Lumini pe zapada- Anita Shreve

  Scriu fara diacritice, e tarziu si literele acelea fac zgomot. Asa. Cartea Anitei Shreve este una interesanta.
Povestea este spusa de Nicky, o fata orfana de mama ce locuieste intr-un loc izolat cu tatal sau. Viata lor se schimba cand intr-o seara in timp ce se plimbau prin jurul casei descopera in zapada o fetita abia nascuta. Aud si masina a carui proprietar a abandonat fetita. Cei doi iaui copilul si il duc la spitalul din orasel. Acolo fetita primeste ingrijirile necesare iar salvatorii ei sunt pusi sa dea declaratii despre cum au gasit-o.
  Ce ma enerveaza la aceasta carte sunt flash-back-urile, cand vrei sa afli firul povestirii in care cei doi se confrunta cu problemele gasirii unui copil, Nicky intervine si ne spune povestea de dinainte de a ramane orfana. Mama si sora  ei, Clara, de doar cateva luni au murit intr-un accident de masina, de atunci Nicky si tatal ei s-au mutat din New York pentru a reusi sa treaca peste.  Dupa ce au gasit copilul si au aparut in ziare si pe la strile locale, la cei doi acasa vine o tanara ce pare interesata de mobila pe care tatal lui Nicky o facea, el fiind tamplar. Tanara de 19 ani, Charlotte, se dovedeste a fi mama micutei Doris, fetita abandonata in zapada.Charlotte este nevoita sa petreaca doua zile la acestia acasa din cauza zapezii si a penei de curent. Domnul Dillon (tatal lui Nicky) este reticent si distant in interactiunea cu Charlotte, in schimb Nicky se imprieteneste cu aceasta. In cele din urma Charlotte ii dezvaluie tot adevarul si cauza pentru care si-a abandonat fetita, iubitul ei a facut-o de fapt, timp in care aceasta era lesinata. A fost o sarcina nedorita, ei hotarasera sa o dea spre adoptie, dar James o abandoneaza in zapada unde este gasita de cei doi.
  Cand Charlotte pleaca de la familia Dillon este prinsa de politie si arestata, domnul Dillon este si el interogat. In cele din urma de Craciun afla ca Charlotte a iesit din inchisoare pe cautiune, iar fostul ei iubit risca se petreaca si el ani buni. Nicky si tatal  ei o viziteaza pe micuta Doris la orfelinat iar cartea se incheie cu un happy end. :)

Comentarii