The Fall - Legende pentru viață (recenzie film)



Întâmplător am văzut acum ceva ani la tv, nu mai știu pe ce canal, o fetiță dând un interviu despre cariera sa actoricească. Nu știam despre ce film este vorba, habar nu aveam cine era fetița, dar întâmplările petrecute pe platoul de filmare pe care le povestea erau incitante.
Azi am google-it puțin, curioasă fiind să aflu mai multe despre viața unui copil pe platoruile de filmare, și printre câțiva actori români am gasit-o pe Catinca Untaru.
Ea era fata care dădea interviul televizat acum ceva ani, ea era fetița despre care nu auzisem și vorbea despre filmul de care habar nu aveam.
Filmul se numește The fall, azi l-am urmărit în întregime, iar Catinca Untaru juca un rol principal, rolul Alexandriei.
Urmărind filmul am văzut că pentru Catinca acesta n-a fost un rol, a fost un joc pe care îl juca alături de Lee Pace, cel care îl interpreta pe Roy Walker.
Inocența și spontaneitatea fetiței reprezintă un mare plus, dar și amestecul de text în engleză combinat cu puțin în română îi oferă autenticitate.
Catinca Untaru
Alexandria este o fetiță de cinci ani internată într-un spital din Los Angeles, unde este tratată pentru o fractură la braț, fractură căpătată în urma muncii pe câmp alături de mama ei. Orginară din România, fetița explorează spitalul prin toate cotloanele sale și în unul dintre saloane îl întâlnește pe Roy Walker, un cascador paralizat de la brâu în jos.
Roy îi spune fetiței diferite povești fantastice cu substrat real, povești în care se îmbină frustrările sale, nereușitele în dragoste dar și provocările pe care le are de trecut când îi cere Alexandriei pilule pentru a comite suicid.
Lee Pace, Catinca Untaru
Fetița se dovedește a fi un bun psiholog, din cauza unei greșeli de citire îi aduce lui Roy o sticluță cu doar trei pastile de morfină, lucru care nu îi permite să își pună capăt zilelor.
Poveștile extraordinare sunt în cele din urmă construite de ambii protagoniști, Alexandria îl ajută pe tânărul cascador să treacă peste depresie și să își înfrângă handicapul.
Acțiunea reală a filmului este plasată temporal undeva la începutul secolului al XIX-lea, odată cu începuturile cinematografiei.
Ideea principală a filmului și a poveștilor din el este că răul poate fi învins prin iubire, chiar și moartea poate fi învinsă tot prin iubire.
După externarea din spital, viețile celor doi revin la normal, Roy se întoarce la cascadoriile de film iar Alexandria se întoarce pe plantații împreună cu mama și sora sa.
Regia filmului este semnată de Tarsem Singh, printre locațiile în care s-a turnat filmul se numără: Africa de Sud, India, Indonezia, Turcia și Franța, mai exact Paris.
Mi-a plăcut filmul deși este puțin cam dificil de urmărit firul poveștilor, acțiunea este foarte alertă, decorul se schimbă foarte des iar personajele sunt bizare.
Dar aste nu contează, pentru că dinclo de decor, personaje bizare, explozii sau momente extreme se ascunde o prietenie neobișnuită, o poveste bazată pe încredere și speranță.
Este filmul perfect pentru o dupămasă  rece de duminică imediat după Crăciun și în așteptarea Anului Nou.
De la mine pentru film nota 8/9 din 10.
O seară bună! O vacanță plăcută! An nou fericit! :)
Voi ce ați mai văzut sau citit interesant în ultima vreme?




Comentarii

  1. Esti invitata sa faci acest tag! : ) http://readingadd.blogspot.ro/2014/12/let-it-snow-book-tag.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Jos pălăria pentru fetiță. Așa de mică și joacă într-o producție americană. Pare un film pe care ar trebui să-l văd. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat sa mentionez ca fetita avea 7 ani prin 2006 cand a luat acest rol. Acum e mai mare, dar nu conteaza, important este ca s-a descurcat bine si a vorbit engleza alaturi de restul actorilor din film. Pe alocuri nu intelege tot, iar dialogul este spontan si se muleaza dupa situatia data, scenariul original nu e repsectat ad-literam. E un film simpatic, sa il vizionezi. :)

      Ștergere
  3. Doresc sa vad şi eu filmul dar oricât l- am căutat nu l-am găsit . Mă poate ajuta cineva să-l găsesc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Doresc sa vad şi eu filmul dar oricât l- am căutat nu l-am găsit . Mă poate ajuta cineva să-l găsesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Castelina, incearca aici http://www.filmeonline24.info/the-fall-2006/ :)

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. De acord cu recenzia, mai puţin "Acțiunea reală a filmului este plasată temporal undeva la începutul secolului al XIX-lea, odată cu începuturile cinematografiei."
      Cu siguranţă este vorba despre începutul sec. XX ;)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)