Cimitirul Vesel din Săpânța #2

 Ieri scriam cu mai puțin chef din cauză că eram puțin apatică, mă recuperam după o criză de fiere și nu aveam stare să stau prea mult la tastatură. Dar azi am, un chef destul de mare să tastez...

                                Cimitirul Vesel din Săpânța

  Este situat în localitatea Săpânța din județul Maramureș, este un cimitir faimos pentru crucile  viu colorate (preponderent în albastru) pe care sunt scrise epitafuri inspirate din viața celor care își dorm somnul veșnic  sub ele. Pe cruci sunt de asemenea pictate scene care înfățișează țărani la lucru, preoți, învățători, femei cu copii, portrete, militari, copii morți prea devreme sau chiar bețivi pentru a păstra vie în amintire memoria celui ce a trăit odată printre cei din Săpânța. 
 Deși după umorul din epitafuri și după culorile vii folosite în decorarea crucii nu ai zice că este un loc trist, ajungi să te convingi de contrariu abia după ce treci porțile cimitirului, chiar și într-o zi însorită se simte totuși atmosfera de cimitir.
De la cei mai săraci până la cei bogați, de la prieteni până la dușmani toți stau liniștiți acolo, iar crucile lor lasă vizitaorilor povești de viață de care să te mândrești ori nu, pe care urmașii  decedaților din Cimitirul Vesel ar spune-o sau nu.
  Cel care a construit prima cruce și scrijelit primul epitaf a fost meșterul Stan Ioan Pătraș care din 1935 a făcut prima cruce, epitafurile sunt în general scrise la persoana întâi și sunt adresate de către decedat celui care trece pe lângă cruce. Epitafurile sunt scrijelite și ele în lemn apoi vopsite cu alb, scris într-un limbaj arhaic și cu greșeli. Pătraș și-a perfecționat stilul de a meșterii troițele, ajungând ca până la sfârșitul vieții să facă în jur de 700 de cruci, lăsând meșteșugul mai departe  ucenicilor Turda Toader, Stan Vasile și Dumitru Pop.Cel din urmă este și cel care a  moștenit casa lui  Pătraș pentru a o ține deschisă turiștilor și pentru a folosi atelierul. 
Mormântul lui Pătraș
 Acesta este epitaful pe care Stan Ioan Pătraș a cerut sa-i fie încrustat pe propria cruce:
"De cu tânăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș,
Să mă ascultați oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Câte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit,
Dar bine cât am putut
Orișicine mi-a cerut.
Vai săracă lumea mea
Că greu am trăit în ea
De la paisprezece ani
Trebuia să câștig bani
La lucru greu de pădure
Cu țapin și cu săcure.
Tata -n război a plecat
Înapoi n-o înturnat.
Trei copii noi am rămas
În lume cu greu năcaz.
Vrut aș fi să mai trăiesc
Și planul să mi-l plinesc.
Din șaizeci și nouă țări
M-au vizitat până ieri.
Din conducători de stat
Foarte mulți m-au vizitat
Și de acum când or veni
Pe mine nu m-or găsi.
Și le doresc la toți bine
Care au fost pe la mine
Că viața o lăsai
La 69 de ai.
Crucea mea când s-a lucrat
Care eu mi-am comandat
Doi elevi ce-au învățat
Mi-au făcut lucru pe plac:
Turda Toader, Stan Vasile
Dumnezeu Sfântu să-i ție.”

Cred că e unul dintre puţinele cimitire care sunt vizitate atât de intens și de turiștii din afara țării, e bine că acest meșteșug încă se transmite și sper ca Cimitirul Vesel să fie în continuare un punct de atracție turistică și un loc în care parcă cei care nu mai sunt printre noi ar vrea să ne spună povestea vieții lor din care să putem învăța ceva.
 Eu una mă bucur mult că am reușit să trec pe acolo, e un loc în care merită să poposești măcar jumate de oră pentru a citi niște povestioare ale unor oameni înțelepți. 
M-am bucurat și mai tare când am văzut că troițele vechi sunt recondiționate de unul din meșteri. 
Cruci recondiționate
În concluzie, dacă aveți drum prin Maramu'  merită să faceţi un scurt popas şi în Săpânţa, acolo oamenii sunt amabili, vorbăreţi şi foarte ospitalieri.Probabil că se bucură când văd că cei dragi ai lor care acum nu mai trăiesc sunt acum vizitați de atâția oameni. 

Comentarii

  1. Cimitirul vesel este unul din locurile pe care vreau sa le vizitez. Unicitatea lui il face un loc imposibil de ratat daca ai drum prin Maramures. Ai avut niste locatii frumoase de admirat, in vacanta ta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, merita intr-adevar, am vazut niste locuri minunate pe unde am umbal, desi am suferit de dor de casa dupa primele 2-3 zile ameritat :)). Ma adaptez destul de greu la schimbari, se pare. :(

      Ștergere
  2. Schimbarile pot fi o provocare:)
    Pe de alta parte, vacantele nu strica niciodata. E sanatos sa mai schimbi peisajul si aerul, mai ales cand vizitezi locuri frumoase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa, pentru mie chiar sunt o provocare, eu prefer sa stau mai mult timp intr-un loc decat sa calatoresc in fiecare zi in alta locatie. :))

      Ștergere
  3. ''Cimitirul Vesel''. Interesant nume :-?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)