Gastele excursioniste...


"Buna zua gazda nost,
Noi in Romania am fost...
Sora noasta fierbe-n oala,
Noi suntem in pielea goala..."


Bunica mi-a povestit ca in versurile de mai sus este vorba despre un card de gaste domestice care a pornit din satul unde locuieste bunica acum spre Romania, in acea vreme teritoriul era sub ocupatia austro-ungara, acum satul face parte tot din Romania.

Cand sa intre dragele de gaste in tara, mai exact la Sacadat, ca acolo era granita atunci...asa mi s-a zis... granicerii au prins gastele, pe una au puso in oala sa se "balaceasca", restul au fost ciupelite (jumulite) si repuse in libertate insotite de un bilet in care erau scrise versurile de mai sus adresate stapanului lor...

Va dati seama ca au trecut cateva zeci de ani de atunci si daca bunica si-a amintit povestea si mi-a povestit-o ce "vestite" au fost gasculitele, dragele de ele, stapanul lor probabil nici nu s-a mai suparat cand a citit "poemul" granicerilor.

Lista cu "umbre ale trecutului" poate continua, mi-am notat cateva ideii ca sa nu le uit, ce ne mai distram eu mama si bunica atunci cand imi exersam eu "talentul" de reporter/scriitor... :))

Comentarii