Prieteni reci și siguri


Este ora de limba și literatura română la clasa a doua. Doamna învățătoare începe să împartă titluri de cărți elevilor. 

Bianca, fetița brunetă, cu ochi mari și curioși din banca a doua primește Heidi fetița munților, de Johanna Spyri. 
Un teritoriu destul de nou pentru ea, fetița care  nu prea își scote nasul din caietul de scriere, caietul de matematică și desenele animate din timpul liber.
Sună de pauză, câteva fetițe gălăgioase din clasă, printre care și Bianca ies încântate. Străbat coridoarele lungi și întunecate ale școlii ca să ajungă la bibliotecă. 

Găzduită într-un fel de mică debara, cărțile stau strânse pe niște raftrui metalice. Bibliotecara, luată prin surprindere de valul de eleve, se străduiește să onoreze toate cererile fetițelor.
Printre manualele școlare rupte, cu desene post-comuniste, ieșite din uz și printre cărți de beletristică, se găsesc și câteva cărți noi, frumos ilustrate. 
Bianca o ia pe Heidi fetița munților, o pune în ghiozdan și pleacă acasă liniștită. Seară de seară, timp de câteva zile, se antrenează la birou sub lumnina lămpii roșii pentru citit. Își antrenează răbdarea, voința și perseverența citind  câte un capitol din carte.
Notează în fiecare zi impresii din lectură, cu scrisul ei stângaci de clasa a doua și  imaginația antrenată.  Bianca rescrie pe caiet ce a reținut din peripețiile lui Heidi.
Într-un fel se regăsește în pielea micii orfane. Amândouă descoperă lumi noi, Hedi pe cea a muntelui, iar Bianca pe cea a literaturii. Amândouă timide și curioase, dar perseverente, realizează că nu sunt singure. În timp ce Heidi învață să citească alături de buna ei prietenă Clara, Bianca realizează că cititul este o adevărată plăcere. 
Antrenamentul ei nu se termină aici, următorul pe lista prietenilor ei fantastic de simpatici din cărți este Nică. Nu sunt lăsați pe dinafară nici Black Beauty, Tom Sawyer sau  Fefeleaga...

Acum Bianca e mare, dar ochii ei au rămas la fel curioși.  Colegii ei de clasă sunt oameni  mari acum, prieteniile s-au destrămat, s-au format altele, iar Bianca și-a dat seama de un lucru: cărțile sunt prieteni reci, dar siguri*.

***
Articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.
* Citat din Victor Hugo

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)