Concert în memoria unui înger - Eric-Emmanuel Schmitt


Îl iubesc pe Schmitt, îi iubesc scrierile, de la Oscar și tanti roz după care m-am topit în liceu și până la Copilul lui Noe, Domnul Ibrahim și Florile din Coran și Pe când eram o operă de artă. 
Îl declar oficial printre autorii mei preferați. Nici Concert în memoria unui înger nu se dezice din seria scrierilor foarte plăcute.
Cartea are patru povestiri foarte simpatice și cu o acțiune imprevizibilă: de la Criminala, Întoarcerea, Concert în memoria unui înger (de unde și titlul cărții) și Iubire la Elysee.

Personajele povestirilor: Marie Maurestier (din Criminala), Greg (din Întoarcerea) sau Chris și Axel (din Concert în memoria unui înger) sunt puse în sitații limită.
De la Marie, o femeie care și-a ucis pe rând doi soți și amantul este declarată nevinovată. Ea se îndrăgostește în secret de preotul celibatar desemnat să slujească în localitatea ei. Începe să i se destăinuie tânărului părinte Gabriel, ajunge chiar să-și recunoască crimele și să promită că le va mărturisi poliției.
O întâmplare neprevăzută, însă, o face să-și schimbe planurile și să tăinuiască adevărul.
Greg, bărbat însurat, tată a patru fiice primește pe vaporul pe care lucrează vestea că una dintre copile a murit.
Până să ajungă acasă la familie facem o incursiune în sufletul bărbatului, deznădăjduit și auto-incriminat pentru decesul uneia dintre copile. Care să fie fiica decedată? Se poate oare ca nenorocirea să nu o fi atins pe cea mare? Pe a treia sau a patra? Cum a putut el să spere că una dintre ele a murit dorind ca celelalte să fie salvate?
Pierderea unui copil nu este niciodată ușoară, mulți oameni se lovesc de aceste realități aproape ireale, a dispariției unui copil, din păcate.

Concert în memoria unui înger, hmm... pe acordurile viorii dezolate, o poveste la fel de interesantă și schimbătoare precum concertul lui Berg.
Chris și Axel, doi tineri muzicieni rivali, primul pianist, al doilea violonist.
Studiile lor sunt o continuă competiție, la fel și momentul în care aceștia intră într-o competiție sportivă.
Axel ajunge într-o situație riscantă de unde Chris ar fi putut să-l scoată, dar alege să termine competiția în loc.
Câțiva ani mai târziu cei doi se reîntâlnesc, deși îl credea mort, Axel, este viu, schilod și însetat de răzbunare.
Situațiile se schimbă și aici, ajung să își refacă prietenia chiar cu prețul vieții.
Ultima povestire încă n-am citit-o.
***
Voi ați citit ceva de Eric-Emmanuel Schmitt?


Comentarii

  1. Heii. Și eu îl iubesc pe Schmitt, este unul dintre scriitorii mei preferați. Am mai citit de el: această carte căreia i-ai făcut recenzia, "Oscar și Tanti Roz" și "Domnul Ibrahim și florile din Coran", însă data viitoare când mă voi duce la bibliotecă, voi lua toate cărțile pe care le au scrise de el.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)