Plopii din Berlin - Anne B. Ragde

Plopii din Berlin este o saga de familie, o istorie posibilă și imposibilă în același timp.
Cartea începe cu sinuciderea lui Yngve și pregătirea pentru ceremonia de înmormântare, care ne introduce de fapt în povestea familiei Neshov.
Aflăm că nu departe de casa familei lui Yngve se află ferma familiei Neshov, familie asupra căreia se axează acțiunea romanului Plopii din Berlin.

Despre autoare

Anne B, Ragde (n.1957) este o scriitoare norvegiană foarte apreciată de critici. A avut debutul literar în anul 1986 cu o carte pentru copii. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale sunt: Plopii din Berlin, Crabii eremiți și Pășunile verzi.

Despre carte


Familia Neshov se confruntă cu o mare problemă, moartea Annei, mama, în vârstă de optzeci de ani. Fiind mâna autoritară a casei și de asemenea cea care face discordie între urmașii familiei, dispariția ei este cel mai bun prilej de reuniune. 
Astfel, în ajutorul lui Tor, fiul rămas acasă, sar frații lui  Erlend și Margido, dar și fiica lui Torunn. Nepoata cea renegată și respinsă de familie, alături de mama ei, își cunoaște bunica aflată în convalescență abia la maturitate. 
Astfel, Torunn află povestea Annei, a tatălui ei Tor, a fraților și a celorlalte rude risipite care pe unde din cauza neînțelegerilor.
Puțin sinistră și rece, acțiunea romanului se contruează fluid, pagină cu pagină. Într-un ritm alert suntem introduși în viața personală a fiecărui membru din familia Neshov și a obiceiurilor pe care aceștia și le-au format. 
Anne B. Ragde reușește să creioneze un roman cu o acțiune atractivă și personaje credibile, fără a 
încerca să le atribuie însușiri speciale. În definitiv, din familia Neshov poate face parte orice om. 
Autoarea dezbate în carte teme cu care se poate confrunta orice familie,  precum: moartea, destrămarea familiei, lipsa comunicării, homosexualitatea sau neacceptarea greșelilor. 
Unii văd Plopii din Berlin ca pe o comedie, mie în schimb mi s-a părut a fi un roman plin de tragism, cu foarte ușoare, aproape insesizabile tente comice.

Sunt lucruri pentru care nu există cuvinte, spuse el într-un târziu.
Cartea a fost publicată în 2004, iar la noi a apărut anul acesta la Editura Univers. O puteți comanda de pe site-ul editurii.

Comentarii