O carte veche


 Nu de puţine ori am dat peste cărţi mai bătrâne decât mine, cel mai mult mi-a plăcut Fefeleaga și alte povestiri de Ion Agârbiceanu, pe care am găsit-o în sat la bunica din partea mamei.Cartea i-a aparținut mătușii mele, a uitat-o într-un dulăpior în casa în care nu mai doarme nimeni. Mi-am petrecut o săptămână lângă cartea aceea, am aflat trista poveste a Fefelegei, era o văduvă ai cărei copii mureau de foame.Singurul ei venit era din transportul de pietre, și singurul ei ajutor în acest sens era calul Bator.
Ce mai faci, tu Batore, sărace? îi spune femeia calului înainte să pornească la drum, iar când oamenii o vedeau pe stradă cu Bator după ea ziceau Iată şi pe Fefeleaga!.
  În aceeaşi carte am mai dat şi de  Copilul Chivei, Bunica, Din bătrâni,Teleguţ şi alte povestiri la fel de impresionante şi de triste, inspirate din viaţa ţăranilor români. Viaţa a fost mereu grea la ţară, mai ales pentru cei săraci, asta nu doar pentru ca trebuiau să muncească din zori şi până în noapte, ci și pentru că trebuiau să suporte ocările celorlalți.Oamenii au fost mereu răutăcioşi unii cu alţii, chiar dacă își știau poveștile și greutățile.Probabil că bârfa era un mod de a mai uita de greutățile personale, e mult mai ușor să vorbești despre altcineva și problemele lui decât despre cele personale.
Printre acestea pot să mai enumăr și alte cărți găsite la bunicii din partea tatălui acasă ori cele găsite chiar în biblioteca părinților mei.Cărți care au făcut furori în tinerețile lor, înainte ca eu să ma fi născut.
Din fericire, și acum există cărți care fac furori și profesorii sau adulții care spun că în ziua de azi copii nu mai citesc, ar face bine să se mai uite odată. Nu e bine să judeci o generație doar pentru că ai dat peste cazuri extreme.
Nu știu care e problema celor care au căzut la BAC, poate că e într-adevăr greu ori poate că mulți dintre candidați au avut alte procupări în liceu pe lângă învățat.Oricum, sper să mă ajute Dumnezeu să-l iau cu bine anul viitor! :) Şi pe ceilalţi colegi, toți care vom fi în clasa a XII a în anul ce urmează.

Închei acum cu o noutate, de azi puteți da like și pe pagina de facebook  a blogului, aveți în partea dreaptă gadget-ul.Mulțumesc pentru timpul acordat, numai bine și ne auzim curând! :)

Comentarii