Trei destine impletite - Laetitia Colombani


N-am trecut de ceva vreme pe blog și am rămas în urmă cu lectura, din nou. În prima parte a lunii iulie am fost plecată într-un Youth Exchange în Lituania, experiență despre care am să vă scriu câteva rânduri cu proxima ocazie. Până atunci, hadeți să vorbim despre cărți, despre o carte puternică.
Trei destine împletite este una dintre cărțile nou-apărute la noi de care m-am tot lovit în librării.

Despre autor

Laetitia Colombani este o bine-cunoscută scenaristă, regizoare și actriță. A scris și regizat lung-metrajele À la folie… pas du tout și Mes stars et moi.
Trei destine împletite este primul său roman și a fost un fenomen editorial încă dinainte de apariție, drepturile de publicare fiind vândute în 28 de teritorii. Cartea a fost recompensat în 2017 cu Prix Relay, iar în 2018 cu Globul de Cristal pentru cel mai bun roman al anului – distincție care întrunește votul jurnaliștilor culturali din Franța. 
S-a vândut în 325.000 de exemplare. Laetitia Colombani va scrie scenariul și va regiza adaptarea cinematografică a cărții.

Despre carte

M-am întins destul de mult cu lectura acestei cărți și a trebuit să o și întrerup la un momentdat, cât timp am fost plecată. Nu e atât de grav pentru că lectura e destul de plăcută și mi-am reamintit ușor acțiunea cărții. 

Cartea prezintă viața a trei femei din trei colțuri distincte ale lumii, fără nici o legătură între ele - dar un aspect va avea să le lege oarecum - la un momentdat.

Smita este parte din casta paria a Indiei, treaba ei este să golească latrinele celor din casta superioară. Se hrănește cu șobolanii prinși de soțul ei și cu resturile pe care celelalte caste le oferă celor de teapa ei. Nu speră prea multe pentru ea însăși, dar visează ca fiica ei Lalita să depășească această condiție în care se află familia.

Fiica mea va învăța să citească și să scrie, își spune ea, iar gândul acesta o bucură.

Lalita se pregătește de școală, iar mama sa vede în învățătură un pas înainte pentru depășirea condiției. Din păcate, așteptările îi sunt dărâmate iar Smita se hotărăște să pornească într-o călătorie cu fiica sa.

Într-un alt capăt de lume, în Italia - Sicilia - facem cunoștință cu Giulia. Tânăra de douăzeci de ani este ajutorul de nădejde al tatălui său care deține un atelier de prelucrat păr natural pentru peruci.
Afacerea este în familia Giuliei de secole și se dovedește a fi  periclitată în momentul în care tatăl ei suferă au accident. 

Ar fi nevoie de un miracol ca să iasă din situația asta.
Giulia este greu încercată de această provocare, grija pentru familia sa și responsabilitatea pentru angajatele atelierului cad acum pe umerii săi. Este tânără și dezolată - momentul propice pentru a se arunca în mrejele iubirii, în brațele unui bărbat care va reuși să îi dea sfaturi pentru a repune afacerea pe picioare.

 Cea de-a treia femeie cu care facem cunoștință este canadianca Sarah Cohen. Femeia este asociată a unui birou celebru de avocatură. Ascensiunea ei în carieră pare sigură, iar Sarah este dispusă să sacrifice și timpul pe care ar putea să îl petreacă alături de cei trei copii pe care îi crește singură.
Un control medical de rutină, un diagnostic îi vor schimba cariera și viziunea asupra vieții. Lumea câinească în care profesează o dă la o parte pentru că a devenit vulnerabilă și ineficientă din cauza bolii.
Sarah știe, un avocat are obligația de a fi strălucit, performant, ofensiv. Trebuie să asigure, so convingă, să seducă.


Trei destine împletite  are ca teme centrale depășirea condiției sociale, umane, încercările prin care te trece viața, lupta cu boala, refuzul resemnării, toate acestea îmbinate într-o tentă feministă extrem de cuceritoare.
Mi-a plăcut mult cartea, iar aspectul care le unește pe cele trei femei este surprinzător. :) 
Libris.ro vă pune la dispoziție această carte, dar și multe altele. Aruncați o privire! 

Voi ce faceți? Ce mai citiți? Cum e vara asta la capitolul cărți pentru voi?  

Comentarii

  1. Cât de multe mi-a plăcut această carte, Doamne. Eu sunt prins cu practica și parcă nu mă pot bucura pe deplin de vară, dar îmi revin. Acum nu știu de ce carte să mă apuc, abia am terminat una. Lecturi faine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mai auzit de aceasta carte dar judecand dupa felul in care ai descris-o cred ca se merita a fi citita. Am sa o am in vedere pe viitor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)