Înainte să adorm - S.J. Watson


Amintirile, ceea ce trăim, ceea ce ne place și ce iubim ne face să fim ceea ce suntem. Oameni. Ne ajută să funcționăm corect în viața de zi cu zi.

Pentru Christine viața este doar o repetiție a acelorași întâmplări. Se trezește zi de zi lângă un străin, nu își amintește cine este acesta și se simte pierdută. Nu își amintește care este viața ei, familia, prietenii, nimic.


"- Cine ești?
- Sunt soțul tău, îmi răspunde el, fără să se uite la trupul meu gol.
Are o față adormită, pe care nu se citește nicio urmă de iritare.
- Suntem căsătoriți de ani de zile...
Aș vrea să fug, dar nu am unde. "

Numele lui este Ben, și, trebuie să recunosc, când am început cartea, îmi era milă și îl apreciam pe Ben până la refuz. Știu, e doar un personaj dintr-o carte, și da, doar într-un roman de dragoste este posibili ca soțul să îi fie aproape soției chiar și în momente de acest gen.
Deși, sigur există, în viața reală (cea dinafara cărților și a telenovelelor/filmelor) cazuri în care soții au grijă unii de alții și la greu.
Să ai grijă de un soț amnezic nu este deloc ușor, Ben știe asta. Christine realizează pe parcurs că nu e o plăcere pentru el ca în fiecare dimineață să îi repete că el este Ben, soțul ei, că sunt căsătoriți de peste douăzeci de ani, iar ea și-a pierdut memoria în urma unui accident de mașină.
Cu toate acestea, Christine află pe parcursul cărții o grămadă de alte adevăruri. Își dă seama că memoria ei  nu este chiar atât de șubredă pe cât credea. Începe să țină un jurnal, sfătuită fiind de un medic psiholog.
Cartea este puțin repetitivă, jurnalul lui Christine are mereu același fir, își notează seară de seară evenimentele de peste zi pentru ca a doua zi să n-o ia chiar de la capăt.
Înainte să adorm este jurnalul ei, singurul moment din zi în care este conștientă de viața pe care o trăiește. A doua zi, memoria ei va fi tabula rasa, o pagină albă pe care să își rescrie amintirile.
Nu pot folosi cuvinte foarte mari la adresa acestei cărți, chiar dacă mi-a plăcut. Îi las pe alții să spună cât au fost de impresionați.
Da, este o lectură plăcută, scriitura nu e genială, dar este îndeajuns de credibilă cât să te aducă acolo, în casa, în mintea și în neliniștea lui Christine.
Finalul, poate, puțin câte puțin premeditat,  cu toate acestea rămâne neașteptat.
Se pare, că în carte, cel în care Christine are cea mai mare încredere, este șarlatanul cel mai mare.
O carte bună, merită citită înainte de a vedea filmul.
Nu prea îmi plac scriiturile americane, cele publicate în urma unor cursuri de creative writing. Dar aceasta merge.
S.J. Watson se pricepe să compună o scriere cât de cât credibilă, autentică și fără prea multe clișee tipice autorilor de gen.
Mi-au ajuns în mână cărți pur și simplu plictisitoare din cauza limbajului de lemn, clișeic și anost.
Maculatură inutilă. Eh.
Din fericire, de această dată am avut noroc. :)

****

Puteți achiziționa Înainte să adorm de pe Librăria online Libris. Tot la Libris cărțile ajung la dumneavoastră gratuit oriunde în țară, prin curier rapid.

Comentarii