Numele lui Dumnezeu este Milostivirea - Papa Francisc

"să mergi şi să cauți persoanele acolo unde trăiesc, unde suferă, unde speră."
 Este unul dintre sfaturile pe care Papa Francisc le dă preoților și cateheților în munca lor. Numele lui Dumnezeu este Milostivirea este un dialog pe care jurnalistul Andrea Tornielli îl are cu Papa Francisc. Cartea a fost lansată cu prilejul instituirii Anului Sfânt al Milostivirii.

Papa Francisc subliniază importanța milostivirii, exemplu pe care Cristos ni-l oferă din timpul vieții pământene consemnate în foarte multe parabole biblice. 
Motto-ul să ierți de șaptezeci de ori câte șapte este stindardul impus de Mântuitor pe care trebui să îl abordăm în relația noastră cu ceilalți.

În multe cazuri, Biserica este cea care trebuie să ne ofere primele exemple de iertare și  milostivire față de aproape. 
"Rolul Bisericii nu este de a condamna, ci de a permite întâlnirea cu acea iubire viscerala care este milostivirea lui Dumnezeu."
Cu toate acestea, Papa Francisc mai pune problema în unele cazuri a unei prea mari milostiviri și afirmă că Biserica are datoria de a condamna păcatul, dar fără a-l înjosi pe păcătos. 
"Milostivirea și iertarea sunt importante în relațiile sociale, și în relațiile dintre state.", afirmă Papa, subliniind și valoarea pe care aceste două virtuți o au în viața publică.

Figura blajină, imaginea de bunic prietenos a Papei Francisc dar și înțelepciunea acumulată în anii de activitate în viața Bisericii îl ajută pe Pontif să ofere sfaturi utile și umane.


Cartea, per-ansamblu mi-a plăcut, dar speram să fie abordate mai mult discuții care să îi vizeze în special pe laici. Papa Francisc pare o persoană foarte empatică și cred că jurnalistul putea să îndrepte discuția mai mult spre latura umană decât spre discuțiile pe probleme de dogmă ale Bisericii și alte chestiuni care le vizează pe persoanele consacrate.

Cu toate acestea, lectura cărții este plăcută și destul de ușor de înțeles și asimilat. 

Papa Francisc, printre altele, relatează o întâmplare de dinainte de a fi  Suveran Pontif. Spune în carte că își amintește de o femeie săracă ce a ajuns să se prostitueze pentru a-și întreține familia. Cu toate acestea venea și la biserică de unde ocazional primea ajutor prin Caritas. După o vreme a venit la părintele Bergoglio (actual Papa Francisc), el a crezut că vine după alimentele de la Caritas. Ea a venit și i-a mulțumit pentru faptul că părintele i s-a adresat în continuare cu apelativul doamnă, chiar dacă știa despre ea că practică prostituția.
Papa Francisc subliniază prin acestă întâmplare importanța respectului față de semeni, dar și încrederea pe care trebuie să o acordăm celui de lângă noi.
Trebuie să fim conștienți că împrejurările prin care ajung anumite persoane în situații decadente sunt cele care îi determină sau îi forțează să se complacă. Ca în cazul femeii care se prostitua ca să se întrețină. 
O altă întâmplare pe care o istorisește Papa este aceea a bărbatului apropiat de biserică, dar care își desconsidera menajera. Acest bărbat își exploata sexual menajera pentru că în ochii săi ea era oricum inferioară.
Papa Francisc a fost șocat să afle ce percepție are acest domn față de alte persoane care nu sunt la același nivel financiar cu al său.
Găsiți cartea Numele lui Dumnezeu este Milostivirea pe librăria online Libris la un preț accesibil.

Comentarii