Mecanica inimii - Mathias Malzieu


Cunoașteți senzația aceea bizară că a venit momentul să citim ceva care să ne rămână pentru o vreme întipărit în amintire? Momentul acela în care le ceri celor din jur, poate chiar și prietenilor de pe facebook, sfaturi în legătură cu ce ar trebui să citim în continuare? Am trecut prin asta de curând și îi mulțumesc Dianei că m-a scos din impas, recomandându-mi această carte

Despre carte

Mecanica inimii este o carte simpatică, o micro-lume creată din  tot felul de personaje simpatice, atipice și extravagante.
Acțiunea din  îl are ca protagonist pe Jack, un copil abandonat la naștere ce are un ceas pe post de inimă. Salvatoarea lui, Madeleine, este cea care printr-o tehnică specială îi atașează de corp ceasul cu cuc ce va avea rolul de a ține trupușorul copilului în viață.
Din cauza inimii lui macanice, Micul Jack trebuie să respecte trei mari reguli pentru a nu strica mecanica inimii:


Din păcate pentru Jack și protectoarea sa, băiatul se îndrăgostește rapid de una dintre primele fete care îi ies în cale în prima sa vizită dinafara locuinței lui Madeleine.
Băiatul o întâlnește pe micuța cântăreață "Andaluzia" care se izbește de toate lucrurile din cale , sau cel puțin așa o va descrie  în căutările sale.
Viața lui Jack primește din momentul întâlnirii cântăreței andaluze un nou scop, acela de a o regăsi pe fată, chiar și cu prețul stricării mecanicii inimii. 
Momentele palpitante ale poveștii abia aici încep. Când spun palpitante, mă refer la faptul că cititorul va avea palpitații din cauza stării de bine, când va citi cărticica.

Mai devreme sau mai târziu, o să plătești cu multă suferință întreaga bucurie care te cuprinde când iubești. Și cu cât vei iubi mai mult, cu atât durerea pe care o vei simți va fi mai ascuțită. Vei cunoaște dorul, chinurile geloziei și ale incertitudinii, senzația că ești respins și că ți se face o mare nedreptate. 
Stilul în care este scrisă cartea este simplu, copilăresc și de-a dreptul cuceritor, nu degeaba Mecanica inimii a fost comparată cu Micul prinț.

Întodeauna, în vorbele oamenilor mari biruie urâțenia.

Recomand cu căldură Mecanica inimii, și o recomand în orice zi a anului: fie iarnă, fie vară. Fie zi ploioasă ori o zi cu soare.

La vârsta, mea cea mai reușită scamatorie ar fi să mă creadă lumea om în toată firea.

Despre autor și animația cărții

Mathias Malzieu, născut în 1974, este cântăreț, scriitor și scenarist de origine franceză.
Cine îndrăznește să urmărească ecranizarea cărții va avea plăcerea de a-l auzi pe Mathias Malzieu dând voce personajului principal, asta dacă urmăriți varianta în franceză.
Colega sa de microfon este Olivia Ruiz, cântăreață de origine franceză, cu o voce dulce. Îi ador împeună. Desenul este un muzical de excepție. Cântecelul de care nu mi-am putut dezlipi urechile în ultimele două zile este acesta
Grafica este și ea foarte bună, chiar reușește să redea cu acuratețe feeling-ul pe care ți-l insuflă cartea, se vede că autorul a avut un cuvânt de spus în realizarea desenului animat. 


***

Găsiți cartea pe librăria online, Libris. Acolo aveți o gamă bogată de cărți în limba engleză și una și mai bogată de cărți online. Apropo, în caz că nu știați,  au transport gratuit prin curier la orice comandă în orice colț al țării. Asta înseamnă că în mai puțin de o săptămână comanda ar trebui să fie la voi, fără costuri suplimentare. :) 

Ce mai citiți voi? Cum merge? Se termină vacanța, sau mi se cam pare? 


Comentarii

  1. Este rău când inima o ia înaintea sufletului, dar mă tem de cel care tinde să judece dintr-un singur punct de vedere. De aceea sunt de partea ta! Nu spunea Lessing, că ceea ce îi dă valoare omului nu este adevărul pe care crede că îl posedă numai el, ci truda neobosită cu care se străduiește să-i dea ADEVĂRULUI de urmă! Continuă... vei câștiga, în timp, și dușmani și prieteni, Timpul va discerne. Ca în dragoste.... poți să-i dai unei femei și luna de pe cer și tot pleacă la altul, dacă nu știi cum să-i oferi ceva! Cartea înseamnă o lume în care te poți mișca, cuvânta, rosti... altfel, alegi calea tăcerii care e o cale foarte grea! De aceea, mulți au sfârșit pe drumul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte draga care, la incheiere, m-a lasat cu un zambet dulce. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit si eu aceasta carte si pe alocuri a fost plictisitoare si ciudata.Dar idee de ceas in loc de inima,ma impresionat.
    :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)