Dulce companie-Laura Restrepo



Roman tradus in peste douazeci de tari si distins cu premiile literare Sor Juana Ines de la Cruz (1997), Prix France Culture (1998) si Premio Arzobispo Juan de San Clemente (2003)
Cand o reportera la o revista de mondenitati este trimisa sa investigheze aparitia miraculoasa a unui inger intr-unul dintre cele mai sarace cartiere ale Bogotei, nimeni nu se asteapta ca povestea sa contina vreun sambure de adevar. Nici seful acesteia, si cu atat mai putin ea insasi, o natura rationala si sceptica. Mai ales ca ingerul locuieste intr-o casa din cartierul Galileea, are o mama si un frate, si nevoi ca toti oamenii. Dar cand acesta se dovedeste a fi de o frumusete neomeneasca, o adevarata enigma pentru toti cei din jur, pe care ii fascineaza cu privirea sa hipnotica si lumina pe care o iradiaza, lucrurile se complica. Convertit peste noapte intr-un soi de entitate protectoare a locului, ingerul cu o mie de nume si nici unul pare sa sufere de o maladie stranie, pe care psihiatrii o numesc epilepsie, iar credinciosii din cartierul Galileea sfintenie. Pe masura ce investigatia jurnalistica avanseaza, ies la iveala tot mai multe secrete dar incepe si o superba poveste de dragoste. Unde se afla adevarul, cine este misteriosul inger care vindeca bolile trupului si ale sufletului si este oare posibila iubirea dintre o faptura celesta si una omeneasca?
***
Ziceam alaltăieri că voi scrie recenzia de la Dulce companie cât de curând , ei bine, a venit vremea.
  Cartea Laurei Restrepo e una din cele mai bune cărţi care mi-au ajuns în mână în ultima perioadă. Dulce companie spune povestea unei reporteriţe de la revista Somo din capitala Columbiei, Bogota, trimisă într+un cartier sărac, Galilea, să facă un reportaj despre un posibil înger care trăieşte acolo. Face o adevărată treabă de detectiv,  află istoria îngerului de la mama lui Ara care spune că tatăl lui e şi el tot un înger şi că a fost despărţită de copil  după naştere, ea având doar 13 ani pe atunci.Află că Orlando, ghidul ei în Galileea e fratele mai mic al îngerului şi alte lucruri de genul.
  Reporteriţa se îndragosteşte de înger şi rămâne chiar însărcinată... împreună cu femeile care se ocup de protecţia îngerului acesta este dus la un spital de nebune unde este examinat şi diagnosticat cu epilepsie, fuge din spital şi este căutat de aproape tot cartierul din păcate fără rezultate. După o vreme viaţa revine la normal, reporteriţa dă naştere unei fetiţe perfect normală.

Comentarii