retrospectivă 2015




Iată că am ajuns și ultima zi a anul 2015. Când a fugit și unde s-a dus?
Pentru mine a fost un an plin de tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin plăcute, dar realizez că m-au ajutat să cresc. Creșterea asta vine treptat, uneori puțin forțat și cu toate acestea, tot creștere se numește. Tot ce trăiești rămâne parte din  tine, nu?

Pentru că e final de an și pentru că am pus și în 2015 mâna pe câteva cărți care mi-au lăsat urme, vreau să subliniez în următoarea listă (ordinea e neimportantă) câteva cărți pe care merită să le luați în considerare în 2016.



Fapt real, povestea Aniței. Cu câtă candoare și luciditate scrie această femeie de la țară cu foarte puțină școală despre viața ei și perioada petrecută cât a fost deportată în Siberia.
Pur și simplu... o bucată din istorie între niște coperte. 





Presa poate cauza mult rău odată ce ai ajuns în atenția ei. Cartea o urmărește pe Katharina Blum, care la 27 de ani ajunge în atenția mass mediei pentru o presupusă complicitate față de un individ căutat de poliție.
Accentul cărții nu este pus pe vinovăția sau nevinovăția Katharinei Blum din momentul dispariției iubitului  căutat de poliție. Este pus pe modul în care imaginea Katharinei este distorsionată de  jurnaliști.



Unde mergem, tati? - Jean-Louis Fournier


 Cât haz de necaz poți să faci când viața ta este marcată definitiv de existența unor persoane cu handicap în familie? Veți rămâne surprinși de umorul lui Fournier.



Înainte să adorm - S.J. Watson

Un scenariu simplu, demn de un film de Hollywood, exact, unul foarte comercial dar cu o priză excelentă la public. Și pe mine m-a captivat. Da.
Avem o soție cu memorie pierdută, un soț care se sacrifică pentru binele ei. Sau așa pare.



Hotel Iris - Yōko Ogawa

Recenzia aceasta am scris-o pentru Goodread.ro. Cuprinsul cărții este unul senzual, cu imagini vizuale extraordinar creionate. Puțin cam prea condimentat conținutul pentru pudica din mine.


O să vină și primăvara, Bandini - John Fante

O familie de imigranți modestă, o viață prea puțin prosperă... și toți așteptăm primăvara.



Alchimistul - Paulo Coelho

Știu că l-am citit târziu pe Alchimistul și chiar dacă n-a lăsat urme foarte adânci, tot mi-au rămas câteva idei în cap din cartea aceasta. E ceva legat de legenda personală și descoperirea sinelui, Santiago, tânărul păstor, știe cel mai bine.



Mecanica inimii - Mathias Malzieu


De la această lectură mi-a fugit instant mintea la Micul prinț. Dar tot mă gândesc că această carte are dreptate, mecanica inimii nu ne ascultă, mecanica nu ne întreabă dacă inima va rezista primelor senzații de dragoste. Micul Jack știe foarte bine despre ce vorbesc, faceți cunoștință cu el. :)


Mai sunt și altele, dar deja scrisul face zgomot, așa că vă las aici tot raftul meu, unde puteți accesa lecturile de peste ani.


Vă doresc un 2016 prosper și plin de fericire! :)

Comentarii

  1. da, și eu mă întreb unde s-a dus 2015, câteva pietre de amintire rămân lecturile noastre. Mi-ae place să citesc prima carte din top, pentru partea istorică relativ recentă dar puțin cunoscută din manuale.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)