Sonata Kreutzer - Lev Tolstoi


Încep cu o întrebare: vă plac marii clasici? Vă place literatura rusă?

Vă răspund și eu, încerc să-i descopăr, încerc să văd ce magii ascund clasicii ruși, europeni, americani și așa mai departe... dar am nevoie de exercițiul răbdării.

Sonata Kreutzer, de exemplu, este acel tip de lectură care pentru mine s-a terminat într-un fel de ... să-l numim, coadă de pește. Nu cred că am folosit cei mai fericiți termeni, dar nu știu cum să explic altfel finalul brusc și adevărurile apăsătoare de care m-am lovit în acestă nuvelă.

Sonata Kreutzer ne prezintă viața de familie așa cum n-ar trebui să fie ea, prezintă idealuri și vise destrămate dar și dezamăgirile pe care o căsnicie le poate cauza la cel mai înalt nivel. De asemena, nuvela pune în lumină condiția femeii, chiar dacă inițial suntem tentați să credem că este vorba de condiția femeii din secolul al XIX-lea, condiția descrisă în carte este încă actuală.

Orice bărbat simte faţă de orice femeie frumoasă ceea ce dumneavoastră numiţi dragoste.
Pozdnîşev, personajul principal, îi istorisește naratorului într-o călătorie cu trenul, istoria căsniciei lui nefericite. Discuția începe de la câteva dialoguri ce vizeză condiția femeii, pe care călătorii din compartimentul de tren le au în timpul călătoriei. Fiecare dintre ei susține o părere pe care diferite categorii umane o au: de la ideea conform căreia femeia trebuie ținută sub papuc, până la aceea ce prevede că într-o căsnicie trebuie să existe dragoste între soți, ca mariajul să meargă. 
Pozdnîşev a trăit câțiva ani alături de o soție pe care nu o iubea în adevăratul sens al cuvântului, pe lângă erotism nu exista nici cea mai mică înțelegere între ei. Cu toate acestea, cei doi au avut împreună patru sau cinci copii în primii ani de căsnicie, dar și anii aceștia presărați cu gelozii, probleme legate de sănătatea celor mici și alte feluri de neînțelegeri. 

sursa
Toate acestea sunt puse într-o oarecare măsură pe seama femeii, care este în nuvelă, dar și în opinia populară considerată a fi nucleul răului. Că doar prin Eva a intrat păcatul în lume, nu? (sper să simțiți ironia).


Femeile au făurit din ele însele o atât de puternică armă de acţiune asupra simţurilor, încât bărbatul nu se poate purta calm faţă de femei.

Momentul de maximă tensiune dintre Pozdnîșev și soția lui apare atunci când  se ivește ocazia ca femeia să interpreteze Sonata Kreutzer la pian, alături de un muzician. În mintea lui Pozdnișev se nasc tot felul de fantasme și presupuse infidelități pe care i le impută soției sale, ajungând chiar până la gestul extrem de a o înjunghia pe femeie cu un pumnal. Gestul îi va fi fatal soției, iar bărbatul va petrece câteva luni în închisoare, ca mai apoi să fie achitat pentru că și-a apărat onoarea. Apărarea onoarei a fost aspectul ce l-a scăpat de anii grei de închisoare.

Nuvela lui Tolstoi conturează o lume identică cu a noastră. O lume în care femeia este un obiect, un stimul pentru simțuri, fără a se pune accent pe valoarea sa umană. Pozdnîșev realizează toate aceste aspecte la câțiva ani după achitarea sentinței și își dă seama de modul barbar în care și-a ucis soția, mânat fiind de impuls. 

Drama personajului este accentuată de conștiința încărcată de fapta sa, nu pentru că și-a omorât soția neapărat (pentru că nu spune nicăieri că o iubea), ci pentru că s-a lăsat condus de impulsuri și a comis o crimă. Există o groază de lucruri în nuvela aceasta care m-au enervat, care m-au trăznit ca un fulger și mi-am dat seama că, fie și la diferență de mai bine de un secol, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Aș putea zice că au degenerat, acum femeia nu doar că e un stimul al simțurilor, dar a ajuns la cel mai grosolan nivel, unul de obiect, un corp slăbănog expus pe ecrane, afișe și panouri. 
Practic, femeia este dezumanizată și exploatată, iar ea, ca fraiera se complace. Oribil.

Voi ce mai citiți? Ce vă răscolește? Cum sunteți? 

Comentarii

  1. Ca pacatul a intrat in lume prin Eva spune defapt Biblia, Pavel...
    Altfel, omul lipsit de Dumnezeu traieste o drama indiferent de timpul in care viata lui se desfasoara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, de acolo a fost preluat de opinia populară... plus alte neînțelegeri.

      Ștergere
  2. Cred ca este prima recenzie a unui roman clasic pe care o citesc in intregime. Mie nu prea imi plac, dar totusi as vrea sa incerc, la fel ca si tine. Sunt la o varsta si cred ca ar trebui sa citesc si asa ceva.
    Mi s-a parut foarte interesanta cartea si o voi cauta chiar acum in format PDF sa vad daca imi place.
    Pupici ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la mine a mers mai greu, dar m-am străduit și am reușit să citesc nuvela în întregime. :)

      Ștergere
    2. Ai o leapsa de la mine http://intheheartofthewords.blogspot.ro/2016/07/leapsa-book-blogger-tag.html

      Ștergere
  3. Frumoasă recenzie !
    Mie îmi plac clasicii, nu am citit această nuvelă dar ai descris-o frumos. :) Mulțumim !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă tot bate gândul să citesc "Anna Karenina", dar având în vedere că am văzut filmul şi am ştiu cum se termină... nu ştiu dacă o voi mai citi. :( Dacă ai citit-o, să-mi spui ce părere ai avut despre ea. :D
    Lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am citit Anna Karenina, planuiesc sa o fac, dar nu stiu cand. :)

      Ștergere
  5. Ma deranjeaza nota feminista in care ti-ai expus gandirea. Daca eu as veni cu aceeasi atitudine, dar zicand pe dos ceea ce tu zici, as fi acuzat de misoginie. Dar pe tine vad ca nu te acuza nimeni de exces de zel, sexism, feminism sau misandrie. Da, pe cand scria Tolstoi, femeia avea o situatie precara. Dar sa zici ca si astazi lucrurile stau la fel e pura prostie. Si, daca in ziua de azi, femeia e intr-o situatie de cacat, atunci e doar din vin ei, caci in ziua de azi chiar exista egalitate. Ea insasi se trateaza ca pe un obiect. Ea vrea ca prin frumusetea ei sa cucereasca noi culmi. Nu o obliga nimeni sa se dezbrace pentru a obtine ceva. Ea alege sa faca asta, pentru ca stie ca altfel nu e in stare.
    De asemenea, sunt dezamagit ca ai povestit toata nuvela. Nu se face asa. Ce rost mai are acum sa o citesc daca tu deja mi-ai zis tot ce intampla? In cazul cartilor nu e prea fain sa dai tot din casa.
    Ai grija de tine.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Nu o obliga nimeni sa se dezbrace pentru a obtine ceva. Ea alege sa faca asta, pentru ca stie ca altfel nu e in stare." :)) Dacă ăsta nu e misoginism de înaltă clasă nu știu care este. Egalitatea între sexe este și astăzi mai mult pe hârtie.Nu am afirmat că vina este întru totul a bărbaților, citește mai atent. Oamenii sunt alții, obiceiurile sunt aceleași.
    Ai și tu grijă de tine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)