Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia-Selma Lagerlof




Vă plac poveștile pentru copii? Mie da, îmi sunt dragi, mai ales cele ce au inspirat desenele animate. Citiți  în continuare. :)

Fragmente:
Sursa foto
"Spiridușul
 A fost odată un ștrengar. Să tot fi avut vreo paisprezece ani. Era înăltuț și subțirel, cu părul bălai. Mare  ispravă nu era de el: mai toată vremea îi plăcea grozav sa doarmă ori să mănânce, după care se apuca de tot felul de năzbâtii.  (...) La un momentdat, băiatului începu să-i fie teamă bănuind că se strecurase vreun hoț în casă. Cu ochii țintă la oglindă, nu se încumeta să facă nici un o mișcare. Aștepta ca dintr-o clipă în alta să se ivească hoțul  și-l cuprinse o mare mirare când văzu o umbră neagră pe marginea sipetului.Și dintr-o dată umbra deveni tot mai deslușită. Băiatul nu mai avea acum nici o îndoialăcă pe marginea sipetului se afla h  spiriduș. (...)
 Chipul îi era bătrânicios, plin de zbârcituri și spân. Spiridușul purta o haină lungă, de culoare neagră și pantaloni scurți, iar pe cap avea o pălărie cu borul mare, neagră ca și surtucul. (...) Ștrengarul rpmase nespus de uimit la vederea spiridușului, dar de temut nu prea se temea de el. La drept vorbind, cum avea să-i fie teamă de-o făptură de atât de mărunțică?"
După asta urmează prinderea în plasă a spiridușului și pedeapsa năzdrăvanului Nils.

"Și abia atunci băgă de seamă că prichindelul din  oglindă îi imita gestul. Începu să se tragă de păr, să se ciupească și să se învârtească, dar parcă dinadins făptura din oglindp făcea aceleași mișcări. Văzând una ca asta, băiatul se îndreptă spre spre oglindă, cu gândul să cerceteze dacă nu cumva se aciuase vreun pitic în dosul ei (...) Într-un sfârșit rămase încredințat că spiridușul îi fermecase și că cel pe care-l vedea în luciul oglinzii nu era altul decât el."


Să spunem că acesta este începutul unei frumoase povești de aventuri pentru cei mici, dar și cei mari.
 Vă promisesem că o să scriu despre cărticica aceasta, așa că am făcut-o. E simplă, simpatică și menită să-i mai astâmpere pe cei energici și neastâmpărați dintre cei mici.
 Câți dintre noi n-au văzut măcar desenele animate cu acest personaj simpatic și șugubăț?! Eu le adoram, nu știam eu pe atunci că inspirația pentru ele era un roman de aventuri pentru copii. Cu Nils, Aka, Martin, Firimitură (care apare doar în desene), dar şi stolul de gâşte sălbatice şi celelalte animăluţe te poartă în poveste şi te ajută să priveşti viaţa și dintr-o altă perspectivă.
                     

Comentarii

  1. Şi mie îmi plac poveştile pentru copii, dar pe aceasta nu am citit-o. E frumos că ne-ai pus şi un preview. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e un rezumat sau doar o parte din poveste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar o prezentare a cărții. Continuarea este și ea foarte palpitantă. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)