Braconierii - Ned Orson


Acum ceva vreme am primit prin poștă acest roman scris de Ned Orson, am tot amânat lectura până când am zi, suficient, e momentul să citesc cartea!
Braconierii este un roman despre oameni și gusturi, oameni și stiluri de viață. Acțiunea se mută din Deltă în închisorile comuniste, apoi în lumea șatrelor de țigani nomazi ce străbat țara în lung și în lat.
Personajele centrale ale romanului fiind Tudor Cernencu și țiganca Zina, fata lui Chită lăutarul, despre care aflăm că: (..) e o drăcoaică, nu alta. E cea mai frumoasă fată pe care am văzut-o vr odată. Pe nimeni n-a lăsat până acu s-o atingă și are deja douăzeci și patru de ani(..)

Cartea începe într-un mod foarte simpatic, un puști spoinează niște femei care moșesc o tânără. Neînțelegând ce se petrece, copilul crede că este martor al unor manifestări vrăjitorești într-o șură și este speriat la culme de una dintre femei, care îl amenință. Copilul aleargă de lângă șură și încet încet intrăm în acțiunea cărții.

         

Personajele romanului formează un soi de Europolis care trăiesc în armonie dincolo de nația din care provin, fie că sunt români, lipoveni, ucrainieni sau țigani.

Despre autor

Ned Orson, Florin-Serghei Istrate-Munteanu pe numele adevărat, s-a născut în anul 1964 pe Valea Izei.  A urmat cursurile Liceului de Marină, după care a profesat o vreme în Marina militară și apoi a avut misiuni în cardul serviciilor secrete, zice el aici
Acum e potolit, dar scrie.

Arhipelagul este prima scriere a sa, ce a devenit bestseller în cadrul Trâgului de Carte Gaudeamus: O poveste fascinantă despre maturizare şi prietenie, despre datorie şi loialitate, plasată într-un decor exotic.

Braconierii se vrea a fi o replică la primul roman, la fel de bine construit și captivant. George Volceanov face trimitere la romanul Europolis scris de Jean Bart și la scrierile lui Radu Tudoran când vorbește despre Braconierii lui Ned Orson.

Stilul de viață al oamenilor ce trăiesc în Deltă sau pe la Malul Mării este foarte diferit de cel pe care îl trăiesc eu, în Vestul Țării, pe Malurile Crișului Repede, de exemplu. Romanul este bise scris și m-am transpus repede în pielea personajelor, în dorințele și greutățile lor, ba chiar am simțit și aerul sărat al mării în nări și mi-am imaginat delicatesele făcute din carne de pește.
Braconierii este o lectură bine scrisă și foarte palpitană alături de care poți să pierzi ore în șir fără să te plictisești. 

Comentarii

  1. Fiecare poveste ruptă din viață e ca ața de pe un mosor, nu se poate lungi dar nici înnoda. Ca și povestea spusă la torsul lânii pe fuior, de mamele noastre, în copilărie; când stam cu gurile căscate până se termina povestea și ne lua somnul, pentru a face loc altei povești. Iar ceea ce faci tu, pe blog, nu e departe de acest adevăr.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)