Titanic Vals- Tudor Mușatescu



Titanic Vals este o piesă de teatru  publicată de Tudor Mușatescu în anul 1932. 
Piesa are în centru casa lui Sprache, un biet funcționar de condiție modestă și familia sa numeroasă și plină de culoare. În casa lui Spirache locuiesc: soţia lui Dacia, soacra lui Chiriachiţă şi copii. Bărbatul are o fată cu o infirmitate la un picior din prima căsătorie pe nume Gena care e urâtă de cea de-a doua soție și de mama ei. Gena e cea mai liniștită și seamănă cel mai mult cu tatăl ei. Ceilalți copii sunt Sarmisegetuza, fiica cea fandosită, Traian și   Decebal, fiul cel mic al familiei. 
Din primul act aflăm că sursa acestor nume este bunicul copiilor, tatăl Daciei și soția Chiriachiței.
Femeile din familie sunt genul foarte pisăloage, după ce moștenesc averea de la fratele lui Spirache mort într-un accident maritim, femeile vor ca Spirache să se implice în politică .
Aflăm că Sarmisegetuza (Miza, pe scurt) va avea un copil, ca să mascheze lipsa tatălui, Miza vrea să se căsătorească cu Petre Dinu, un funcționar la poștă îndrăgostit de ea. Gena, îndrăgosită la rândul ei de Petre Dinu, hotărăște să-și apere sora și să-și scutească bărbatul iubit de o căsătorie nedorită, pleacă cu Miza la țară pentru a naște copilul și pentru a-l adopta. 
 Miza se întoarce acasă alături de familie și o lasă pe Gena să-i crească pruncul. Familia află vești despre Gena și copil, avocatul îi aduce Daciei la cunoștință faptul că fiul Genei va fi moștenitorul averii fratelui lui Spirache. 
Acest moment este o palmă pentru cele două femei, acestea neștiind că e de fapt o înscenare pusă la cale de Spirache pentru a-și reuni familia și pentru a o readuce pe Gena acasă. 
Familia se reuneşte, dorinţa lui Spirache este îndeplinită, chiar dacă nu este de acord cu candidatura sa pentru un post politic. 
Piesa se termină într-un mod foarte optimist, Spirache împreună cu familia sa își fac o fotografie de familie. 
Cu toate că pare moale și ușor de dus de nas, capul familiei este destul de inteligent și își iubește îndeajuns de mult familia pentru a o reuni, chiar dacă prin metode mai neortodoxe
Voi ce ați mai citit? :D Cum sunteţi?

Comentarii

  1. Haha, îmi place comicul de nume al acestei piese. Acțiunea pare cam încurcată, dar e interesant că abordează o problemă de familie. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba scriere. Am citit-o si aam vazut si ecranizarea. Cea cu Birlic in rolul principal e extraordinara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi nu sunt un mare fan al Tudor Musatescu, intotdeauna mi-a placut sa citesc o comedie, si nu sa o vad :) Curat citit !

    RăspundețiȘtergere
  4. atat Titanic Vals cat si Escu sunt capodopere atat ca subiect cat si ca interpretare a actorilor ..........TOATE A STUIOURILE de film ale lumii reiau niste filme.....Romania de ce nu reia cu actori actuali aceste piese nemaipomenite cu care s-ar realiza venituri frumoase ....

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)