Tess d'Urberville - Thomas Hardy


 M-am adunat cât am putut de mult, am trezit pisicuța leneșă din mine, care mai nou adoarme cum se liniștesc apele în jur când are o carte în mâini, și am terminat de citit romanul Tess  d'Urberville scris de Thomas Hardy.

Cartea poate fi comandată online de pe site-ul librăriei Adevărulshop ,puteți găsi cartea aici și de asemenea alte romane de dragoste care se găsesc cu preț redus de până la 50% .

Tess of the D'Urbervilles

Descrierea romanului

Romanul o are în centrul atenției pe tânăra Tess Durbeyfield, o fată simplă de la țară, căreia părinții i-au insuflat ideea că se trage din neamul d'Urberville, o veche familie de cavaleri.  Datoria ei este aceea de a intra în grațiile unei rude pentru a-și aduce familia pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Din păcate soarta are pentru ea alte planuri și o aruncă pe diferite alte căi, în brațele dragostei și a doi bărbați ce nu vor ști nicio dată să o prețuiască pe deplin.

Mai jos aș vrea să scriu un rezumat al cărții, cei ce vor să o citească romanul pe viitor sunt sfătuiți să încheie vizionarea acestui post, iar cei care au citit romanul sau nu au de gând și vor să afle detalii despre acțiune sunt poftiți să citească în continuare.


Incipit:

Într-o amiază din a doua jumătate a lunii mai, un bărbat între două vârste se întorcea acasă de la Shaston în satul Marlott, din vecinătatea Văii Blakemoore sau Blakmoor.

Rezumat

Acțiunea începe pe când Tess este doar o copilă, iar părinții ei o trimit să locuiească și să muncească la ferma de păsări a mamei domnului Alec d'Urberville, un tânăr pe care familia lui Tess îl consideră descendent al familiei lor demult apuse. Fata își îndeplinește misiunea de a avea grijă de păsări foarte bine, dar Alec se îndrăgostește de ea și într-o noapte, pe când se aflau în plimbare într-o pădure acesta o violează.
 Întoarsă acasă, fata va da naștere în următoarea vară unui copil care nu trăiește decât câteva săptămâni, din cauza rușinii de a naște un copil înafara căsătoriei, Tess, petrece mare parte a timpului închisă în camera ei.
Tess of the D'Urbervilles
După câțiva ani de la incident, Tess, acum în vârstă de douăzeci de ani este pregătită pentru o nouă viață.Se angajează ca mulgătoare la ferma domnului Crick, într-un sat învecinat.Acolo îl întâlnește pe Angel Clare, un tânăr pe care Tess îl mai întâlnise în timpul unui dans în satul natal. Cei doi se îndrăgostesc, după ce Angel își vizitează părinții și îi înștiințează în legătură cu dorința lui de a-și deschide o fermă proprie și de a se însura cu o fată de la țară (el fiind fiu de preot), se întoarce la Tess și o ia de soție.
  Toate merg bine, dar Tess are totuși o piatră pe inimă și hotărăște să-i mărturisească soțului ei ce s-a petrecut în trecut cu Alec. În stare de șoc, Angel nu o poate ierta pentru trecutul ei, chiar dacă el însuși se face vinovat de un asemenea păcat și o părăsește. Pleacă în Brazilia și îi interzice lui Tess să îl mai caute.
 Cu inima frântă, fata se întoarce la părinți și află că starea lor de sănătate nu e bună, se simte datoare să aibă grijă de frații și surorile mai mici. Soarta, sau ingeniozitatea autorului face ca Tess să dea prin anumite împrejurări de Alec d'Urberville. Acesta o forțează pe tânără să-i accepte ajutorul. Între timp, tatăl ei se prăpădește și probabil din naivitate dă crezare spuselor lui Alec care afirma că Angel a părăsit-o pentru todeauna și că lângă el fata va avea o viață mult mai bună.
 După ce Angel citește scrisorile pe care Tess i le-a trimis hotărăște să o caute în satul ei natal, unde află de la mama ei că Tess s-a mutat la oraș. Acolo o găsește sub numele de d'Urberville  și află că locuiește la o vilă închiriată. O caută la domiciliul ei, fata îi cere să o lase în pace și să nu-i răstălmăcească viața.
După ce Angel pleacă, Tess îl anunță și pe Alec de faptul că soțul ei a căutat-o, dar acesta o ia în râs și își bate joc de Angel, într-un exces de nervi la vederea purtării, Tess îl omoară pe Alec și pleacă cu Angel.
 Cei doi petrec noaptea la Stonehenge undei îi găsește poliția, o arestează pe Tess iar Angel rămâne să îi poarte de grijă Luizei Lu- sora mai mică a lui Tess, ca utlima ei dorință. Finalul mi se pare unul deschis și care îți lasă în urmă un gust amărui.

Final

Cei doi spectatori se ghemuiră la pământ, muți ca într-o rugăciune, și stătură neclintiți vreme îndelungată.Drapelul contiuna să fluture într-o tăcere absolută.Când căpătară puterea de a se mișca, cei doi se ridicară și porniră mai departe mână în mână.

Părerea mea 

Mie una mi-a plăcut destul de mult cartea, deși era pe alocuri plină de detalii care mă plictiseau, și perioade foarte lungi în care cei doi bărăbați încearcă să-i câștige inima eroinei noastre. Răsturnările de situație sunt și ele foarte prezente în acest roman. Eu i-aș acorda nota 7/8 din 10.

