Provocare - Cele mai proaste cărți care ne-au trecut prin mână


Cititul este una dintre activitățile mele preferate, pe lângă dormit, pălăvrăgit, pierdut vremea, plimbări, fotografie și mâncat dulciuri.
Cu toate astea, mă confrunt adesea cu lecturi grele, lecturi plictisitoare, proaste, sau, care, pur și simplu nu-mi plac.
Toți ne lovim uneori de astfel de cărți.
Eu am uneori o ușoară strângere de inimă, citesc cât citesc și mi-e așa să renunț la carte după primele 2-3 capitole, dar pur și simplu uneori simt că nu merge.
E nedrept, dar, la fel cum nu pot să mănânc ceva ce nu-mi place, nu pot să citesc ceva ce nu-mi face plăcere.
Voi întocmi mai jos un top al celor mai proaste cărți care mi-au trecut prin mână, pe unele le-am dus până la capăt dar pe altele nu. Plus că, la viața mea am început atât de multe cărți și le-am lăsat, că nici nu mai știu pe ce am pus sau nu mâna. Ordinea e întâmplătoare.

Vă provoc și pe voi să scrieți un mini-top al cărților plictisitoare sau care v-au displăcut, și să spuneți câteva cuvinte despre fiecare fără jenă.

Cărțile care nu mi-au plăcut



  1. Fraţii Jderi- Mihail Sadoveanu (m-au chinuit groaznic în școala generală, lectură obligatorie)
  2. Despre ploaie- Martin Page (am frunzărit-o puțin..)
  3. Jurnalele Vampirilor - Jurnalele lui Stefan.Începuturile- L.J Smith (neimpresionant, bun de pierdut vremea)
  4. Cartea adolescentilor- Josh McDowell si Bill Jones (o carte creștino-motivatoare despre adolescenți și sfaturi)
  5. Kitty şi Virgil- Paul Bailey (a fost cam complicată, dar a mers până într-un punct, am frunzărit-o)
  6. Fiica tăcerii-Kim Edwards (tema a fost bună, dar limbajul a fost tipic scriitorilor ce exersau creative writing)
  7. Cele 13 motive-Jay Asher (nici nu-mi vine să cred că am încercat să citesc asta, nu mai rețin despre ce era vorba, știu doar că mă plictisise după primele 5-10 pagini)
  8. Forțele răului absolut- vol.2 Revelația-Kelley Armstrong (volumul 1 a fost bun, dar al doilea deja era previzibil și melodramatic)
  9. nymphette_dark99 - Cristina Nemerovschi (alcool, sex, adolescentă de 13 ani, limbaj vulgar, rockeri, lipsa esenței, dar am citit-o. de ce oare?)
  10. Revolta maselor-Josse Ortega y Gasset (o înșiruire despre oameni, prostie omenească, mersul cu turma... etc)
  11. Fructele mâniei- John Steinbeck (a fost o lectură grea, cam plictisitoare și totuși, oarecum, moralizatoare)
  12. Femeia nisipurilor- Kobo Abe (cam plictisitoare)
  13. Albastru nemrginit aproape transparent, Ryu Murakami (no, asta-i un fel de picătura care a umplut paharul. minunăție de carte despre droguri, sex în grup, orgii... oribil)
  14. Toate pânzele sus - Radu Tudoran (altă bucurie de lectură a copilăriei...)
  15. Ion - Liviu Rebreanu (țăran nesătul de pământ, o carte care nu prea mai este caracteristică românului de azi care stă la bloc în oraș)
  16. Lolita - Vladimir Nabokov (am încercat să o citesc, eșec... )
  17. Emma - Jane Austen (e ok, merge, dar parcă nu se mai termină descrierile..)
  18. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (ultima noapte mi-a plăcut, partea cu războiul deja mă pierdea, eram rătăcită pe front)
  19. Jurnalul perlei orientului - Maureen Lindley ( titlul sună incitant și acțiunea este până într-un punct)
  20. Ines a sufletului meu - Isabel Allende (o ador pe Allende, dar romanul istoric mă lasă rece de obicei).


