Vălul pictat-W. Somerset Maugham




Am citit această carte pe nerăsuflate, m-a enervat și în cele din urmă m-a impresionat plăcut.

Detalii despre autor

William Somerset Maugham (n. 25 ianuarie 1874 - d. 16 decembrie 1965) a fost un dramaturg și prozator englez.
Romane scrise de el:
Liza din Lambeth (1897)
Robie (1915)
Luna si doi bani jumate (1919)
Valul pictat (1925)
Placerile vietii (1930)
Vila de pe colina (1941)
Portretul unui gentleman
Julia
Pe muchie de cutit
Vacanta de craciun

Rezumat

Acțiunea cărții este centrată pe  Kitty Fane, o tânără aristocrată dintr-o familie londoneză, care își găsește amuzamentul în lucruri puierile și distracții la diferite serate. 
Se căsătorește, mai mult de nevoie, deroarece părinții hotărăsc că au întreținut-o destul. Îl ia de soț pe Walter Fane, un bacteriolog ce lucrează în China, bărbat care nu-i trezește nici un sentiment de iubire. 
După aproximativ doi ani de căsnicie Kitty își înșeală soțul, și, ca formă de pedeapsă pentru aceasta, Walter hotărăște să o ducă pe Kitty cu el într-o zonă a Chinei lovită de holeră.
De la tânăra superficială și păcălită de o iubire pătimașă, Kitty ajunge o femeie sensibilă și capabilă să-și iubească cu adevărat soțul. 
Descoperă compasiunea, iubirea adevărată, sacrificiul și competența ei de a le fi ajutor celorlalți în mijlocul bolanvilor de holeră și a copiilor orfani de care are grija în Mei Tan Fu, regiunea cu o populație decimată din cauza molimei.
Se descoperă pe sine și își dă seama că poate fi și altfel decât superficială, conform stilului în care a trăit până atunci. Își descoperă latura spirituală și compasională cu ajutorul maicilor catolice din Mei Tan Fu:
"Să știi, copila mea, că pacea nu ți-o poți găsi în muncă sau în plăceri, în lume sau într-o mănăstire, ci numai în propriul suflet." îi mărturiseşte maica stareţă lui Kitty. 
Viaţa eroinei noastre va lua întorsături ciudate pe parcursul şederii ie în Mei Tan Fu, de acolo va pleca cu durere în suflet din mai multe puncte de vedere, dar oarecum mai câştigată. 

"Vreau o fată, pentru că ţin s-o cresc în aşa fel incât să nu repete greşelile pe care le-am facut eu."
Îi mărturiseşte Kitty tatălui ei la finalul romanului. 

Să vă spun părerea mea

Kitty și Walter (captură film 2006)
Minusurile sunt puţine, unul ar fi că descrierile teritoriilor în care are loc acţiunea nu sunt foarte detaliate. Dar acest lucru îi poate oferi cititorului şansa de a-și imagina el însuși decorul Chinei Interbelice, o țară ce se luptă cu sărăcia și boala. Un alt minus ar putea fi superficialitatea personajului principal, am fost puțin descurajată de caracteristicile lui Ktty la început. Tindeam să cataloghez cartea ca una de duzină, cărți despre amanți și teama pe care aceasta o trăiesc au existat mereu, se pot numi scenarii de telenovelă. 
Plusuri: Autorul își pedepsește eroina pentru superficialitate, soțul ei o pedepsește pentru infidelitate. Eroina ajunge să se descopere pe sine și părțile sale bune, ajunge să descopere că soțul ei merită să fie iubit și chiar să îl iubească. Realizează că poate să fie chiar ea de ajutor celorlalți și încearcă să câștige iertarea soțului său până nu este prea târziu.
Îi acord acestei cărți nota 9 din 10 și sper că v-am convins să o citiți. Am încercat să nu dau prea multe detalii ca să nu vă stric plăcerea cititului. Este o carte care merită și să știți că acțiunea mai are și alte surprize pe care nu vi le-am împărtășit în recenzie.
Sper că v-am convins să o citiți!
p.s eu am citit altă variantă, o traducere mai veche, luată din aticariat.

*********************

Am câteva cărți noi cu care n-am apucat să mă laud și nici nu cred că am să o fac în acest moment, cert e că le-am luat de la standul Lecturi Urbane Oradea, stand ce a fost amplasat la bibliotecă cu ocazia Nopții Bibilotecii. 
Acum cred că voi citi Cișmigiu&Comp. de Grigore Bajenaru, am înțeles că e un roman despre viața de liceean în Perioada Interbelică. A citit cineva această carte? Cum vi s-a părut? 
Weekend plăcut. Am o veste proastă, concursul  va fi anulat, s-au înscris doar 2 persoane dintre care doar una mi-a trimis textul. Îmi pare rău. :( Cea care mi-a trimis textul va primi premiul, cartea în format PDF. 

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai vazut filmul? Cartea m-a dezamagit mult fata de film..si cred ca e prima data cand se intampla ceva de genul..

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa nu te felicit pentru playlist-ul de pe blog, l-am ascultat pe tot si e superb! Ai foarte bune gusturi la muzica, si cu ocazia asta am descoperit si eu niste piese minunate! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aflu ca va place si voua muzica, imi plac melodiile acestea si am vrut sa fie ceva nu prea stresant. :)
      Cat despre film, nu l-am vazut, am incercat dar mi-am pierdut rabdarea. (varianta din 2006) :))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)