Fetele - Emma Cline


Mă plimbam printre raioanele cu cărți din marile magazine și tot vedeam acest titlu: Fetele, cu coperta asta catchy, parcă ar fi niște fetișcane la un concurs de dans țigănesc. Eram extrem de curioasă de conținutul cărții, de povestea ei.
Librăria online Libris mi-a astâmpărat curiozitatea, am primit cartea în luna septembrie și am început să o citesc, cu momente de repaos, ce-i drept.
Azi am reușit să citesc până la final... și scriu recenzia cu cartea proaspăt citită în minte.

Emma Cline, reușește să creeze o poveste credibilă pe marginea unor evenimente sângeroase și reale, evenimente  petrecute la finele anilor '60 în California, SUA.

Evie este doar o adolescentă, când, aflată cu bicicleta stricată pe marginea unui drum, este luată în autobuz de un grup colorat și non-conformist.
Dintr-o familie destrămată și cu o viață cam anostă, adolescenta a cărei gândire este până atunci simplă și la locul ei, ca a oricărei fete ce trăiește într-un mediu relativ normal, avea să cunoască o latură periculoasă a societății : 

"cât de impersonală și hrăpăreață era iubirea noastră, zburând prin univers, sperând să găsească o gazdă care să-i dea forma dorită"
Evie se alătură grupului hippie ale cărui norme sociale sunt destrămate: sexul, drogurile și frutișagurile  sunt doar câteva dintre ilegalitățile pe care grupul le face. 
Russell, liderul charismatic al grupului, întreține relații sexuale cu adeptele, toate mai tinere de douăzeci și unu de ani, inclusiv cu Evie:

Russell ne spunea că puneam bazele unei societăți noi. Eliberată de rasism, de excludere, de ierarhii. (..) De-abia dacă ajunseserăm la maturitate cei mai mulți dintre noi, aveam încă dinți de lapte.
Lipsită de atenția părinților și de un anturaj sănătos, Evie se refugiază în grupul lui Russell, încercând să capteze pe rând atenția liderului, dar și pe a tinerei Suzanne, o membră de bază a ciudatei comunități.
Folosită doar ca sursă financiară, adolescenta este eliminată din acest cerc vicios cu puțin înainte ca membrii lui să fie făptașii unor crime extrem de sângeroase. Crime despre care Evie află de la televizor.

Romanul Fetele are la bază povestea grupului auto-intitulat Familia Manson, care a făcut ravagii prin Los Angeles, și de numele căruia se leagă mai multe crime.
Charles Manson, liderul, și-a împins adepții spre crime sângeroase, fără ca el să comită literalmente nici una. Printre victimele grupului se numără și actrița Sharon Tate.

Cartea prezintă foarte bine câteva obiceiuri nesănătoase din interiorul acestui cult extrem de notoriu și nociv: lipsa de afecțiune și indiferența față de copiii născuți în interiorul grupului, mâncarea insuficientă și nesănătoasă, modul de trai dezordonat, plus consumul de alcool, urgii și consumul drogurilor.

Este cutremurător să afli că exxistă nebuni de acest gen, care ridică crima la rang de artă. Despre Manson s-a vehiculat că unul dintre motivele pentru care a devenit liderul acestor tineri dezorientați a fost eșecul lui în industria muzicală. Cu toate acestea, au apărut cântece compuse de el, s-au făcut filme pe baza celor întâmplate, iar oamenii l-au mediatizat intens.
Personal, această reclamă mi se pare nesănătoasă și inutilă. Un fel de a da apă la moară unui criminal, de a-i spori egoul și așa extrem de bolnav prin atenția acordată.

Cartea de debut a Emmei Cline este bine scrisă și credibilă. V-o recomand!
Voi ce mai faceți ce citiți?
Mi-am dat seama că, poate, ar trebui să citesc și cărți ceva mai substanțiale. Aveți sugestii?

Comentarii