Emma- Jane Austen


M-am chinuit o bună bucată de vreme cu romanul lui Jane Austen și trebuie să recunosc că am  trișat.. nu l-am citit pe tot și l-am cam frunzărit. Stau prost cu timpul în ultima vreme și se pare că stau la fel de prost și cu răbdarea.
Despre autor
Jane Austen a trăit între anii 1775-1817, a fost o scriitoare de origine engleză. A scris romane precum: Mândrie și prejudecată, Rațiune și simțire, Parcul Mansfield, Persuasiune, etc.
Rezumat
Romanul Emma o are ca protagonistă pe tânăra şi excentrica Emma Woodhouse care are lumea la picioarele sale. Locuieşte împreună cu tatăl său într-o casă frumoasă și confortabilă, dar se cam plictisește. Decide că nu se va căsători vreodată și cu toate acestea nu se sfiește să aranjeze căsătorii pentru femeile din jurul ei. După ce guvernanta ei se căsătorește și se mută în casa soțului, Emma, plictisită își concentrează atenția asupra tinerei sale prietene, Harriet, căreia vrea să îi găsescă un soț.
Acțiunea romanului e simplă, primele pagini sunt dificil de parcurs, nu pentru complexitate cât pentru hm... modul calculat și englezesc de a parcurge lucrurile.
Mie personal mi s-a părut un roman foarte plictisitor, nu puteam citi mai mult de 10-15 pagini pe zi pentru că simțeam că sunt doar vorbe-n vânt.
Am simțit că stilul lui Jane Austen e unul mai leneș, mai static și nu cred că orice persoană poate parcurge romanele ei, mai ales dacă nu e înarmată cu răbdare și chef.
Nu prea mai am ce să spun despre acest roman, îi acord nota 5 din 10 și cam atât. Poate celelalte romane ale autoarei sunt ceva mai bune, sau poate au o traducere mai reușită.
Mie mi s-ar părea foarte greu să traduc un astfel de roman în limba română, nu pentru complexitatea lui, cum am mai zis, ci pentru stilul sacadat și acțiunea leneșă.
*****
E un frig de numa, astăzi mă bag în pat cu Colț-Alb, nu vă gândiți că e vreun eschimos, e romanul lui Jack London și peisajul cărții te mai încălzește, mai ales că în roman vremea e mai rece decât în România.

Comentarii

  1. Acelasi sentiment l-am avut si eu nici pe mine nu m-a incantat eu am si restul cartior Manastirea Northanger, Mandrie si prejudecata sunt mai bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm, :-? nu am citit nicio carte de Jane Austen, dar chiar vreau să o fac. Nu cred că voi începe cu "Emma"...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă Emma a fost prima carte a lui Jane Austen pe care ai citit-o, îți recomand să încerci mai degrabă, cum a zis și Cătălina, Mănăstirea Northanger (e foarte scurtă și chiar are mult suspans) sau Mândrie și prejudecată (și asta e mai leneșă la început, dar a doua jumătate e absolut genială!).

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi-a placut. nu stiu, cartile ei au toate un aer asa...special <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoase amândouă și nu numai ele,intradevar te enervează că nu au dialog,e mai mult o povestire,dar te captiveaza enorm :reading5: :reading5: ....
    Recomand: Agonie și extaz,Vraciul,Femeia in alb,toate cărțile Dumas,Pe aripile vântului,Que vadis,Cămașă lui Christos,Fantoma de la opera,In numele trandafirului,Crimele familiei Borgia,Fausta,Coliba unchiului Tom,Jane Eyre,Ben Jur,La paradisul femeilor,Nasul,Cântecul nibelungilor.........Va rog daca le aveți nu le ocoliti,sunt minunate,te transporta către o alta lume 🙌🙌 Lectura ușoară va doresc!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)