Anne. Casa cu frontoane verzi - L.M. Montgomery



Anul trecut am descoperit cu bucurie pe standurile Târgului de carte Gaudeamus un titlu căruia la noi nu i se acordase prea multă atenție, chiar dacă la nivel internațional e foarte bine vândut și extrem de atrăgător. 
Acum opt ani am citit pentru prima dată Anne de la Green Gables și am scris despre lectură aici
De la șaptesprezece ani, câți aveam atunci, la aproape douăzeci și cinci, câți am acum, experiența acestei lecturi s-a schimbat, desigur. Gusturile mele literare s-au mai diversificat și pot să recunosc o carte bine scrisă când o citesc.  Chiar pot. :)

Despre povestea Annei pot spune, din nou, că m-a încântat, iar lectura acestei povești nu m-a dezamăgit nici în mijlocul celor douăzeci de ani ai mei. 
Anne Shirley este o fetiță orfană ce ajunge printr-o împrejurare fericită la ferma fraților Cuthbert, Marilla și Matthew. 

Deși aveau nevoie de muncitor la fermă, iar o fată unsprezece ani nu este ajutorul ideal în acest caz, cei doi se hotărăsc să o păstreze pe Anne, care se dovedește a fi un copil plin de imaginație și simț artistic. 


"Dar dacă ai idei mari, ai nevoie de cuvinte mari ca să le exprimi, nu-i așa?"
Anne are o viață plăcută la Casa cu frontoane verzi (Green Gabeles), pe mica insulă pe care locuiesc frații Cuthbert. 
Odată cu începerea școlii apar noile provocări pentru mica roșcată. Culoarea părului și pistruii de pe față sunt un stigmat social pentru copila cu imaginație bogată, cu toate acestea reușește să-și facă prieteni și găsește un suflet îngemănat în persoana Dianei. 

Anne și Diana, ecranizare pentru Netflix

Încet, încet Anne învață cum stau lucrurile într-o comunitate normală. Fiind orfană și trăind mai mult cu griji și lipsuri, fetița nu se preocupă de studiu, credință și conduită în societate până să fie adoptată. 

"Sunt aşa de fericită că trăiesc într-o lume în care există octombrie! Ar fi înspăimântător să se treacă direct de la septembrie la noiembrie, nu-i aşa? Uită-te puţin la ramurile astea de arţar. Priveliştea lor nu te umple de frisoane? O să îmi împodobesc camera cu ele."

Datorită Marillei și lui Matthew - Anne învață să își controleze temperamentul, să își țină imaginația în frâu când este necesar, descoperă plăcerea de a studia, bunătatea omaneilor și mai presus de toate - realizează că o tânără instruită este o tânără cu un viitor luminos. 

Orfana căreia nu i se dădeau șanse și care ajunsese motiv de bârfe în primele ei luni în adopție, devine astfel o elevă eminentă care îi surclasează pe copiii cei mai bogați din Avonlea.

"să aștepți cu entuziasm un lucru este jumătate din plăcerea lui, exclamă Anne" 
Demnă de menționat este și calitatea pedagogică a cărții. L.M. Montgomery îi dă adesea și pe adulți ca anti-exemplu când e vorba de lipsa virtuților, de înclinația spre bârfe sau susținerea stereotipurilor. 

Anne învață din propriile greșeli, dar și din nedreptățile la care o supun cei din jurul ei, evită să le facă mai departe altora.

Să vă spun părerea mea

Anne Shriley mi-a intrat la suflet încă de acum opt ani și nu a ieșit nici în ziua de azi. Sigur nici nu va ieși vreodată pentru că nu te poți plictisi  de un personaj atât de actual și dulce precum este ea. 
Chiar dacă acțiunea are loc la finalul secolului XIX, situațiile și personajele sunt cât se poate de actuale. 

Relațiile mamă-fiică, tată-fiică - fata devine cu timpul fiica celor de la Green Gables - dar și relațiile dintre prieteni sunt încântătoare și pot să descrețească frunțile oricărui cititor. Mai ales dacă acesta pornește de la premisa că scrierea nu merită importanță pentru că este destinată în special publicului tânăr. 

Anne. Casa cu frontoane verzi este o carte ce poate bucura orice cititor, indiferent de vârsta la care este lecturată.


Detalii tehnice

Nr. volume: 2.
An aparitie: 2017
Autor: L.M. Montgomery
Categoria: Carti Pentru Copii
Editie: Necartonata
Editura: PREDANIA
Format: 200 x 130 mm


Voi ce mai citiți?

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Bună ziua, pe blog încerc să public doar recenzii și recomandări de carte, fără spoiler alert și prea multe detalii ce merită citite și savurate :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)