Fata cu palton albastru - Monica Hesse


"A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva/ Cu umbra unui copac/ Sau mai bine, sau mai bine/ Cu umbra ta." oh, versurile clasice ale lui Nichita Stănescu pe care le recităm odată cu primul val de frig și frunziș căzut.

Acum că a venit un val de frig polar peste România - și când spun polar vreau să subliniez faptul că este foarte frig - am stat mai mult pe acasă și am citit. Am terminat de Fata cu palton albastru de Monica Hesse azi.

Nu-mi făcusem mari speranțe în legătură cu acțiunea cărții, dar am fost totuși curioasă de vreme ce am văzut-o bine promovată prin librării și nu numai.

Acțiunea cărții este plasată în Amsterdam, anul 1943, odată cu ocuparea orașului de către naziști. Hanneke are trăsături ariene (tenul alb și părul blond), aparență ce o ajută în procurarea și livrarea mărfurilor de pe piața neagră.

Adolescenta le ascunde părinților săi adevărata natură a ocupației sale și se gândește necontenit la iubitul ei Bas, înrolat voluntar în armată și ucis pe front când nemții au invadat țara.

"Fetele îndrăgostite fac lucruri disperate și creative."
De parcă războiul, raziile germane și interdicțiile de circulație nu ar fi suficiente, viața lui Hanneke se complică și mai tare din momentul în care una dintre clientele sale, doamna Janssen, o roagă să găsească o adolescentă evreică. Mirjam parcă se evaporă din casa în care bătrâna clientă a lui Hanneke o ținea ascunsă de raziile naziștilor. Unul dintre semnalmentele tinerei dispărute este paltonul albastru pe care aceasta îl purta.

Inițial reticentă, Hanneke acceptă totuși provocarea de a da de urma fetei și se trezește prinsă într-o încrengătură de situații, misterul din jur devine din ce în ce mai amplu. 
Hanneke apelează la ajutorul lui Ollie, fratele lui Bas.


Datorită lui, Hanneke intră în Rezistență și se vede nevoită să  devină complice al membrilor acestei organizații - asta pentru a reuși să recompună puzzle-ul dispariției lui Mirjam și al găsirii ei totodată.

"mi se părea un schimb corect și onest: să salvezi o viață după ce ai distrus una." 
Hanneke află detalii interesante despre viața lui Mirjam, detalii legate de familia ei, de prietenele sale dar și de băiatul de care se presupune că aceasta era îndrăgostită. Tânăra căutătoare își vede oarecum oglindită viața în cea a adolescentei dispărute. Remarcă nenumărate similitudini între ea și copila de liceu. 

Să vă spun părerea mea

Bazat pe fapte istorice adevărate - precum ocuparea nazistă din timpul celui de al Doilea Război Mondial dar și deportarea evreilor - acțiunea este o îmbinare interesantă între realitate și ficțiune. Fata cu palton albastru  este un mister foarte bine creionat.

A fost puțin frustrant că la un momentdat eram chiar curioasă în legătură cu soarta lui Mirjam, dar eram din ce în ce mai afundați în detalii despre viața ei de dinainte de Război.
Cu toate acestea, mi-a plăcut foarte mult romanul și îl recomand cu încredere amatorilor de literatură Young Adult, mister și celor interesați să citească despre al Doilea Război Mondial.

Încadrez cartea în aceeași categorie cu romane precum: Băiatul cu pijamale în dungi, Se numea Sarah sau Copilul lui Noe - romane pe care le-am citit cu ani în urmă. 

Voi ce mai citiți? Cum ați petrecut vacanța? 
Vă bucură începerea noului an universitar?

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)