Gânduri, fapte, credință și umanitate

Votez pentru umanitate

Urmăream discursul tipului (Ilie Toader) care a ieșit din rândul preoților ortodocși și s-a hotărât să vorbească lumii despre anumite chestiuni care nu sunt la locul lor în rândul Bisericii și în rândul creștinilor.
Personal, nu sunt pe deplin de acord cu concluziile trasate de fostul preot, dar îmi place sinceritatea cu care vorbește. Vorbește în felul acesta pentru că odată ieșit din rândul clerului nu mai are nimic de pierdut, cu toate acestea nu blamează Biserica cu duritatea cu care o blamează anumite voci, pe temeiuri mai mult sau mai puțin fondate.

Un aspect foarte bine subliniat de el  în discursul său face referire la faptul că binele este bine făcut când este dezinteresat. Un profesor din facultate a ținut să menționeze nu doar odată: faceți bine binele!
Uneori creștinii fac așa numitele fapte bune doar în momentele de cumpănă din viață, visând la o recompensă în Eternitate. Ei bine, un lucru bun făcut din suflet și fără a aștepta nimic în schimb mi se pare, mie personal, mult mai de apreciat. Vreau să cred că și Dumnezeu îl apreciază pe deplin. 

Prin faptul că oferim pomană și bani cerșetorilor care stau toată ziua cu mâna întinsă și fac din asta un stil de viață cred că nu facem un bine. Facem un mare deserviciu viitoarelor generații pe care ei le învață cu felul acesta de a trăi. Poate că un bine e mai bine făcut dacă îl oferim cuiva prea umil să ceară ajutor, dar se vede că are nevoie de acea mână întinsă. 

Puteți urmări întregul discurs al Ilie Toader (alias Ion Aion) aici. Mărturisesc că nu am citit cartea, poate o voi citi, dar alegerea titlului cărții pe care a scris-o fostul preot este unul pur comercial, anume Spovedania unui preot ateu. Spun că este comercial pentru că autorul a ales un titlu comercial, a folosit cuvântul "ateu" care contrazice substantivul "preot". Iar autorul chiar și în discursul său din film, nu neagă existența lui Dumnezeu, ci scoate divinitatea din dogme și rituri.
Pe când un ateu neagă existența divinității: ATEÍSM s. n. Doctrină care se bazează pe negarea existenței lui Dumnezeu și a oricărei divinități. – Din fr. athéisme. (conform dexonline).

Cu toate acestea, nu pot să neg nici eu faptul că din multe practici ale Bisericii, în speță ale Bisericii Ortodoxe (și nu numai), au rămas niște forme fără fond. Niște rituri pe care oamenii le fac mecanic și le-au golit de sens, iar preoții nu știu, nu vor sau nu au harul de a le explica oamenilor sensul și semnificația.

Aceste lucruri sunt triste. Ajungem să practicăm mecanic și în necunoștință de cauză anumite rituri și ritualuri, care cu timpul ne fac să ne pierdem bunătatea și umanitatea de care însuși Cristos a dat dovadă în viața de pe pământ.

Comentarii