Cel care mă așteaptă - Parinoush Saniee


🌷🌷🌷În primul rând, la mulți ani dragele mele prietene, iubitoare de lectură și blogging!!!!🌷🌷🌷
Long time no see, long time n-am fost pe aci, dar am revenit în forță, cu chef de vorbit și scris despre cărți.
Azi am terminat de citit o carte extraordinară cu o eroină minunată, perfectă pentru Anivesarea femeii și abia aștept să vă vorbesc despre ea. Deci să începem.

Despre romanul Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee  se tot vorbește încă și s-a tot vorbit, pentru că, pe lângă acțiunea foarte amplă, aduce în discuție drepturile femeii. Dar mai mult de atât, este un roman care prezintă viața unei fete, apoi femei într-o lume care vrea să se deschidă, dar încearcă să-și păstreze tradițiile, mai mult sau mai puțin bune.

Masumeh trăiește la Teheran alături de familia ei, are trei frați răutăcioși: buni musulmani, care îi pun constant piedici în cale, în timp ce mama lor își divinizează fiii, iar tatăl este mai mult pasiv, deși își iubește fiica.
Deși vor să o căsătorească de foarte tânără, tatăl este până la urmă înduplecat și îi permite fiicei sale să studieze.
Aflată într-o lume plină de constrângeri, Masumeh descoperă împrejurimile, are o prietenă foarte bună - Parvaneh - care trăiește într-o familie mult mai deschisă și pe care familia tradițională a lui Masum nu o place.
sursa

Printre lecțiile pe care le pregătește pentru școală, constrângerile din viața unei familii religioase și prietenia cu Parvaneh, se întâmplă și inevitabilul: Masum se îndrăgostește de tânărul care lucrează la farmacia din apropierea școlii sale.

Vestea ajunge la urechile familiei și după câteva altercații și tensiuni, Masumeh este automat dată de soție unui tânăr pe care îl cunoaște abia în ziua nunții.

Adolescenta se așteaptă la ce e mai rău, după ce toți consideră că a pătat onoarea propriei familii din cauza relației cu farmacistul și după evitarea câtorva pretendenți, biata de ea se așteatpă să ajungă în brațele unui soț autoritar și agresiv.

Din fericire, sau din nefericire pentru ea, Hamid - soțul - se dovedește a fi un tânăr nu prea interesat să-și creeze o familie, acceptă căsătoria cu Masum mai mult din cauza presiunii părinților, iar soția sa este nevoită să petreacă mult timp singură.

Idealurile politice ale lui Hamid învăluie cuplul, iar Masum este nevoită să se adapteze încă odată cerințelor unui bărbat. Tânărul ei soț o introduce puțin câte puțin în situația politică a Iranului și o pregătește pentru revoluția iraniană de la finalul anilor "70. 

Cel care mă așteaptă este o incursiune fascinantă în viața unei femei extrem de puternice cu o tărie de caracter extraordinară, gata să se jertfească oricând pentru cei din jurul său: în special pentru soț, care se dovedește un revoluționar, dar și pentru cei trei copii ai lor.
"Dar eu eram convinsă că libertatea era un câștig și că prezentul, în ciuda singurătății, se arăta mai bun decât trecutul în care suferisem adesea."


Scriitura mi-a plăcut extrem de mult, acțiunea este credibilă, problemele sociale și cele ce țin de inechitățile de gen sunt extrem de bine ilustrate, tăria caracterului lui Masumeh și a femeilor care o înconjoară este ilustrată prin diferite scene: precum cea în care merge singură la maternitate ca să-și nască primii doi copii, sau cele în care își așteaptă luni în șir soțul acasă.
Încercările prin care trece eroina sunt extraordinare, fără a fi ceva din sfera iamginară. 

"Fiecare vârstă are frumusețea ei. "

Viața lui Masumeh este un cumul de suferințe și trăiri prin care au trecut femeile iraniene în timpul revoluției, ba mai mult și la vârsta de mijloc este încă odată constrânsă de onoarea pentru familie, chiar cu prețul propriei sale fericiri.

Voi ați citi această carte? 
Ce mai citiți?

Comentarii