Soţia doctorului- părere

   Titlu: Soţia doctorului
Autor: Sawako Ariyoshi (Japonia)
Editura: Humanitas

 Am terminat ieri de citit cartea aceasta. A fost una interesantă despre viaţa unei familii de japonezi din secolul al şaptesprezecelea. Tânăra Kae o admira de copil pe femeia ce urmează să-i  devină soacră peste câţiva ani. Otsugi o peţeşte pe Kae, fiică dintr-o familie de samurai pentru fiul său Unpei, plecat la studii în Kyoto pentru a deveni chirurg. Căsători se face în lipsa soțului, tânăra soție urmând să muncească la noua ei familie pentru a reuși să suțină financiar studiile fiului. 
  Când soțul se întoarce acasă, rivalitatea dintre soacră și noră începe, Otsugi  se pune între cei doi tineri, aruncand-o în umbră pe tânăra soție. Cartea reliefează încercările prin care trece această familie și mai ales cele două femei, Kae și Otsugi. Câteva incercări importante sunt bolile care lovesc familia medicului din cauză cărora mor doă surori ale medicului dar și  fetița lui, Koben, din cauza unei pneumonii. 
Unpei ( Hanaoka Seishu, pe numele adevărat)  incearcă să găsesască formula și dozajul corect pentru anestezice, testand-ule pe animale, iar în cele din urmă la insistențele soției și mamei chiar și pe acestea. Are șansa să le pună în practică pe o pacientă ce vine (la spitalul deschis la ei acasă) cu o problemă foarte gravă la sân. Aceasta este operată de catre chirurg. 
 Pe parcursul textului, cele două femei susţin adevărate lupte pentru a atrage atenţia lui Unpei, chiar dacă în aparenţă relaţia dintre ele este una foarte bună.
Cartea este mult mai detaliată, mi-a fost destul de greu la început să țin pasul cu numele fiecărui personaj. Dar mi-a plăcut și o recomand oricui are chef de o lectură pe cinste. :)
  

Comentarii

  1. Foarte dragutz blogul tau!Ma intreb daca nu ai vrea sa faci un link exchange cu mine.Adresa sitului e http://deni-denisse.blogspot.com

    Daca te hotarasti contacteaza-ma la blogdenisse@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a plăcut foarte mult această carte și o recomand, este o poveste emoționantă având ca temă condiția femeii în societatea japoneză. Chiar și acum se mai fac discriminări de gen în Japonia și în alte țări ale lumii, iar această carte ar trebui să fie o lecție pentru noi. Ni se reproșează adesea că femeile nu au avut un rol deosebit în istorie, dar nimeni nu se gândește câte femei puternice au stat în spatele bărbaților de succes. L-am urât din toată inima pe doctorul care nu avea remușcări pentru sacrificul celor patru femei, dar și pe Otsugi care, deși împărtășea soarta lui Kae, nu avea pic de simpatie pentru aceasta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)