Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman
Am lecturat Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman în urma unei recomandări, am realizat că este o carte ideală pentru descoperirea proprie, dar și a celuilalt în relația de cuplu.
Cum nu există un manual universal al relației și al gestionării situațiilor care apar în cuplu și în familie, pe piață au început să apară cărți de psihologie a relațiilor. Ei bine, sfaturile din carte sunt valabile și curpinzătoare, chiar dacă autorul a fost nevoit să se rezume doar la aproximativ 150 de pagini de text, după care pune la dispoziție câteva pagini cu întrebări și reflecții la cele citite.
Despre autor
Dr. Gary Chapman (n. 1938) este unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie. De peste 35 de ani susține conferințe pe teme de mariaj și educație a copiilor în fața unui public numeros. El însuși căsătorit de peste 45 de ani cu Karolyn și tată a doi copii, oferă și ședințe private de consiliere maritală.
Este realizatorul emisiunii radiofonice A Love Language Minute și al matinalului de sâmbătă Building Relationships with Dr. Gary Chapman, ambele difuzate de peste 400 de posturi de radio din SUA. Gary Chapman a susținut un doctorat la Southwestern Baptist Theological Seminary și este pastor asociat în cadrul Calvary Baptist Church Winston‑Salem, Carolina de Nord.
A publicat zeci de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt reunite în seria 5 Love Languages, devenită bestseller.
Ce reprezintă cele cinci limbaje ale iubirii
Aceste cinci limbaje reprezintă o definire a aspectelor care ne fac pe noi să ne umplem rezervorul afectiv în cuplu. Vorbesc în termenii autorului. Adică sunt aspectele care ne fac să ne simțim iubiți de partenerul nostru de viață.
Dr. Chapman definește cinci astfel de limbaje, fiecare dintre noi avem unul dominant și mai pot fi și altele secundare pe lângă.
Cele cinci limbaje ale iubirii sunt: declarațiile, timpul în doi, darurile, serviciile și contactul fizic.
Eu am să încerc să fac o expunere cât pot de scurtă pentru fiecare limbaj:
Declarațiile - Prin declarații ne exprimăm iubirea într-un mod foarte puternic iar complimentele sunt mult mai motivaționale decât vorbele de ocară. Nu trebuie să ținem evidența greșelilor celuilalt, Iertarea este un fel de a iubi - este o frază propusă de autor la care m-am oprit eu ca o concluzie pentru primul limbaj.
Timpul în doi - se traduce prin timp petrecut împreună și este egal cu a-ți îndrepta toată atența asupra celuilalt în acest timp pe care îl acorzi celui drag. Autorul menționează arta ascultării, contactul vizual și ne recomandă să încercăm să înțelegem ce are celălalt de spus.
Plimbările, discuțiile, ieșitul în oraș sau o masă la restaurant sunt recomandările de timp de calitate pe care autorul ni le oferă.
Darurile - există persoane care prin faptul că primesc mici atenții de la partener se simt iubite. Aceste daruri pot fi cumpărate, găsite sau făcute.
Generozitatea față de cel drag este de asemenea un simptom al iubirii.
Serviciile - în familia românească, nu cred că și în cea americană, activitățile în cuplu sunt încă destul de împărțite pe categorii: ce face femeia, ce face bărbatul. Ei bine, autorul dă în carte niște exemple din America anilor '60-'80, pe când încă bărbatul aducea venitul în casă, iar femeia era casnică.
În cazul românilor, situația s-a schimbat nițel, femeia și bărbatul lucrează, dar în multe gospodării ea a rămas și cu grija casei, gătitului, creșterii copiilor și a curățeniei.
Prin servicii, Chapman propune împărțirea sarcinilor: unul gătește, celălalt spală vasele, de exemplu. Unul pune hainele la spălat, celălalt le întinde la uscat.
Multe dintre aceste obiceiuri, în care fiecare are un rol stabilit în gospodărie, sunt învățate de la părinți. Tindem să preluăm exemplele văzute în copilărie.
Contactul fizic este al cincilea limbaj al iubirii.
“Din punct de vedere emoţional, persoanele din această categorie [avand contactul fizic ca limbaj principal ] tânjesc şi, totodată, dăruiesc respectivul tip de afecţiune. O mână trecută prin părul partenerului, o atingere pe umăr, o strângere de mână, îmbrăţişările, raportul sexual — toate acestea şi multe alte forme de „contact fizic” reprezintă ancora emoţională a oamenilor pentru care contactul fizic este limbajul primar al iubirii.” spune Gary Chapman.
De asemenea, ni se spune că și copiii dezvoltă aceste limbaje ale iubirii: copilul care își trece mâna prin părul părintelui - are drept limbaj al iubirii contactul fizic, cel care își cheamă tatăl ca să-i arate ce a făcut - dorește de fapt timpul pe care părintele îl oferă celui mic și așa mai departe.
Care sunt beneficiile cunoașterii limbajului celuilalt:
Printre beneficiile cunoașterii limbajului celuilalt putem enumera: comunicare eficientă, evitarea conflictelor inutile, vei înțelege mai profund situațiile din interacțiunile tale și motivele pentru care cei din jur reacționează într-un fel sau altul, te vor ajuta să ai o relație armonioasă cu partenerul de viață, dar vei reuși să-i înțelegi mai bine și pe cei apropiați ție.
În concluzie, cartea este un îndrumar eficient pentru relația amoroasă și interacțiunile cu cei dragi nouă - soți, soții, copii, părinți.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)