Mizerabilii-Victor Hugo

Copertele volumelor

Mizerabilii este considerat cel mai bun și cunoscut roman scris de Victor Hugo în anul 1862 , în timp ce se afla în exil. Acest roman este considerat drept una dintre cele mai mari capodopere ale societății, dar și o frescă socială a acelor vremuri.
Scurt rezumat
 Romanul îl urmărește în paginile sale pe Jean Valjean un biet sărac condamnat la nouăsprezece ani de muncă în ocnă pentru furtul unei pâini, trebuie menționat că pedeapsa inițială n-a fost atât de lungă, dar s-a prelungit din cauza multiplelor încercări de evadare.
  După ce își ispăsește pedeapsa, Jean Valjean îl întâlnește pe generosul episcop Myriel Bienvenu, care îi va schimba viața radical într-un sens pozitiv.
 Valjean ajunge printr-o împrejurare să devină primarul unui orășel, inspirat de episcop, acesta ușurează munca cetățenilor,menține fabrica de acolo în funcțiune, face multe fapte milostive și ajută diferiți oameni aflați la nevoie, toate acestea sub un nume fals, numele de  Madeleine. Acolo o întâlnește pe Fantine, o fostă lucrătoare dintr-o fabrică, nevoită acum să se prostitueze pentru a plăti sumele prea mari cerute de familia Thenardier. La această familie se afla în creștere fiica Fantinei , Cosette.
Primarului Madeleine i se face milă de această femeie de numai douăzeci și doi de ani, care cade la pat bolnavă la un momentdat .O vizitează zilnic și promite să o aducă înapoi pe Cosette la mam sa.Familia la care o lăsase o ținea pe fată de slujnică.
Romanul continuă cu diferite răsturnări de situație, primarul este recunoscut de poliție ca fiind ocnașul și alte cele.
 Oare va reuşi să o ducă pe Cosette înapoi mamei ei sau va muri încercând? Nu luați de bună faza cu va muri încercând, îmi place cum sună...nu de alta. :))
Nu mai lungesc, dacă e recenzie, n-are decât să fie recenzie, acum n-am de gând să divulg nimic. ;)


Citate din Mizerabilii de Victor Hugo

  • Înțelept e acela care știe la un moment dat să se aresteze pe el însuși
  • Brațele mamelor sunt făcute  din duioșie, copii adorm adânc în ele.
  • Îi plăceau cărțile, cărțile sunt prieteni reci, dar siguri.
  • Țineți minte asta, prieteni: nu există nici iarbă rea și nici oameni răi. Nu există decât cultivaori răi.
  • Suntem siguri că. dacă sufletul oamenilor s-ar desluși cu ochiul, s-ar vedea lămurit un lucru ciudat, și anume că fiecare individ al speciei umane corespunde unei specii a creațiunii  animale, și s-ar putea recunoaște cu ușurință acel adevăr, abia întrezărit de către cugetător, că de la stridie până la vultur, de la porc până la tigru, toate animalele sunt în om și fiecare dintre ele în câte un om. Uneori chiar mai multe deodată.
  • ...și-și căptușea masca urâțeniei cu cea a bătrâneții.
  • Se găsesc multe virtuți de felul acesta aici pe pământ: într-o zi ele vor fi în ceruri.Viața asta are un mâine.
  • Fericirea celor răi e neagră.
  • O durere mare este o rază dumnezeiască ce transfigurează pe cei ce suferă.În clipa aceea Fantine se făcu iarăși frumoasă.
  • E un înger (Cosette)!...La vârsta asta nu i-au căzut încă aripile!
Menționez că aceste citate au fost extrase din text de mine. Puteți citi aici celelalte citate scrise în cealaltă postare


Părerea mea

Romanul acesta este unul  bun, te ajută să cunoști mentalitatea care domnea în secolele XVII și XIX în Europa dar și în lumea întreagă.
 Are anumite părţi plictisitoare, prfesoara mea de filosofie are o vorbă, dacă o care nu te prinde aruncă-o, eu nu am să fac acest lucru, în schimb am să o recomand mai departe, poate alții se vor regăsi mai mult în postura lui Jean Valjean sau  a Cosettei decât mine.
Dacă vreți să citiți această carte, o puteți găsi la Librăria online Libris, unde  puteți găsi o gamă variată de cărți  online dar și cărți în limba engleză. Timp să fie, că de citit găsim destule. 
Tot la Libris găsiți și cea mai bună ofertă la manualele școlare:  20% reducere la orice manual scolar + un cupon de reducere in valoare de 25% la orice carte achizitionata in luna cadourilor.

Cam atât pentru azi, eu una mă apuc de Maestrul și Margareta dacă tot au ajuns azi și celelalte cărți. Numai bine!

Comentarii

  1. cat imi doresc cartea asta.ador coperta si povestea.am citit despre ea si ne-a zis si la scoala.asunt fermecata 100%!Ador curentul romantic cu ai sai reprezentanti si poezia lui Hugo.

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit cartea,Madeleine nu mai reuseste sa o aduca pe Cosette la mama sa deoarece aceasta este grav bolnava si moare

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)