Crima din Orient Express-Agatha Christie




   - când un criminal este ucis...și lui trebuie să i se descopere ucigașul.



Crima din Orient Express este al doilea roman pe care l-am citit de la această autoare.Primul a fost Martorul mut.

Despre autoare

Agatha Christie este una din cele mai vestite autoare de romane polițiste, numită de public și Regina Crimei. A trăit între anii 1890-1976, în anul 1920 publică primul său roman  Misterioasa Afacere de la Styles , în total această autoare are 80 de romane publicate. Aceste romane au fost traduse și puiblicate în peste 50 de limbi din toată lumea. 
În prezent, drepturile de autor asupra romanelor sale îi aparțin nepotului  ei  Mathew Prichard, care le-a preluat de la mama sa (fiica Agathei).

Despre personajul Hercule Poirot


Hercule Poirot este personajul principal al acestui roman, el este de asemenea personajul central și în majoritatea romanelor acestei autoare. Poirot este descris ca fiind un om scund cu chelie și ochi verzi.El este detectivul care reușește să rezolve majoritatea cazurilor de crimă și să îl demaște pe criminal folosindu-se de intuiție și de psihologie, cum face și în acest roman. 
Sincer, descrierea fizică nu e cea la care mă gândeam eu, mi-l imaginam ca fiind un detectiv destul de tânăr undeva pe la 30-35 de ani, dar mi-am dat seama că e doar un moșuleț perspicace.
Agatha Christie a început să se sature de acest personaj, dar nu a putu să-l omoare în romanele sale pentru că publicul cititor îl iubea, așa a ajuns Poirot să fie personaj principal în mai mult de jumătate dintre romanele autoarei.

 Rezumatul cărții- Crima din Orient Express 

Hercule Poirot se afla întâmplător  în trenul Orient Express, aude niște țipete iar mai apoi află că în tren a avut loc o crimă. Poirot este angajat de domnul Bouc, directorul trenului, să ancheteze cazul și să descopere vinovatul. 
 Detectivul inspectează  cadavrul domnului Ratchett, care înainte de efectuarea crimei îi ceruse lui Poirot ajutorul pentru că se simțea în pericol. Detectivul refuză să-i ofere ajutorul, iar Ratchett este omorât în timpul nopții. 
Acum Poirot este pus în fața cazului, iar datoria lui este de a alfa cine e ucigașul.Pentru asta va examina cadavrul, obiectele din cușeta decedatului și va afla că acesta a fost direct implicat în răpirea și moartea unei fetițe  din America,-Daisy Armstrong- iar familia acesteia foarte îndurerată se destramă, mama ei își pune capăt zilelor și așa mai departe.

Detectivul îi anchetează pe cei doissprezece pasageri pentru a afla ce implicare a avut fiecare în această crimă. Ajunge la concluzia că fiecare pasager are o legătură cu familia fetiței și că această crimă a fost făcută din răzbunare.
Mai mult nu vă zic.

Părerea mea
Romanele de genul acesta ne dezvoltă oarecum gândirea logică,acum stau și mă întreb, oare detectivii adevărați stau și rezolvă cazurile cu atâta ușurință precum o face Hercule Poirot? Mie mi-a plăcut romanul și am stat cu sufletul la gură până la ulitmele pagini pentru a afla cine e criminalul.
Îi acord acestei cărți nota 10 din 10.

Cât despre trenul Orient Express, acesta este unul dintre cele mai luxoase trenuri din Europa și din lume. Pe vremuri traseul lui era Paris - Viena - Budapesta - Sinaia - București - Varna - Istanbul - București - Sinaia - Budapesta - Viena - Veneția și era parcurs de oamenii înstăriți ai societății când aveau de făcut călătorii.Acum însă trenul face această călătorie doar odata pe an pentru a readuce în memoria publică acele vremuri, e lesne de înțeles că nici acum nu oricine își permite să călătorească cu acest tren.:) 
Odată cu publicarea romanului mai sus specificat, Orient Expressului i s-a acordat o mai mare atenție și interes de către public. 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)