Cele mai interesante 10 cărți citite în 2017

Am aici proaspăt pregătită pentru voi o listă cu cele mai interesante zece cărți citite în 2017. Anul acesta a fost unul bogat în lectură, am încercat și chiar lăsat baltă tot felul de lecturi. Am o listă cu cele pe care le-am finalizat, o puteți consulta exact aici. 
Ba mai mult, am realizat pentru voi un top cu cele mai interesante sau cu cele mai bine vândute cărți pe care le-am citit și recenzat pe blog anul acesta. Enjoy!

Floarea deșertului

La doar cinci ani, adulții au hotărât că Waris trebuie să devină femeie. Mama ei a dus-o în pustietate, unde o bătrână i-a făcut circumcizia pe viu, cu o lamă de ras folosită: "Următorul lucru pe care l-am simțit a fost tăierea cărnii mele, a organelor mele genitale externe. Am auzit sunetul lamei tocite care-mi spinteca pielea înainte și înapoi ca un fierăstrău."
La tresiprezece ani, lui Waris i-a fost prezentat viitorul soț, un bărbat de șaizeci de ani care urma să îl răsplătească pe tatăl ei cu cinci cămile în schimbul fetei.
Supărată că va fi nevoită să locuiască în deșert cu un bărbat mult mai învârstă, Waris fuge de la familia ei. Străbate deșertul și ajunge în capitala Somaliei, Mogadishu, unde locuiește pe rând la sora mai mare Aman, iar apoi la diferite rude. Citește mai departe.

În umbra pașilor tăi

Cartea asta a făcut furori online, am citit-o din curiozitate.Povestea e cam tristă.
Theodor Onciu are douăzeci și șapte de ani, are o cafenea pe strada Paris din București și este un  tip foarte căutat de fete. Nimic neobișnuit la el, înafara faptului că Theo și-a pierdut iubita într-un accident de mașină și de atunci se străduiește să ia viața ca atare, fără Paula.

"În momentele lui de slăbiciune își plângea soarta între două pahare de vin și așa se convinse că de la un bărbat  respectabil până la un depravat nu e decât o emoție ucigătoare."

Persepolis

Volumul al doilea redă continuarea adolescenței lui Marjane Satrapi, acum aflată în Austria la studii. Marjane se confruntă cu probleme adolescentine, pe lângă ele apar și problemele identitare și chinul continu de a se integra într-o societate europeană. 
La doar paisprezece ani este nevoită să ia viața în propriile mâini, să se descurce singură într-un liceu nou, aflat într-o țară nouă, foarte diferită de Iranul natal. Cu o personalitate deschisă spre nou, tânăra reușește să se adapteze în noua ei lume, își face câțiva prieteni, schimbă diferite locuri de trai și nu se dă la o parte din a testa anumite lucruri noi, activități care în țara natală o pot condamna la închisoare.


Povestea slujitoarei

Povestea slujitoarei este plasată undeva într-un viitor sumbru, o apocalipsă a libertăților omenești, în care totul este guvernat după niște legi culese din tradiția creștină și aplicate cu o foarte mare severitate. 
Natalitatea în lumea asta plasată undeva în Statele Unite ale Americii este incredibil de mică, iar cele câteva femei care pot da naștere unui copil sunt obligate să fie țiitoare pentru diferite familii în care nu mai există fertilitate.
Offred este una dintre ele, singurătatea pe care o trăiește în casa Comandantului este apăsătoare. Ar putea fi pedepsită pentru orice gest, pentru orice imprudență, datoria ei este aceea de a-i oferi Comandantului și soției sale un copil. 


Fata cu cercel de perlă



Tracy Chevalier și-a imaginat povestea din spatele picturii lui Johannes Vermeer. Autoarea țese foarte fin un fir al poveștii din spatele tabloului Fata cu cercel de perlă sau Fata cu turban într-un roman de atmosferă. Un fir imaginat de ea, după ce, se vede foarte bine că a studiat cât a putut tabloul și istoria lui Vermeer.