Vă provoc și pe voi să spuneți ce cărți v-au displăcut și de ce. Lista rămâne deschisă. :)


Comentarii

  1. În afara celor trei-patru (Fructele mâniei; Ion; Lolita; Toate pânzele sus - să adăugăm și Ultima noapte de dragoste...), cred că ai dreptate, aici ne potivim, nici mie nu mi-au plăcut celelalte scrieri. Dar, vorba unui amic: Oricât ar părea de ciudat, lumea are un sens în toate! Toate scrierile au un tâlc. Nu peste tot găsim un descoperitor al Troiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bănuiesc totuși că lista de lecturi diferă. Au fost gânduri de moment, gusturile nu se discută. :)

      Ștergere
  2. ce bine ma simt cand vad ca am citit si eu cateva carti din lista ta necitibile. dar sa le luam pe rand: Fratii Jderi, Ion- culmea eu le-am citit cap coada, ma mir si acum, cred ca nu aveam ce sa fac, nu existau tentatii, TV, net, fb, aici mai adaug Marin Preda- cel mai iubit dintre paminteni - eu am citit-o dar stiu ca altii nu. Ultima noapte cred ca am citit pe sarite partea cu razboiul. As aminti literatura scolara cls 11-12, am incercat dar nu Papadat Bengescu,Rebreanu- Rascoala, Cella Serghi, Geo Bogza-Cartea Oltului, Romania pitoreasca a lui Vlahuta (multe si interminabile descrieri), multe poezii ar trebui aici amintite, Iliada, Odiseea, Eneida, Jurnalele Vampirilor de acord cu tine impreuna cu Secretele Micutelor Mincinoase alea mari- Impecabil, alea micute-jurnalele lor le-am citit integral. Lolita am citi-o integral, poate mi-am dorit-o sa o citesc desi stilul lui mi-a placut si cartea. O alta carte pe care am incercat sa o citesc dar nu a fost Eliade-Nunta in cer, desi am citit multe de Eliade si filozofice, asta nu a intrat. Jurnalul Perlei Orientului am citit-o mai pe sarite, aici as adauga si Katherine Govier- Fiica lui Hokusai- greu am citi-o dar cum spunea cineva mai sus cartea a avut un talc- asa am descoperit pictorul Hokusai ale carui lucrari nu se stie daca au fost continuate de fiica sa. Toate panzele sus, vazut filmul si stiu ca fratele meu a citit cartea, i-a placut. La tine probabil nu s-a incadrat in asteptari. Eu nu am citit-o asa ca nu pot spune impresia mea. O alta carte greu de citit este De veghe in lanul de secara- Salinger. Mie mi-a placut felul cum povesteste, citit integral dar cunosc persoane care afirma ca aceasta carte nici nu merita amintita. Si lista ramine deschisa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cărți și cărți. Gusturile nu se discută. Unii se încăpățânează să citească ce nu le place, sau ce este oarecum peste nivelul lor de înțelegere. Eu am început o grămadă de cărți, fără să le citesc integral. Poate fi un "handicap", dar mi se pare un efort mare să citesc ceva ce nu-mi place, în ce nu mă regăsesc sau, și mai rău, ce nu pot înțelege. Uneori fac efortul și mă bucur, alteroi îl fac și îmi pare rău sau nu-l fac și renunț după câteva pagini.
      Au fost persoane care s-au simțit revoltate de faptul că au văzut anumite titluri în această listă cu lecturi considerate proaste, este o listă subiectivă. Lecturi pe care le-am considerat nepotrivite, ptr mine personal. Nu exprim un punct de vedere general-valabil, fiecare cu ce-i place sau nu. :) Mulțumesc pentru lista făcută de tine, Denisa. Lista rămâne deschisă.

      Ștergere
  3. "Ion "si "Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi " sincer sunt printre preferatele mele. Cata diferenta - pot zice chiar ambiguitate - a gusturilor:).

    In schimb, "Mandrie si prejudecata ", "Mara" si " Romanul adolescentului miop" m-au facut dupa aprox. 3 sferturi din fiecare sa ma opresc .

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am citit o carte de Ryu Murakami adica Hituri celebre din epoca Showa
    si nu mi-a placut..am luat-o la recomandarea cuiva. Cand i-am zis persoanei respective a zis sa ii mai dau o sansa cu albastru nemarginit dar dupa cum spui tu...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)