Casandra - Christa Wolf

În cele ce urmează vom vorbi despre romanul Casandra, al autoarei Christa Wolf, roman apărut la prietenii noștri de la Editura Univers.

Despre autor

Christa Wolf (1929‑2011) este una dintre cele mai cunoscute scriitoare germane ale secolului al XX‑lea, originară din fosta Republică Democrată Germană. Romanul Der geteilte Himmel (tradus în română la editura Univers sub titlul Cerul dragostei), publicat în anul 1963, i‑a adus Christei Wolf primul premiu literar al Academiei de Arte din RDG – premiul Heinrich Mann. A publicat apoi romane, povestiri, scrisori, discursuri, scenarii, ajungând să fie o scriitoare foarte cunoscută în Germania și tradusă în lumea întreagă.

După unificarea Germaniei, cu toate atacurile jurnaliștilor care îi reproșau aprig faptul că fusese membră a Partidului Socialist Unit al Germaniei, Christa Wolf a reuşit să‑şi păstreze o imensă popularitate. Unul dintre biografii ei nota: „Christa Wolf era un cult“. În 1989, Christa Wolf a fost propusă pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru literatură. Romanele Medeea. Glasuri și Casandra reprezintă o îndepărtare a autoarei de temele contemporane pentru a căuta în istorie personaje și modele universal valabile, în orice epocă. În martie 2002, la Târgul de carte de la Leipzig, Christa Wolf a fost distinsă cu Premiul Cărţii Germane pentru întreaga operă. 

Despre carte

Romanul o urmărește pe Casandra, fiica regelui Priam și a Hecubei, care își rememorează viața.
Acțiunea are loc în Grecia Antică, mitul se împletește cu realitatea. Zeii se îndrăgostesc de viețuitoare, de femei și le oferă darul prezicerii.
La fel pățește și Casandra, de care Zeul Apollo este îndrăgostit. De la el primește ea darul de a vedea viitorul, dar nimeni nu o crede.
Christa Wolf, prin vocea Casandrei, rememorează viața controversatului personaj feminin.
Provenită dintr-o familie numeroasă, Casandra își povestește istoria, într-o manieră conversațională, conștientă fiind de faptul că moartea îi este aproape.
 O lectură destul de dificilă, după părerea mea, dar cu farmec. Casandra ne spune prin ce a trecut de-a lungul vieții, vorbește despre frații și surorile ei, despre geloziile apărute în familie, dar și despre problemele pe care le întâmpină Troia sunt conducerea lui Priam.

Niciodată n-am fost mai vie ca acum, în ceasul morții mele.

Un alt citat care, după mine, ilustrează foarte bine ideea cărții este:

Astăzi, când mă întorc încet pe pipăite, pe firul vieții mele, desfășurat în mine, sar peste perioada războiului, un bloc alb și, mai departe: când eram copilă - mă opresc chiar la acst cuvânt, copilă, și, mai îndelung încă, la a ei siluetă. Fermecătoare imagine. Întodeauna am stăruit mai mult asupra imaginilor decât a cuvintelor (...).

Concluzia? Cartea, deși este puțin cam grea, este o lectură plăcută.

****

p.s. Veste bună de la Editura Univers. Prietenii noștri organizează concurs de manuscrise, vă las mai jos detaliile:

Autorii români care şi-ar dori să-şi vadă cărţile publicate la Univers sunt rugaţi să trimită manuscrisele lor, exclusiv în formă electronică, în documente scrise cu diacritice, la adresa concurs@edituraunivers.ro  până la data de 15 septembrie 2015. Cele mai bune dintre manuscrisele primite vor avea o şansă să intre în planul editorial. La data de 15 septembrie vor fi anunțate cărțile selectate.
Pot participa cărţi care fac parte din următoarele categorii: roman, proză scurtă, literatură pentru copii, carte de colorat pentru adulți. Pot participa autori din toată țara, indiferent de vârstă ori C.V, ne informează Editura Univers.


Comentarii

  1. Cunosteam titlul, n-am apucat sa citesc cartea. Pare o lectura dintr-o perspectiva interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum că-ţi citesc recenzia sunt sigură că o să citesc această carte! Sunt îndrăgostită iremediabil de mitologie, Egipt şi Grecia Antică.De mult timp căutam ceva care să se potrivească şi acum mă bucur că am găsit-o!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)