The Hunger Games-Jocurile Foamei








Hristos a înviat!
 În ce context vă spun asta, dar n-am  inspirație...știu că nu e o temă prea potrivită pentru sărbătorile Pascale, dar asta este... așa mi-a venit...
Am văzut și eu, mă mir, cu aproape doar un an întârziere filmul The Hunger Games (Jocurile Foamei). E bine că nu dau bani pe bilete la cinema și aștept mai bine să le văd online, pe gratis. Mă bucur că n-am fost să-l văd la cinema, m-ar fi durut prea tare șezutul de la atâta stat pe scaun și mai mult ca sigur m-aș fi plictisit. L-am urmărit cu prea puțin interes și cum zeci de pauze. L-am urmărit gratis.
LargeCărțile nu știu cum sunt, dar filmul m-a plictisit teribil...mi s-a părut un film făcut la repezeală din care înveți nimic , menit să îi adune pe înnebuniții de hunger să intre în games și să facă raiting. Bleah.
Nu știu cum să încep, că nu vreau să jignesc posibili fani pe aici, dar asta e...nu pot să spun că m-am omorât după genul acesta de film, sau după prestația actorilor. Ok.
 Știți deja că filmul are la bază trilogia omonimă a lui Suzanne Collins? În cazul de față mă bucur enorm că e doar trilogie  :))
 Acţiunea are loc într-un decor post-apocaliptic, tot la trilogia Eve mă duce gândul...uf. Mi-a plăcut cartea aceea, dar filmul acesta m-a dezamăgit și am auzit că și după Eve vor face film. Lucru care mă cam întristează. Cum să mă transpun eu în pielea personajului când văd o actriță celebră jucând? Celebră pentru alții că eu oricum nu le cunosc.
Să revenim la Jocurile Foamei, decor apocaliptic, sărăcie lucie și pe lângă asta obligația fiecărui district (există 12) de a da ca tribut anual câte o fată și un băiat între 12 și 18 ani pentru a lua parte la un măcel televizat-Jocurile foamei- ce au loc anual la Capitol. Happy Hunger Games! 
Katniss Everdeen.jpg
Katniss
Katniss Everdeen (protagonista) se oferă voluntară pentru a lua parte la aceste jocuri din cauză că a fost sora ei mai mică-Primrose- aleasă prin extragere. Pe scurt, se sacrifică pentru sora ei, înainte să pornească spre Capitol, Katniss îi ține maicăsii o predică în care-i cere să fie tare,îi spune că n-are voie să mai cadă în depresie, bla bla, mi s-a părut siropos și enervant. Mamă depresivă, orfană de tată, o soră mai mică, șaisprezece ani,o dragoste din interes care mai apoi se dovedește profundă, un film/carte pline de clișee, nu credeți?
 Pe lângă asta, actrița Jennifer Lawrence, mie nu prea îmi dă credibilitate în rolul unei fete de 16 ani, fie ea și Katniss cea acră și dură. Actrița, trecută de douăzeci de ani, mi se pare mult prea matură  fizic, ca să nu spun bătrână, pentru a juca un rol de adolescentă de șaisprezece ani. Adică în film ai zice că are undeva între nouăsprezece-douăzeci și unu de ani.
 Și mai e și celălalt tribut, Peeta Mellark, băiatul din același district cu Katniss și de care aceasta ajunge să se îndrăgostească, de voie de nevoie. Petta (interpretat de Josh Hutcherson) pare mult mai tânăr decât Katniss, de parcă ar fi fratele/verișorul ei mai mic. Pare așa din cauză că Josh e mai tânăr cu doi ani decât Jennifer.
Apăi până vor ajunge toate filmele să fie lansate,  am auzit că realizatorii vor impărți ultimul volum în două filme, actorii principali vor ajunge părinți și nu vor mai semăna deloc cu niște adolescenți :)) . Nu că acuma ar semăna. Presimt un final tras de coadă, cu clișee, că doar așa ne place nouă (surâs ironic). Singura care seamănă cu un adolescent e Rue, interpretată de Amandla Stenberg. Păcat că moare cam repede la fel ca și ceilalți concurenți tineri.

Despre Jocurile Foamei

Ați auzit de Jocurile Olimpice? Ei bine, în trilogia asta Jocurile Foamei sunt un fel de Jocuri Olimpice în care un învingător rămâne de obicei viu. Doar că se face o excepție și rămân doi, Katniss și Petta, cine altcineva? 
Jocurile Foamei au loc la Capitol, un spațiu dintr-un oraș ce seamănă cu mediul natural dar totul este controlat prin computere de ultimă generație. Acolo se bat până la moarte cei douăzeci și patru de ghinioniști din cele douăsprezece districte. Toate acțiunile concurenților sunt filmate și televizate în fiecare moment al competiției. Cei dinafară pot interveni trimițându-le concurenților medicamente sau bilețele în cazuri excepționale...
 În concluzie, dacă n-ați văzut până acum filmul acesta...n-ați pierdut mare brânză după părerea mea...poate că ați câștigat vreo două sau trei ore în care să faceți ceva constructiv pentru voi.
Nu sunt mare expertă și nici nu îmi face mare plăcere să vizionez astfel de filme, deci sunt un necunoscător. Din perspectiva unui necunoscător îi acord acestui film nota 5 din 10. Spun că sunt dezamăgită de el. Probabil că nu voi citi nici cărțile prea curând, deși am auzit că și aici e valabilă zicala cartea bate filmul. Nu pot să mă pronunț asupra acestui aspect. Voi ați văzut filmul? Ați citit cărțile? Dacă răspunsul e afirmativ, ce părere aveți despre ele?

Comentarii

  1. Eu am citit cartile si mi-au placut,nu am vazut filmul care a fost difuzat si pe ProTv, dar am inteles ca este f plictisitor (asta am auzit-o de la persoane care citisera si cartea anterior).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine nu m-a impresionat deloc...atata doar ca era plin de violenta si ma enerva. :))

      Ștergere
  2. Eu am citit cartile, pot sa spun ca mi-au placut foarte mult si m-au impresionat destul de tare. Intr-adevar, in cazul de fata, filmul este mult sub trilogie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevărat a înviat!

    Am văzut filmul,şi mi s-a părut grozav!Aveam impresia că e ceva foarte original,ceva ce nu am mai văzut până acum!Sunt de aceeaşi părere şi în prezent.Genială seria,degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevărat a înviat! Nu am citit cărțile, iar la film am vrut să mă uit atunci când a fost difuzat pe ProTv, din păcate l-am închis singură pentru că aveam teză a doua zi. Începutul nu mi s-a apărut prea strălucit; deși era vorba de o situație dramatică, mie nu a reușit să-mi transmită aproape niciun fel de sentimente. Poate de aceea nu am simțit că merită să fac un sacrificiu pentru a-l urmări. Bănuiesc că și aici e valabilă sintagma "cartea bate filmul", deci poate că după ce vom citi seria vom vedea și filmul cu alți ochi. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca e adevarat sintagma...altfel nu merit. As vrea si eu sa citesc jocurile foamei. :)

      Ștergere
  5. fiecare cu gusturile lui, dar si cartile, si filmul, sunt superbe. ati merita sa patiti ca cei din carte . :]]

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)