Viața secretă a marilor scriitori - Robert Schnakenberg


E vara în toi și e momentul să mai citim și noi, nu? 
Am reușit săptămâna trecută să pun mâna pe Viața secretă a marilor scriitori (Tot ce nu ți-au spus profesorii despre romancieri, poeți și dramaturgi celebri). Cartea cuprinde, după cum îi e subtitlul, picantaerii și ciudățenii, tabieturile și obiceiuri ale scriitorilor consacrați - probabil că ei înșiși nu ar fi dorit ca lumea să afle despre ele. 

Emily, Charlotte, Anne

De exemplu, surorile Brontë au crescut într-o casă tristă, înconjurată în trei părți de un cimitir. Au fost în total șase copii, dintre care doar patru au atins maturitatea. Două surori au murit după ce s-au îmbolnăvit de tuberculoză la pensionul unde învățau. Acest lucru l-a determinat pe tatăl lor să își retragă ceilalți copii de la școală. Cele trei surori: Chralotte, Anne și Emily au studiat pe cont propriu ajungând să publice sub pseudonime literare masculine. 

Fratele lor moare din cauza alcoolismului și a tubecrulozei, urmat fiind într-un timp destul de scurt și de surorile sale. 

Charles Dickens, un britanic cu un caracter precum al celebrului personaj Ebenezer Scrooge, avea o obsesie pentru morga din Paris unde erau expuse cadavre ale decedaților nerevendicați.
De asemenea, autorul avea în birou o bibliotecă ce masca o ușă secretă. Pe copertele cărților din această bibliotecă sunt titluri fictive precum: Cinci minute în China sau Viețile unei pisici

De asemnea, aflăm despre fanteziile sexuale ale lui James Joyce, despre vizitele la spa pentru nudiști ale lui Kafka - și partea hazlie nu se termină aici- despre Tolstoi - creștinul convins ce i-a oferit spre lectură în nopatea nunții jurnalul său intim miresei de doar 18 ani. 
Tânăra avea să noteze în propriul ei jurnal că a fost prea multă informație pentru ea și s-a simțit dezgustată când a citit despre escapadele amoroase ale proaspătului său soț cu alte femei. 

Mai vreți și alte informații în legătură cu autorii voștri pereferați? 
Cartea este accesibilă, scrisă cu umor debordant și paginată foarte interesant. Seamănă, ca stil, cu o carte de benzi desenate.
Singurul cusur, ar putea fi, faptul că Robert Schnakenberg, autor american, n-a făcut puțină cercetare și n-a scris câteva pagini și despre scriitorii români. Ei bine, n-a făcut-o el, dar ar fi fost drăguț ca cineva să adauge și câțiva autori români, cel puțin ca să-mi facă mie pe plac ;) 



Mă bucu că am adăugat cartea aceasta în prorpia mea bibiliotecă. 
Voi ce lucruri interesante cunoașteți despre autorii preferați? Interesante, picante, amuzante. N-au fost sfinți, au fost artiști, oameni ca noi.

Ce mai citiți vara aceasta? 
Eu în paralele citesc În Brooklyn creșre un copac de Betty Smith. O carte de atmosferă despre care abia aștep să vă vorbesc. :D 
Lectură plăcută!

Comentarii

  1. Trebuie să fac și eu rost de ea, chiar pare amuzantă.
    Am multe lecturi în plan. Ce-i drept, am cam neglijat cititul pe parcursul facultății, dar cum vacanța și-a intrat în grație, am să citesc cam tot ce-aveam de gând să citesc până acum! :)
    Spor la lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este plăcut să ai cartea aceasta la îndemână.
      Lectură plăcută și ție! :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)