Dezonoare- J.M Coetzee

Coperta cărții- ed. Humanitas, Raftul Denisei

  Am împrumutat această carte de la Schimb de cărți-Oradea. E un roman bun, ușor de citit care nu dă mari bătăi de cap cititorului său, dar te face să te gândești că oricând roata  se poate întoarce împotriva ta, un fel de- după faptă și răsplată.

Despre autor

J.M. Coetzee
John Maxwell Coetzee  (n. Cape Town 1940) își încheie strălucit studiile de literatură engleză și matematică la University of Cape Town în 1961, apoi se mută în Anglia, unde lucrează ca programaator. Își ia doctoratul cu a analiză stilistică pe calculator a operelor lui Samuel Beckett la University of Texas.
 Debutează cu romanul Dusklans (1974), urmat de In the Heart of the Country (1977), Așteptându-i pe barbari (1980, Humanitas România 2005)  etc.

Dezonoare (Disgrace, 1999, Humanitas 2006) îi aduce un Booker Prize. În 2007 și 2009 apar două dintre cele mai puternice romane ale sale, Jurnalul unui an prost și Summertime
Din 2002 trăiește în Australia și predă la University of Adelaide. În 2003 primește premiul Nobel pentru literatură.

Scurt rezumat

 David Lurie, personajul central al romanului, este profesor la Universitatea din Cape Town unde predă comunicare și literatură engleză. La vârsta lui, cinzeci de ani, este un neliniștit și are o aventură cu una din studente, de fapt și cu alte doamne ce lucrează în domeniu. 
  Presată de cei din jur, Melanie Isaacs -studenta - depune plângere împotriva profesorului iar acesta este anchetat și tras la răspundere. Refuză să accepte căința în public și este dat afară de la catedra Universității. 
din film: David şi Lucz
  Acum are șansa de a începe o viață nouă, se mută la fiica lui, Lucy, în orășelul Salem din Estern Cape.
Lucy are o mică proprietate, o grădină și un hotel pentru căței cu ajutorul cărora își câștigă existența. David se acomodează binișor acolo, el și Lucy fiind singurii albi din vecinătate, deși nu se înțelege prea bine cu Petrus, omul cu care Lucy își împarte proprietatea. Petrus este bărbatul care o ajută la muncile grele, în schimb, acesta poate locui cu familia pe proprietate.
 Într-o zi, însă, pe când se întorceau Lucy și David de la  plimbare, Lucy este căutată de trei băieți acasă și violată. David asistă la toate acestea fără a-i putea da vreun ajutor fiicei sale, deoarece este captiv și chiar stropit cu combustibil de unul din cei trei. 
  Spuneam mai sus că i se întoarce roata, din păcate pentru el, fiica lui nu vrea să părăsească proprietatea nici după cele întâmplate.
  Lui David îi rămâne doar să afle că Petrus are o oarecare implicare şi ceva de câştigat de pe urma faptului că Lucy a fost violată și neputincioasă să depună plângere împotriva violatorilor. Ce implicare vă las pe voi să aflați, dacă citiți romanul.

Să vă spun părerea mea

Cartea de față se citește ușor, după cum spuneam și mai sus. Vă invit să o citiți, eu sper să văd curând ecranizarea filmului. Mie mi-a plăcut, sitlul lui Coetzee este plăcut și ușor de lecturat, i-aș acorda cărții un 8/9 din 10. 

*****************

Ua, mâine e Ajunul, Thank God is Christmas! Că tot ascult melodia în timp ce scriu. Am trecut de Sfârșitul lumii, deci ne putem bucura de Crăciun!  

 Ce vă aduce Moșul? Ați fost cuminți copilași? Meritați, considerați? 

Eh, în general nu merităm, dar pentru că am primit iertare....merităm. 

 Nu știu dacă voi mai scrie până la Crăciun, sau dacă veți mai intra voi pe aici, așa că vă urez de pe acum un Crăciun călduros, plin de bucurie în inimi și cu cei dragi alături! Doar odată-i Crăciunul! 
Să fiți alături de cei dragi, de părinți mai ales în perioada aceasta.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)