa îi și numește. Zeii lui Colț Alb se fac de obicei respectați cu forța, cu ciomagul, iar tânărul lup le știe de frică și li se supune.
Romanul este narat la persoana a treia, de un narator omniscient dar neimplicat (dacă tot am învățat chestiile astea la școală).
(mai jos  sunt spoilere) 

Colț Alb se naște în sălbăticie dintr-o lupoaică pe jumătate cățea și un tată lup, farții lui mor de foame iar el e singurul supraviețuitor. Mama și puiul se întâlnesc cu un trib de indieni pe care Kiche, mama lui Colț Alb, îl cunoștea. Aceasta rămâne în preajma indienilor iar Colț Alb, pe atunci doar un pui, se vede și el nevoit să rămână.
Puiul crește bătându-se cu ceilalți câini ai tribului până când prinde putere și își impune el singur supremația. Indianul și familia lui se poartă urât cu lupul și într-un final acesta ajunge să fie vândut unui alb ce se ocupa cu luptele între câini. Bietul lup este supus în continu unui stres foarte mare, este mereu bătut sau pus să se lupte cu alți câini până ce îi omoară. 
Este un roman dur și mă mir că se află în bibliografia școlarilor. 
Din fericire pentru Colț Alb, salvarea apare în unul din momentele cele mai potrivite, lupul este salvat de niște oameni inimoși, alți zei, pe care acesta îi va respecta nefiind obligat de ciomag. 
Romanul se întinde de la copilăria lui Colț Alb până la nașterea propriilor săi pui. 
Ce învățăm din cartea aceasta? Învățăm faptul că e important să respectăm și celelalte vietăți care ne înconjoară, fie ele animale sălbatice sau domestice. 

Voi ce mai faceți? Cum sunteți? Ce citiți? Eu m-am apucat de citit Fructele mâniei.


Comentarii

  1. Iti astept parerea despre 'Fructele maniei'. In ceea ce il priveste pe Steinbeck, preferata mea este 'La rasarit de Eden'.

    RăspundețiȘtergere
  2. O idee de carte pentru adolescenți? :)) Tocmai am terminat „Femeia în negru” .
    Bune rezumate, bravo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)