Jocul Ripper - Isabel Allende





Jocul Ripper este ultima apariție editorială a scriitoarei americano-chiliene, Isabel Allende.
Jocul Ripper este a patra carte pe care o citesc de această autoare. Îmi place mult stilul degajat și puțin dezordonat al autoarei, chiar dacă pe alocuri poate fi și obositor. Asta pentru că Allende ar putea fi porclită, în opinia mea, mămica detaliilor
Printre altele, autoarea a primit numeroase premii pentru scrierile sale, dar a primit și critici, fiind poreclită în media drept o mașină de scris. Nu știu ce să zic, eu cred pur și simplu că femeia are un background atât de bogat, o imaginație nelimitată și din această cauză reușește să facă din lucrările sale niște scrieri absolut fermecătoare.

Jocul Ripper este încercarea autoarei de a intra în lumea romanului polițist. Datorită realismului magic cu care scrie, face din roman o scriere incredibil de tumultoasă presărată cu mister și detalii mai mult sau mai puțin demne de o Agatha Christie.
Adevărul este că dacă vrei să citești romane polițiste apelezi cu încredere la Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu sau, de ce nu, la Allan Bradley care au devenit celebri pentru scrierile lor pe acest făgaș.

De la Allende, care a ajuns în topul autorilor mei favoriți, rămâne tot Eva Luna. Pune câte puțin din stilul ei caracteristic (evalunesc)  în fiecare scriere, fie ea istorică sau poliâistă. 

Incipit


"Mama este încă în viață, dar o s-o omoare în Vinerea Mare, la miezul nopții.", l-a avertizat Amanda Martin pe inspectorul-șef, iar acesta nu i-a pus vorbele sub semnul întrebării, căci fata dovedise că știa mai mult decât el și decât toți colegii săi de la departamentul de omucideri.

Scurt rezumat

Cartea urmărește povestea unei familii neobișnuite, nu îmi dau seama foarte bine care este personajul principal din acest tumult de eroi. Cred că e vorba despre Indiana Jackson, totuși. 
Isabel Allende
Indiana este o vindecătoare, adeptă a medicinei neconvenționale, ce lucrează într-un cabinet holistic.

Are o fiică adolescentă, de al cărei tată Indiana a divorțat, fiică ce învață într-un liceu catolic cu internat. 
Acestă fiică, Amanda Martín, are un hobby neobișnuit pe care îl împărtășește cu bunicul său, Blake Jackson. Cei doi joacă Ripper (un joc cu crime) într-o comunitate online de adolescenți ce nu se pot integra în societate.
Jocul devine mai palpitant când jucătorii de Ripper află de câteva crime bizare. Se strâng frecvent pentru a-și împărtăși unii altora detalii despre crimele care au avut loc. Amanda află anumite detalii de la tatăl său, Bob Martín, care este agent de poliție și este implicat în rezolvarea cazurilor de crimă.

Între timp, viața Indianei decurge firesc, am putea zice, este preocupată de diferiții ei pacienți de la clinica holistică, printre care se află și un bichon, iar în timpul liber se împarte între două idile. 
Picanteriile și detaliile legate de viața amoroasă a Indianei sunt foarte abundente, aș putea spune că sunt chiar enervante pe alocuri. Nu știu sigur ce urmărește autoarea, să scrie un roman polițist, ori unul cu care ea ne-a obișnuit. De fapt îi iese o combinație destul de reușită și plină de autenticitate.

Acțiunea cărții se complică în momentul în care misterelor legate de crimă le este adăugată și dispariția subită  a Indianei Jackson. 
În momentul în care își dă seama că mama ei a dispărut, Amanda clachează și are nevoie de sprijin pentru ca ea însăși să ajute la găsirea răpitorului.
Printre altele, bunicul cel cool, Blake Jackson, la îndemnul nepoatei va fi cel care va scrie romanul Jocul Ripper inspirat fiind de întâmplările care se petrec în jurul lor.

Detalii carte

An aparitie: 2015

Ediție: I

Pagini: 368

Colectie: Seria de autor Isabel Allende

Traducere din spaniolă: Cornelia Rădulescu


Să vă spun părerea mea

Mi-a plăcut cartea, chiar dacă prima și marea mea dragoste dintre scrierile lui Allende rămâne Eva Luna. 
Deși cu un stil aparent dezordonat, fiecare detaliu al cărții este la locul lui, și chiar dacă nu prea pare, fiecare personaj are un rol bine stabilit în firul narativ.

Pe Indiana Jackson o văd ca pe Eva Luna la maturitate, un fruct copt și mereu atractiv pentru bărbați.
Amanda, în schimb, este adolescenta precoce, dar puțin retrasă ce nu se ferește întodeauna de pericole. Un fel de Maya Vidal (Caietul Mayei), dar fără tentația drogurilor și a vieții aproape exclusiv nocturne de care Maya are parte. 

Recomand Jocul Ripper în special celor care iubesc scrierile autorilor sud-americani, la fel ca mine. 

***

Librăria online Libris mi-a pus la dispoziție această carte și sunt foarte încântată că am avut șansa de a o citit și de a v-o prezenta așa călduță, ca proaspăt scoasă din cuptor, sau proaspăt lansată. Menționez că a fost lansată la noi în țară la 13 mai anul acesta. Dacă sunteți curioși, găsiți cartea aici



Comentarii