Extrem de tare și incredibil de aproape-J.S Foer (carte)Extrem de tare și incredibil de aproape de Jonathan Safran Foer este un roman ce conține două povești de viață. Filmul n-am apucat să-l văd, deși sunt foarte curioasă. Vreau să știu dacă am avut cât de cât aceeași viziune cu cea din film când am citit cartea.

Despre autor

Jonathan Safran Foer este un scriitor american născut la 21 februarie 1977. Foer este vestit pentru cele două romane ale sale: Totul este iluminat ~Everything Is Illuminated (2002)~ și Extrem de tare și încredibil de aproape~ Extremely Loud and Incredibly Close (2005)~.

Rezumat


captură film, Oskar
Romanul de față îl are ca protagonist pe Oskar Schell, un băiat de nouă ani foarte inteligent inventator, astrofizician și fan Beatles care și-a pierdut tatăl în atentatul de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale  Americii. 
Acțiunea, propriu-zis, are loc doi ani mai târziu, în 2003, când Oskar găsește o cheie într-un plic pe care scria Black. Găsește cheia între lucrurile tatălui său și hotărăște să caute toate persoanele a căror nume de familie e Black și încuietoarea pe care o deschide cheița. 
Explorează zilnic New York-ul și face o adevărată muncă de cercetare pentru a-și pune planul în aplicare.

A doua poveste îl are în centrul atenției pe chiriașul mut al bunicii lui Oskar. Acesta are tatuat pe mâni cuvintele da și nu și scrie tot ce are de zis pe un carnețel. 
Povestea celor doi, dar mai ales a lui Oskar este una foarte tristă. Oskar este un băiat precoce, pe coperta cărții scrie că ar putea fi suspectat ca fiind autist, este inocent și nu se poate acomoda cu gândul dipariției tatălui său. Prin căutarea lui încearcă să păstreze vie memoria tatălui și să-l simtă mai aproape.
Pe tot parcursul romanului cunoaștem  toate persoanele numite Black, aflăm sau nu povestea fiecăruia. 
Cartea se folosește și de latura vizuală, în roman veți găsi imagini reprezentative pentru acțiune, ba chiar și unele notițe și scrisorele primite de protagonist. 

Citate extrase

"(...)-Dar dacă nu e un motiv, atunci de ce mai există universul?
-Datorită unor împrejurări favorabile.
-Și atunci de ce sunt eu fiul tău?
-Pentru că mami și cu mine am făcut dragoste și unul dintre spermatozoizii mei a fertilizat unul dintre ovulele ei.
-Mă scuzi dacă regurgitez.
-Nu te purta ca un copil de vârsta ta.
-Păi, ce nu înțeleg eu e de ce existăm. Nu cum, ci de ce.
Am văzut cum i se plimbau prin cap licuricii gândirlor. El a spus:
-Existăm pentru că existăm.
-Ce pana mea...?
-Ne-am putea imagina tot felul de universuri posibile, dar acesta e cel care s-a întâmplat să se nască.(..)"
          *************
"Îmi place să-i văd pe oameni regăsindu-se, poate că ăsta-i un lucru prostesc, dar ce pot să zic, îmi place să văd oameni alergând unul spre altul, îmi plac sărutările și lacrimile, îmi place nerăbdarea, poveștile pe care gura nu le poate spune destul de repede, urechile care nu sunt suficient de mari, ochii care nu pot cuprinde dintr-odată schimbare, îmi plac îmbrățișarea, regăsirea, momentul în care încetează dorul de cineva (..)"
*************
"Nu te poți apăra de tristețe fără să te aperi de fericire."
          *************
          "Fantomelor nu le pasă dacă tu crezi sau nu în ele."
     
           **************  
         "Nouă din  zece oameni semnificativi au de a face cu banii sau cu războiul!"
     
          *************
         " M-am simțit ca și când mă uitam la definiția de dicționar a goliciunii."
          **************
          "Dar asta nu avea nicio logică, pentru că el mi-a adus aminte că, doar dacă îngropi ceva, asta nu                
           înseamnă că și îngropi acel lucru."
           **********
            "Viața e mai înspăimântătoare decât moartea."

Să vă spun părerea mea

Este o carte pentru care, zic eu, merită să vă faceți timp. Protagonistul, gândurile, căutările și acțiunile lui merită toată atenția.
 Romanul este unul destul de haotic cu o acțiune intermitentă, schimbări destul de rapide ale planurilor și naratorilor. Ai nevoie de atenție ca să urmărești cum trebuie acțiunea și cu toate acestea, cartea, se citește destul de ușor. 
Este una din cărțile despre care poți dezvălui multe detalii și cu toate acestea va rămâne captivantă pentru cititori. 
 Vă recomand această carte cu căldură și sunt sigură că drama și umorul nu vă vor lăsa indiferenți.
Îi acord nota 9,5 din 10. 

La un momentdat chiar am avut un deja-vu în timp ce citeam cartea, deși nu îmi amintesc să fi citit vreodată pasaje pe sărite din ea. Nu obișnuiesc să iau cărți  din bibliotecă sau librării și să citesc la întâmplare fragmente din ele. Sau cine știe, orice e posibil.

Voi ce citiți la sfârșit de an?

Comentarii

 1. La multi ani frumosi,cu multa sanatate,realizari si fericire!

  RăspundețiȘtergere
 2. Să ai parte de un an nou fericit și plin de împliniri!

  RăspundețiȘtergere
 3. Hei :) imi place mult blogul tau si as vrea sa te rog sa te uiti si pe al meu si, daca iti place, sa il pui la sectiunea ta ,,Bloguri si alte link-uri" si sa ma ajuti sa il promovez, pt. ca sunt la inceput si nu stiu inca tot ce e de stiut...:D uite link-ul de la blogul meu: pierdutiinlumeacartilor.blogspot.ro

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna,
   E frumos si blogul tau. Ce doresti tu sa facem se numeste 'schimb de link-uri'.Te sfatuiesc sa faci si tu o sectiune Blogroll pe blog si sa pui acolo oamenii cu care vrei sa faci schimb de link-uri.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)