Fructele mâniei- John Steinbeck



Am terminat ieri de citit Fructele mâniei, e o carte lungă și destul de greoaie deși povestea e tristă și veritabilă.
Protagonistul romanului este Tom Joad, un tânăr abia eliberat din închisoare, acesta se întoarce în satul natal dar află că familia lui a fost strămutată.

Se reîntâlnește cu ai lui și se pregătesc să părăsească pentru todeauna pământurile natale din Oklahoma și să pornească spre California, considerat pământul făgăduinței de familia Joad: "Parcă ar fi prea frumos să fie și adevărat. Am văzut foile acelea cu anunțuri (...)cât de bine se plătește și toate celelalte (..)au nevoie de oameni sa culeagă struguri, portocale și piersici. Ce frumoasă trebuie să fie treaba asta, Tom, să culegi piersici!"

Membrii familiei lui Tom alcătuiesc un personaj colectiv, aceștia se confruntă cu diferite piedici în călătoria lor, e genul de poveste la care importantă e călătoria și nu destinația finală.
Romanul e unul realist, îmi aduce aminte de Moromeții noștri, chiar dacă Joadii nu au un Ilie cu umor și sarcasm ca al nostru.

În timpul călătoriei familia Joad suferă mutații, dacă pot să le spun așa, unul din membrii, bunicul Joad ajunge să moară pe drum. Rudele se văd nevoite să-l îngroape fără prea mult fast, rugându-l pe răspopitul Jim Casy, fostul preot care îi însoțea, să spună câteva cuvinte

Fructele mâniei face parte din genul acela de cărți cu o acțiune calmă, realistă și plină de detalii cum sunt majoritatea cărților din literatura română. Cu singura diferență că aceasta este o traducere.
Alte personaje precum tânăra Rosasharn, o tânără însărcinată ce parcurge drumul maturizării, ajunge la final să fie cea care va salva viața unui necunoscut.

JohnSteinbeck TheGrapesOfWrath.jpg
coperta primei ediții
Povestea familiei Joad este povestea miilor de suflete care au călătorit pe Route 66 în căutarea unei vieți mai bune și a unui trai mai ușor.

Pot să spun că mi-a plăcut , deși mie îmi plac în general cărțile cu o acțiune mai alertă, mai ludică și cât mai puțin realistă... Îi acord nota 7 din 10.

Voi ce ați mai citit? Cum merge școala? V-ați mutat ceasurile pe ora de iarnă? :)) Dormim mai mult, yey!
P.S Puteți comanda această carte și multe alte cărți pe librăria online Libris.

Comentarii

  1. asta e genul ala de carte pe care o tin in biblioteca de o mie de ani si parca mi-e frica sa ma apuc de ea :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)