Cam atât pe azi, eu închei transmisia.
p.s aștept să vină Mizerabilii de Victor Hugo. :D

Comentarii

  1. Ti-am citit cu interes rezumatul, dar sunt sigura ca daca as citi acesta carte m-as enerva, din cauza situatiilor prin care trece Tess(mai ales cea in care este parasita de sotul ei pentru ca a fost violata!!)
    Te felicit insa pentru ca ai reusit sa o termini. Eu renunt foarte repede atunci cand ma plictiseste o carte..din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am renuntat fiindca am vrut sa aflu finalul cartii...care m-a cam intristat din cauza tragediei care o paste pe eroina. :(

      Ștergere
    2. Acum am terminat'o si eu ...si sunt inca in transa .am fost vrajita efectiv!!!!Doar ce mi'a adus'o mama ca m'am si apucat de ea si nu am lasat'o din mana .E captivanta pana la un anumit punct (dupa umila'mi parere pana se despart cei doi si pleaca fiecare pe drumul sau) de acolo deja saream anumite paragrafe...multe detalii,trairi,si fooarte foooarte multe citate biblice cu toate ca cei doi protagonisti indragostiti erau oarecum atei :-?

      Ștergere
    3. v-a plictisit tragedia unei tinere inadaptate mediului vicios??!! Tanara ce a fost sfasiata de un destin potrivnic, ce a fortat-o sa aleaga intre dragostea sa idealizata si posibilitatea de a-si ajuta familia prin alianta cu propriul sau calau....Tanara ce s-a martirizat si a ajuns chiar sa-si repudieze frumusetea, mutilandu- se...incep sa cred ca astfel de exemplare feminine se mai pot gasi numai in operele literare...

      Ștergere
    4. Sa nu uitam totusi ca este vorba doar de un roman si ca gusturile difera.Nimeni nu neaga calvarul prin care a trecut personajul Tess.

      Ștergere
  2. Am citit această carte dar m-a deprimat, e aşa de tristă. Îţi recomand tot de Thomas Hardy, Idilă pe un turn.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi de recomandare, voi tine cont si pe viitor voi cauta cartea :)

      Ștergere
  3. Cartea aceasta se numara printre preferatele mele si consider ca e un "must-read" pentru impatimitii literaturii clasice. Totusi, daca va hotarati sa o cititi, inarmati-va cu multa rabdare(pentru prima jumatate a cartii), iar apoi cu ceva tarie de caracter, pentru ca sfarsitul e unul tragic. Eu zic ca merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Actiunea cartii nu e foarte antrenanta, e adevarat si ai nevoie de rabdare ca sa o parcurgi.Finalul e deschis,parca ar mai putea sa apara si urmatorul volum in care sa fie vorba despre viata lui Angel cu Luiza Lu (sora lui Tess).

      Ștergere
    2. Asa e, s-ar mai fi putut scrie multe si despre Liza Lu, totusi parca e mai bine ca povestea s-a terminat in acest punct, altfel si-ar mai fi pierdut mult din farmec. Ceea ce m-a tinut antrenata pana la sfarsit a fost dorinta de a afla ce s-a intamplat cu Tess.

      Ștergere
  4. Da Bia,ai dreptate."Angel,daca mi se intimpla ceva ai grija de Liza-Lu...e atit de buna de curata si nevinovata.Ah,Angel daca ma pierzi pe mine-as vrea sa o iei de nevasta.Ar fi foarte bine, riposteaza el,dar daca te pierd pe tine pierd totul!si apoi mi-e cumnata.Asta n-ar fi nimic pentruca la Marlott se intimpla foarte des ca oamenii sa se insoare cu cumnatele lor i-i zise Tess, si apoi este atit de gingasa si de dulce si s-a facut atit de frumoasa.Ah,as fi gata sa te impart cu ea pe lumea cealalta.Angel,daca i-ai da povete,a-i invata-o si ai creste-o pentru tine!...Are toate calitatile mele,fara cusururile mele...si daca ar fi a ta,ar fi ca si cind moartea nu ne-ar fi despartit"...dar nu am cunostinta despre continuarea acestei povesti despre Angel si Liza-Lu

    RăspundețiȘtergere
  5. Tin sa spun ca si eu am citit cartea,iar finalul mi-a lasat si mie un gust amar....Final deloc placut..:)) Ma asteptam la ceva mai frumos.. Oricum..Eu dau nota 10 la carte! :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Un mic detaliu, am impresia ca pe Angel Claire il intalneste la un dans intr-unul din locurile unde se ducea sa danseze cand lucra la Alec, nu in satul natal.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mi-a placut in mod deosebit,cu toate ca a fost o carte foarte buna.M-a enervat teribil Angel,n-am putut pricepe nici pana acum de ce a parasit-o pe Tess.Motivul a fost unul aiuristic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea inteleg ce nu ti-a placut, de vreme ce o numesti o carte buna. :) Nici nu prea conteaza motivul pentru care a parasit-o, atata vreme cat pe cititor il enerveaza. Cred ca este o realitate, multe fete sunt si azi 'condamnate' din cauza unei greseli sau a unui incident ce s-a petrecut in trecut...ce sa mai vorbim de secolul in care are loc actiunea romanului...

      Ștergere
  8. O carte cu un final care pe mine m-a indemnat sa-mi imaginez o posibila continuare..
    Are un farmec al sau romanul, chiar daca unele dintre detalii(in special cele de spatiu) il pot caracteriza ca plictisitor .

    RăspundețiȘtergere
  9. Heii. Imi poti spune, daca stii, un film subtitrat al lui Tess d'Urberville ?Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul nu l-am văzut, dar din câte știu există mai multe variante de ecranizări ale cărții. Imposibil să nu găsești și în română dacă vei căuta pe google. Spor!

      Ștergere
  10. cartea asta e o tampenie.nu mi place tess de nici un fel nu o pot intelege.imi place t .h, dar cartea asta sorry.cine vrea t h recomand doi ochi albastri

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)