Anotimpuri diferite - Stephen King


Feeling spooky! Am avut o dorință perpetuă pentru literatura și filmele de groază anul trecut și anul acesta. Am jupuit și Netflix de filme de acest gen. Sunt palpitante, te țin în suspan, crează adrenalină - senzație pe care n-am avut-o de multă vreme - nu că aș tânji și după adrenalină.

Timpul nu mi-a fost prieten în ultima vreme așa că n-am mai apucat să citesc cât obișnuiam să citesc. Desigur că nu am prea apucat nici să scriu pe blog, am devenit tăcută și pe Facebook. Eventual câte o fotografie. Nu caut justificări, dar uneori îmi lipsesc vechile obiceiuri, cu toate că îmi iubesc prezentul și oamenii care mă înconjoară, mi-e dor de obiceiul de a citi și încerc să îi găsesc puțin loc în programul meu actual.

Oricum, să revenim la cărți și lectură. Vorbim puțin despre cartea lui Stephen King? Mai bine recapitulăm puțin despre autor, așa școlăresc:

Stephen King este cel mai bine vandut scriitor american de literatura horror. Nascut pe data de 21 septembrie 1947 in Portland-SUA, celebrul autor a fost pasionat inca de mic de filmele de groaza si literatura science fiction. El este in prezent unul dintre cei mai apreciati si cunoscuti romancieri, cartile sale horror fiind ecranizate in marea lor majoritate. 

Anotimpuri diferite este o colecție de patru  nuvele publicate de reputatul autor american în anul 1982. Spre deosebire de cărțle ce l-au consacrat pe King, aceasta explorează, mi se pare mie, mult mai tare faptele. 

Trebuie să recunosc că nu am reușit să citesc cartea în totalitate, dar doresc să vorbesc despre ea, cu toate acestea. Nu este nici între preferatele mele, nici măcar ca gen, scrise de King. 

Șantajul, circumstanțele determinante și intunecimea faptelor nu rămân, totuși, pe dinafară.

The Shawshank Redemption  (film 1994)

Închisoarea îngerilor
.. În anul 1946, Andy Dufresne, un bancher de succes, dar retras, este condamnat pe nedrept pentru uciderea soţiei şi amantului acesteia. Este trimis la închisoarea Shawshank, recunoscută pentru tratamentele foarte severe pe care le aplică gardienii. Hotărât să scape prin orice mijloace, Andy se înhamă la o muncă istovitoare, săpând pe parcursul mai multor ani un tunel, pe care îl maschează cu ajutorul unui poster... 

Un elev capabil explorează obsesia unui elev de liceu vis a vis de trecutul întunecat al vecinului său. Todd îl şantajează pe Dussander, dar nu o face pentru a obţine bani, ci pentru poveştile de groază petrecute în timpul războiului, pe care acesta le cunoaşte. Cei doi devin protagoniştii unui val de ucideri. 

Acțiunea din Cadavrul are loc în anul 1960, când un grup de prieteni pleacă într-o excursie pentru a găsi cadavrul unui puști, după ce în prealabil şi-au informat părinţii că pleacă într-o excursie. Aceștia pornesc într-un drum al descoperirii de sine, cu suișuri și coborâșuri.

Iar în ultima nuvelă, Meoda respirației- este povestea unei tinere însărcinate, care - în ciuda problemelor sale financiare şi a dezaprobării sociale - e hotărâtă să-şi aducă pe lume cu orice preţ copilul ilegitim. Un accident teribil care se întâmplă pe drumul înspre spital transformă naşterea într-un coşmar.

Cam acestea ar fi despre carte. 

Acum caut ceva relaxant de citit - ceva scurt - pentru că nu mai reușesc să fiu o devoratoare de cărți și mai ales ceva ușor, care să nu mă chinuie prea tare cu intrigi și fire narative greu de deslușit. Știți cum e, oboseala nu ajută la concentrare. 

Comentarii