Romanul este narat la persoana întâi de tânăra Griet, acțiunea are loc în Delft, Olanda, secolul al XVII - lea. 
"Mama nu mi-a spus că or să vină. După aceea, mi-a zis că n-a vrut să dau impresia că sunt o fată nervoasă. Am fost surprinsă, credeam că mă cunoaște mai bine. Străinii vor crede că sunt calmă. N-am să plâng ca un țânc." Citește mai departe


Dacă aș rămâne (If I stay)


Studioasă și perseverentă, viața Miei decurge liniștit până se îndrăgostește de un absolvent de liceu cu un an mai mare decât ea. Adam și Mia încep o frumoasă poveste de dragoste ca între muzicieni, ea violoncelistă, el cântăreț de rock.

Cursul vieții fetei este scindat într-o zi de iarnă, când împreună cu mama, tatăl și fratele ei mai mic Teddy, Mia  urcă în mașină și pornesc în vizită la niște rude. Poleiul și stratul subțire de zăpadă de pe șosea fac ca o camionetă să dea peste mașina familiei.

Fetele

Emma Cline, reușește să creeze o poveste credibilă pe marginea unor evenimente sângeroase și reale, evenimente  petrecute la finele anilor '60 în California, SUA.
Evie este doar o adolescentă, când, aflată cu bicicleta stricată pe marginea unui drum, este luată în autobuz de un grup colorat și non-conformist.
Dintr-o familie destrămată și cu o viață cam anostă, adolescenta a cărei gândire este până atunci simplă și la locul ei, ca a oricărei fete ce trăiește într-un mediu relativ normal, avea să cunoască o latură periculoasă a societății : 
"cât de impersonală și hrăpăreață era iubirea noastră, zburând prin univers, sperând să găsească o gazdă care să-i dea forma dorită"


Întreab-o pe Alice

Adolescenta asta, eu am s-o numesc Alice ca să ne fie mai ușor, e cât se poate de normală. Merge la un liceu undeva în Statele Unite ale Americii, acțiunea are loc prin anii 60-70, tatăl ei e profesor universitar, are o familie fericită.
Nenorocul lui Alice este că invitată la diferite petreceri , începe să consume droguri, în primele faze din curiozitate, apoi devine dependentă, chiar dacă din ce ne spune ea în jurnal, vinovăția pentru consumul lor este mare.
"sunt doar o părticică infimă dintr-o realitate plină de durere."




Flori pentru Algernon


Romanul este narat la persoana întâi de Charlie, care își dorea încă din copilărie să ajungă deștept, să fie ca toți ceilalți. Își dorește să nu fie o rușine pentru familia sa, ba mai mult, spera să o facă pe Rose, mama sa, mândră de el. 






Vegetariana

"Nevastă-mea nu a avut niciodată ceva special în personalitatea ei. Cel puțin așa am crezut până în ziua în care s-a hotărât să devină vegetariană."
Decizia femeii de a renunța la carne vine datorită unor coșmaruri ce nu-i dau pace, iar familia, inclusiv soțul, nu este deloc de acord cu noul său stil de viață. Nu o înțeleg, iar de pe urma neînțelegerilor se nasc adevărate crize familiale,  soldate cu divorțuri și regândirea modului de viață.






Voi ce ați citit din topul meu? 
Ce alte cărți faine ați citit (și nu se regăsesc în listă)? 
Ce planuri de lectură aveți pentru 2018?

Comentarii

  1. Dacă ți-a plăcut The Handmaid's Take, poate-ți va plăcea și Alias Grace, tot de Atwood.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de titluri frumoase. Am tot auzit de ele și sper să reușesc să citesc și eu, în 2018, măcar unele dintre ele. Când mă gândesc la 2017, mă gândesc la două cărți care au fost o surpriză extraordinar de plăcută, pentru mine: „Pânza de păianjen” de Cella Serghi și ”The House We Grew Up In” de Lisa Jewell.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Pânza de păianjen” am citit și eu acum câțiva ani, foarte bună cartea. Al doilea titlu încă nu, dar m-ai făcut curioasă. :)
      La mulți ani!

      Ștergere
  3. Am citit și eu câteva din cărțile de acolo! Floarea deșertului m-a durut, efectiv, îți recomand și filmul și, de asemenea, Întreab-o pe Alice mi s-a părut o capodoperă! Lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este. Sunt cărți foarte bune. Am apreciat valoarea literară a cărții Întreab-o pe Alice, chiar dacă se speculează că ar fi mai mult ficțiune decât un jurnal al unei consumatoare de droguri.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)