Captivă. Povestea adevărată a unei copilării pierdute - Julie Gregory

“Vinovatul este de obicei mama, isi imbonlaveste copilul care este, de altfel perfect sanatos , cu scopul de a cauta asistenta medicala continua."
Titlu original: Sickened: The Memoir of a Munchausen by Proxy Childhood
 Romanul acesta este povestea de viață a scriitoarei Julie Gregory, o femeie care a trăit o copilărie și adolescență traumatizate de o mamă plină de obsesii .

Despre autor și rezumat

Julie Gregory s-a născut în statul Ohio, SUA pe 16 mai 1969.
Autoarea ne povestește în roman că a avut o viață plină de greutăți, încă de mică mama ei, Sandy, o ducea pe fată la diferiți medici pentru a face investigații.
 Mama avea obsesii legate de starea de sănătate a fetei, îi făcea mereu analize pentru diferite boli și inventa simptome. Medicii nu descopereau nimic în neregulă la Julie, așa că mama sa o ducea la alți medici și la alte spitale.

 Parcă te îmbolnăvește și pe tine în timp ce citești această carte, până și Julie a ajuns să creadă că e bolnavă, din moment ce era nevoită să mimeze simptomele bolilor pentru ca mama ei să aibă credibilitate în fața doctorilor.
Nici măcar nașterea lui Danny, fratele mai mic nu o va scăpa pe Julie  de vizitele la medici și de absențele îndelungate de la școală.

Cu un tată iubitor, dar indiferent și cam absent din viața copiilor.O mamă obsedată ce face adesea crize și își întoarce soțul împotiva copiilor, doar pentru a-i căpăta atenția, nu poți avea o copilărie armonioasă.

 Romanul nu este scris într-un stil beletristic, se bazează pe tehnica memoriilor și a amintirilor. Stilul este direct și pe a locuri acțiunea te lasă gură-cască.
 Cu toate acestea, descrie foarte bine viața unui copil ce se vrea a trăi într-o familie tipic americană. Cu un tată mai mult șomer care-și petrece timpul în fața televizorului, o mamă care face totul pentru copii ei. Din când în când mai face și crize urâte în care au loc amenințări cu arme și limbaj licențios.
Nu știu prea bine cum e viața unui copil din America, dar din filme și cărți pare destul de anevoioasă.
Viața celor doi copii din roman este lipsită de stabilitate, cu doi părinți ce se ceartă mai mereu, se amenință cu arma, ba mai iau și alți copii în plasament.
 Julie, odată ajunsă femeie matură se simte obligată să salveze viața altor copii ce se află în pericol, cum a fost și ea. Se simte datoare să îi salveze de Sindromul Munchausen, de care mama ei suferă.
Nu e o carte chiar pe gustul meu, dar poate fi utilă ca sursă de documentare pentru pasionații din domeniul psihologiei.
Îi acord cărții nota 6 din 10. Poate că un film ar fi mai bun pe baza acestui scenariu.
Voi ce ați mai citit?

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)