Stăpână pe situație



Nu-mi plac perioadele de tranziție, cele ca anii terminali de generală și mai ales de liceu.Sau perioadele în care ne schimbăm locuințele sau mai rău chiar orașele sau țara.
Sunt perioade foarte tensionate în care ești nevoit să te detașezi de undeva pentru a sta cu gândul la ceva nou, la a te adapta.
    De exemplu, terminarea liceului.Câți dintre voi aveți tensiuni în legătură cu această perioadă?Făcând abstracție de la BAC pe care îl dăm oricum și încercăm să dăm ce e mai bun din cât am acumulat în acești ani, cel puțin noi, oamenii serioși.
Ideea este că, acum ești la liceu în clasa a XII a sau a  XIII a, și visezi să ajungi la o facultate.Te-ai interesat de admitere, de costuri în general și speri într-o șansă cât de mică.Eu n-am dormit o noapte gândindu-mă cum ar fi la facultatea pe care mi-o doresc, le-am expus înainte problema părinților, nu e o problemă chiar așa de mare, dar e în alt oraș și implică anumite costuri suplimentare.Dar să fim serioși, alții merg în altă țară și nu-și fac probleme, eu sunt foarte calculată  și mă tot gândesc la o grămadă, deși nu-mi place deloc matematica.
Voi mergeți în alte județe/țări la facultăți sau școli? V-ați obișnuit cu locurile?
Mie îmi va lua ceva, dar mă gândesc că e ceva ce îmi va plăcea, un domeniu pe care îl iubesc și nu prea mă văd făcând altceva, adică mă văd, dar ar fi un vis neîmplinit atunci...
Acum e destul de ușor să faci studii superioare, îți trebuie diploma de liceu și câteva cunoștințe în domeniul în care te interesează să faci studiile, plus susținere financiară, măcar așa de început. Sunt realistă și știu că nu țoți au susținere financiară din partea părinților, unii nici măcar să-și termine liceul din păcate și de aceea ar fi frumos ca studiile să implice cât mai puține costuri.E oarecum nedrept să îi judecăm pe părinți pentru eșecul copiilor, dar e și puțin adevărat, unui tânăr îi va fi foarte greu fără suportul părinților, măcar moral și un minim de financiar.
  Știu că ce am scris aici nu prea interesează pe nimeni, dar te simți mai bine după ce exterioizezi ceva. Poate cei care ați trecut prin chestii de genul puteți împărtași asta. Adică, deși e oarecum ușor, trebuie să tegândești bine înainte de a alege ceva ce-ți va ghida viața într-un anumit domeniu, e drept că poți face mai multe facultăți, și cu una e destul de greu să găsești loc de muncă...iar viitorul e incert, dar vreau să fiu stăpână pe situație.
Of, viața asta, oare ca fantomă e mai ușor?  Clar nu vreau să aflu, adică nu acum cel puțin. :))



Comentarii

  1. Si eu sunt in clasa a XII-a si mi-am facut o idee vaga referitoare la facultate, dar inca nu am reusit sa iau o decizie finala. Desi lumea imi reproseaza ca sunt indiferenta, nu e zi in care sa scap de teama ca nu-mi voi alege facultatea potrivita sau ca voi ajunge cu o slujba prost platita.
    In schimb, orasul e stabilit si e destul de aproape de casa. Nu am fost de multe ori acolo, dar cred ca ma voi acomoda rapid.
    Oh, de as intra mai repede la facultate! Macar as avea un scop precis si as scapa de incertitudini.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci suntem doua care urasc aceasta perioada de incertitudine, desi trebuie sa recunosc ca te tine in priza...te streseaza putin si te tine activ cel putin in gandire.Te face sa te gandesti mereu la problemele de scolarizare, la viitor... si daca nu ai o idee stabilainca.Eu zic ca e foarte important sa ne placa domeniul facultatii pe care-l alegem,altef va fi neplacut... :)

      Ștergere
  2. Eu am terminat liceul in acest an dar nu m-am dus la facultate. La stat nu puteam datorita mediei de la examenul de bacalaureat iar la facultati particulare nu m-am putut duce deoarece nu dispun de sprijin material.
    M-am angajat pentru a putea strange banii necesari pentru ca anul viitor sa ma pot inscrie la o facultate, iar ca domeniu aleg psihologia.La alte domenii nu ma inscriu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Stai linistita, nu te ingrijora ca vei merge in alt oras. Eu am fost nevoita sa fac liceul in alta tara si totul a fost bine. Tu esti norocoasa ca partintii te sustin financiar. Si eu, ca Viorel, in acest moment lucrez , asa pot sa-mi strang bani si sa fac facultate. Facultatea de litere...visul meu. Iti doresc mult succes si sa iei deciziile cele mai bune. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.E adevarat ca si eu as vrea o oarecare independenta financiara ...dar ma si bucur ca parintii sunt disponibili sa ma ajute. Bafta si tie! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)