Înainte să te cunosc - Jojo Moyes


Am hotărât să citesc Înainte să te cunosc - bestseller New York Times - carte scrisă de Jojo Moyes - după ce am văzut ecranizarea.

Povestea în sine este extrem de simplă și aproape plauzibilă, dacă nu luăm în considerare posibilitatea de a întâlni un prince charming bogat în scaun rulant.

Louisa Clark - prescurtat Lou - are o viață simplă și lipsită de prea multe griji, cu excepția problemei constante a banilor cu care se confruntă familia sa.
Lou este pusă în mare dificultate în momentul în care cafeneaua la care lucrează se închide și este nevoită să își găsească un loc nou de muncă într-un timp foarte scurt. Presiunea pe care o pun părinții și sora ei este mare, de vreme ce Lou era unul dintre principalii susținători financiari ai familiei. Însuși tatăl ei este în pericol de a rămâne șomer.

Fără a avea prea multe opțiuni din care să aleagă, Lou acceptă un post ca asistent personal al unui tetraplegic.
Chiar dacă nu are calificare în domeniul îngrijirii persoanelor cu dizabilități, Lou se prezintă la noul loc de muncă fără mari așteptări, dar totuși curioasă. Acolo îi este prezentat Will Traynor, fost om de afaceri imobilizat de la gât în jos. 

Lipsit de dorința de a trăi și mai mereu ursuz, Will o pune la grea încercare pe Lou, a cărei trăsături sunt voioșia și vestimentația neobișnuită și colorată. 

„Să intri atât de puternic în viața altcuiva te obligă să regândești cine ești.”
 Louisa învață pas cu pas cu cine are de a face, Nathan - terapeutul și îngrijitorul lui Will, este cel care îi spune fetei cum să-i administreze medicația, cum să-l îngrijească și cum să se asigure că Will are tot ceea ce îi trebuie la îndemână.
Când lucrurile par să se fi liniștit în casa Traynor, Louisa este șocată să constate că una dintre principalele sale îndatoriri este aceea de a împiedica un nou act suicidal din partea lui Will. 
Mama și tatăl bărbatului au reușit să-l salveze odată pe invalidul însetat de libertate de la o moarte lentă, după ce acesta a fost găsit într-o baltă de sânge, cu venele tăiate.


Louisa speră și să-l ajute pe Will să-și regăsească dorința de viață și să-l împiedice să recurgă la gestul extrem de care poate da dovadă un om disperat - sinuciderea asistată - pe care chiar părinții lui sunt nevoiți să o accepte ca pe o posibilitate.


Unii o pot numi lașitate, eu o numesc alegere, chiar dacă nu cea mai curajoasă. Am reușit să empatizez cu Will, care avusese lumea la picioare înainte să ajungă imobilizat. Viața în scaun nu este deloc ceea ce spera și se pare că preferă să își pună capăt zilelor în loc să-și accepte neputința. Cu toate acestea, prezența coloratei Louisa în casa lui pare să-i schimbe ușor direcția înspre care decurge viața lui.

Louisa reușește să descopere și ea mai multe despre propria persoană prin prezența lui Will lângă ea, el reușește să-i deschidă noi orizonturi și dorința spre un pic de aventură:

„Te-ai îndepărtat de experiențe de tot felul pentru că ți-ai spus că nu ești genul acela de persoană. Nu ai făcut nimic, nu ai fost nicăieri. Deci cum să ai cea mai vagă idee despre ce fel de persoană ești?”


Despre film

Este una dintre puținele dăți în care filmul mi se pare mai bun decât cartea. Probabil pentru că am văzut filmul și abia apoi am citit romanul.
Eu una m-am îndrăgostit de Louisa cea zâmbăreață și mereu binedispusă din film. Mi se pare extrem de frumos modul în care Emilia Clarke dă viață acestui personaj simpatic.
Cât despre gropițele lui Will și zțmbetul de prince charming, hmmm, îmi vine să-l iau acasă la mine pe Sam Claflin pentru modul în care joacă persoanjul.
Corpul lui Will este inert, dar Clafin, face din omul în scaunul rulant centrul de interes al filmului. Will nu vorbește mult, dar privirile lui spun totul.
Cuplul este fenomenal, fără să mai pomenesc de imaginea generală, culoarea ei, senzația de puțin comercial, senzual și decent.

Mi-a plăcut mult povestea în sine și exranizarea sa.

Despre autoare

Pe numele sau real Paulina Sara-Jo Moyes, scriitoarea britanica Jojo Moyes este nascuta pe data de 4 august 1969 la Londra. De profesie jurnalist, ea a lucrat timp de zece ani la ziarul "The Independent". A debutat ca scriitoare in anul 2002 cu romanul "Sheltering Rain", insa cel mai mare succes l-a avut cu "Me Before You", un roman de dragoste tradus in peste 30 de limbi si ecranizat in ianuarie 2013. Jojo Moyes a castigat de doua ori premiul pentru cel mai bun roman de dragoste al anului. Povestile ei se impletesc in drame de mare intensitate emotionala, contin iubiri patimase si imprevizibile, cu personaje incantatoare care fac deliciul actualei generatii. Romanciera din Marea Britanie, Jojo Moyes, este casatorita cu un jurnalist si au impreuna trei copii.

Pe libris.ro găsiți mult mai multe dintre cărțile autoarei. 

Voi ce citiți?
Ați citit această carte




Comentarii