Înainte să fim ai voștri - Lisa Wingate

Înainte să fim ai voștri este povestea fictivă a unei familii destrămate, a unor surori și a unui frate separați de niște oameni mârșavi și interesați de câștiguri financiare. 

Mârșăviile acestea s-au întâmplat cu adevărat în Statele Unite ale Americii, iar Lisa Wingate  - autoarea - s-a inspirat din articolele citite și izvoarele istorice pentru a scrie acest roman.

Romanul urmărește povestea lui Rill Foss, a celor trei surori și a fratelui lor care duc o viață plăcută într-o casă plutitoare de pe Râul Mississippi alături de Queenie și Briny, mama și tatăl lor.

"Tot ce aveam era râul, dar râul ne hrănea și ne purta cu el și ne elibera."(pag. 339)

Viața lor se schimbă radical în momentul în care mama este nevoită să dea naștere gemenilor familiei, cei cinci frați mai mari sunt lăsați singuri pe barcă în timp ce Briny o duce pe Queenie la maternitate. 

Lăsați singuri, cei cinci copii sunt luați de pe casa plutitoare de niște străini, cu promisiunea că vor fi reuniți cu părinții lor - și duși la Orfelinatul condus de Georgia Tann în Tennessee. 

 Acolo cad pradă abuzurilor  îngrijitorilor nemiloși, malnutriției și violenței. În momentul în care realizează că familia nu va mai fi vreodată reunită, iar fratele și surorile ei riscă să fie adoptați de diferiți bogătași, Rill încearcă diferite tertipuri pentru a-i ține alături de ea. Fără succes, însă.

În celălalt plan al cărții o avem pe Avery Stafford, o tânără din vremurile noastre, provenită dintr-un neam de oameni politici care află că în trecutul familei sale au avut loc niște evenimente tragice care au schimbat cursul istoriei lor. 

Dornică să afle mai multe despre istoria familiei sale - Avery - ajunge să o întâlnească pe May într-un cămin de bătrâni - de la aceasta află că bunica sa Judy a trecut și ea prin sistemul de adopții condus de Georgia Tann. 

 
Familie pe o casă plutitoare, sursa
Avery își schimbă complet percepția pe care o avea despre bunica și despre familia din care provine, pe măsură ce se adâncește în acest mister al familiilor destrămate și a copiilor declarați orfani sau abandonați în anii 1920-1940.

Cu ajutorul lui Trent Turner, el însuși nepot al unuia dintre copiii dați spre adopție, Avery află istoria lui Rill Foss și altor copii.

Rill se dovedește a fi de fapt May, bătrână acum - cândva fetița fericită de pe Râul Mississippi găzduită o vreme la orfelinat de Georgia Tann și dată spre adopție împreună cu una dintre surori la o familie cu stare materială bună.

Povestea se încheagă ca un puzzle, curge ca un râu - a căror valuri și istorii o urmăresc mereu pe May, care nu-și uită trecutul și lupta pe care a dus-o în adolescență pentru a-și păstra fratele și surorile lângă ea. 


"Ce nu-și mai aduce aminte capul, inima tot știe. Dragostea, mai tare ca orice." (pag. 416)


Legătura dintre Avery și Trent devine din ce mai puternică pe parcursul deslușirii istoriei familiei ei. 


Să vă spun părerea mea

Inspirat din cazul real al Georgiei Tann, directoarea unui orfelinat ce intermedia răpirea unor copii și adopția lor de către familii bogate contra unor sume extrem de mari de bani, romanul Lisei Wingate spune povestea unor frați cu destine frânte, care reușesc, în cele din urmă să-și găsească liniștea și să accepte trecutul așa cum a fost. 

Lectura cărții este foarte plăcută și captivantă. Am citit cele aproape cinci sute de pagini în două săptămâni, am strecurat momentele de lectură printre orele în care învățam pentru examenele din sesiune și nu regret niciun minut furat pentru a citi această carte. :) 

O recomand cu căldură oricărui cititor ce dorește să afle istorii regăsite ale omenirii. 

Detalii tehnice despre carte

An aparitie: 2018
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Format: 200 x 130 mm
Nr. pagini: 480
Traducator: Alexandra Fusoi

Comentarii