Mic dejun la Tiffany-Truman Capote


"-Ce înseamnă călătoare?
-A, cartea mea de vizită, zise ea descumpănită. Crezi că e ridicolă?
-Nu, nu ridicolă, ci doar provocatoare.
-La urma urmei, cum pot să știu unde am să trăiesc mâine zise ea ridicând din umeri. Așa că le-am spus să scrie Călătoare.(...)"-Mic dejun la Tiffany, Truman Capote, editura Vremea, 2003

Mic dejun la Tiffany este o scurtă povestire despre tânăra Holly Golightly, pe care naratorul Fred o cunoaște ca vecină. Fred este porecla pe care acesta o primește de la Holly în amintirea fratelui ei.

Despre autor

Truman Streckfus Persons (n. 30 septembrie 1924 - d. 25 august 1984) a fost un scriitor american, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX, autor de romane, nuvele și scenarii. A inaugurat cu "In Cold Blood" genul "romanului de non-ficțiune", roman-reportaj în care personajele și acțiunea sunt adevărate.


Rezumat

Holly este o tânără plină de charm, inocentă și totuși atât de ticăloasă. Bărbații o adoră, toți roiesc în jurul ei și o sorb din ochi. 
La doar nouăsprezece ani ea a trecut deja prin multe, la paisprezece ani a rămas orfană și a fost nevoită să se căsătorească cu un doctor de cai care o iubea. Fuge din casa lui la oraș, New York, unde dă de alți bărbați care au alte interese cu ea. Vor să o facă vedetă de film, sau model, nu prea le iese. Holly Golightly este prea liberă ca să se lege de ceva, și poate prea imatură. Acesta este și motivul pentru care pisica ei nu are nume. 
****
-Sărmana pisică, zise ea, scărpinând-ul pe cap, sărmanu nătărău fără nume.E cam incomod că n-are nume.Dar n-am niciun drept să i-l dau, va trebui să aștepte până când va aparține cuiva.Ne-am întâlnit într-o zi lângă râu, dar nu aparținem unul altuia, e o ființă independentă, ca și mine. Nu vreau să posed nimic până când n-o să simt că mi-am găsit locul. Nu sunt prea sigură unde se află acel loc, dar știu cum trebuie să arate. Zâmbi și lăsă jos pisica.-Ca la Tiffany.

****
Dacă aș putea găsi un loc în viața reală în care să mă simt ca la Tiffany, aș cumpăra niște mobilă și aș boteza pisica.
****
Fred o iubește și el pe Holly, este gelos că ea e  de fapt un soi de gheișă care iese cu bărbați bogați în cluburi și localuri, în felul acesta își câștigă existența. 
Din păcate pentru Fred, Holly dispare brusc din viața sa, fuge la scurt timp după ce a fost eliberată din închisoare pe cauțiune. 
Cât despre titlu, Tiffany, este un magazin de lux din New York, loc în care Holly se simte ca acasă și pe care îl vizita frecvent. De aici reiese materialismul personajului, dar și stilul și eleganța. 

În film, personajul principal a fost interpretat de Audrey Hepburn, cu toate acestea, actrița căreia rolul i se potrivea mănușă era Marilyn Monroe. 

Să vă spun părearea mea

Scrierea este frumoasă și directă, chiar dacă în stilul american fără prea multă culoare. Eu zic că merită să pierdeți câteva ore în compania acestei povestiri. 
Nota mea este 7 din 10. 

Comentarii

  1. Am vazut filmul, mi-am propus sa citesc si cartea!
    Mi-a placut mult filmul, mai ales scena de la final :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am vazut filmul. Ma voi uita, oricum, merita sa citesti cartea. :)

      Ștergere
  2. Am citit și cartea,am văzut și filmul.E bună cartea,dar este loc de mai bine.Nu am fost tare impresionată.În schimb,îmi place recenzia ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit-o si eu. foarte faina, dar hai ca stilul american nu e chiar fara culoare. mi se pare doar ca are culoarea lui proprie, complet diferita de curcubeul european :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. are culoarea lui, dar parca e mult mai distant si impersonal, nu e pe gustul tuturor. :)

      Ștergere
  4. Din marturisirile tarzii ale autorului, am inteles ca personajul principal feminin i-a fost inspirat de Marilyn Monroe pe care, dealtfel, o si vedea in rol, in locul lui Audrey Hepburn. Studiourile au decis altfel iar castigul nostru ramane imaginea iconica, de stil si eleganta, realizat de A.H. in film.
    Truman Capote si Marilyn au fost buni prieteni, scriitorul a surprins vulnerabilitatea si temperamentul ei intr-una din povestiri denumita "Un copil frumos" din cartea "Muzica pentru cameleoni". Am citit cartea mai ales pentru modul sensibil in care evoca oameni (celebri sau obisnuiti) pe care i-a cunoscut si pentru latura autobiografica - un autor care a cunoscut succesul de la prima carte scrisa la varsta de 19 ani! (autorul tot scria de la vârsta de 8 ani, fără îndrumare literară, doar căutându-și un stil propriu dar și un mod de a-și descărca emoțiile).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citisem si eu undeva despre faptul ca rolul lui Holly Golightly a fost special scris pentru Marilyn Monroe, dar am inteles ca lui Marilyn nu i s-a permis sa joace acest rol din cauza ca avea contracte cu alti producatori de film si nu i se permitea sa joace. Poate voi cauta si eu 'Muzica pentru cameleoni', o voi avea in vedere. Multumesc pentru recomandare.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)